Download de presentatie
1
De Actieve Voedingsdriehoek
Toegepaste Wetenschappen
2
Inhoudstafel Wat is de Actieve Voedingsdriehoek?
De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen Tips
4
Wat is de Actieve Voedingsdriehoek?
… geeft weer: Wat je dagelijks zou moeten eten Hoeveel je best beweegt Dit geldt vanaf een kind van 6 jaar. Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips
5
De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek.
Evenwicht eet in verhouding uit een grote groep meer en minder uit een kleine groep. Variatie varieer dagelijks binnen elke groep. 3. Matigheid Volg de aanbevelingen bij de groep. Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips
6
De verschillende groepen
Lichaamsbeweging Water Graanproducten en aardappelen Groenten Fruit Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten. Vlees, vis, eieren en vervangproducten Smeer- en bereidingsmiddelen restgroep Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips
7
lichaamsbeweging
8
Lichaamsbeweging WAT? Hoeveel?
Inspanningen met matige intensiteit: fietsen, stevig doorstappen, zwemmen, dansen, trappen lopen, dansen… Hoeveel? Volwassenen - minstens 30 min Kinderen en jongeren – minstens 60 min tips
9
Lichaamsbeweging Fysieke gezondheid: lager risico op
hart- en vaatziekten osteoporose overgewicht (energie-inname afstemmen op verbruik) hoge bloeddruk diabetes type 2 bepaalde vormen van kanker Mentale gezondheid: beter omgaan met stress en spanning, beter slapen tips
10
Lichaamsbeweging TIPS Verspreid de 30 minuten in blokken van 10 minuten. tips
11
Water
12
Water WAT? Energiearme dranken zoals water, koffie, thee en light-frisdranken. Hoeveel? 2,5 L vocht opname per dag 1 L uit voeding Minstens 1,5 L uit drinken Waarom? 60% van ons lichaam bestaat uit vocht. tips
13
Graanproducten en Aardappelen
14
Graanproducten en aardappelen
Wat en Hoeveel? 5 – 12 sneden brood of vergelijkbare hoeveelheid ontbijtgranen, beschuit. 3 – 5 stuks gekookte aardappelen of vergelijkbare hoeveelheid rijst, deegwaren. Volkorenproducten rijk aan vezels Beperk toegevoegde suiker, vet en zout tips
15
Graanproducten en aardappelen
Waarom? Bron van meervoudige koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen & mineralen. Vezels: onverteerbare deeltjes van plantaardig voedsel. groenten, fruit, volkoren graanproducten, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden tips
16
Groenten
17
Groenten Wat? Voorkeur: Middenweg: Verse groenten en diepvriesgroenten
Soep bereid met minstens 400 g groenten en maximum 1 bouillonblokje per liter Middenweg: Groenten met toegevoegd zout, room, saus Groenten in blik (zout) Groentesappen (zout) Soep bereid met 200 tot 400 g groenten per liter tips
18
Groenten Hoeveel? Waarom? 300 g per dag
eet 2 x per dag groenten bv. 200 g bereide groenten en 100 g rauwkost Waarom? Bron van koolhydraten, vezels, vocht, vitaminen & mineralen Variatie is belangrijk tips
19
Fruit
20
Fruit Wat? Bij voorkeur:
vers fruit of diepvriesfruit zonder toegevoegde suiker. Middenweg: Fruit uit blik: meestal suiker toegevoegd Gedroogd fruit: energierijk Vruchtenmoes Fruitsap, smoothie tips
21
Fruit Hoeveel? Waarom? 2 à 3 stuks per dag (1 stuk = 125 g)
Bron van KH, vezels, vocht, vit & min. Variatie is belangrijk. Kan op elk moment van de dag.
22
Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
23
Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Wat en Hoeveel? Kinderen en volwassenen= dagelijks 3glazen melk (450 ml) Jongeren en senioren: 4 glazen melk (600ml) of volwaardige alternatieven Alternatieven: gelijkwaardige portie yoghurt, pudding, platte kaas, karnemelk Dagelijks 1 à 2 sneden kaas (20 – 40 g) Waarom? Bron van eiwitten, calcium, vitamine B(vooral B2) tips
24
Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Tips & weetjes Calciumverrijkte sojaproducten kunnenmelk vervangen Mager, halfvol of vol: bevatten evenveel calcium Kaas, ook mager, blijft een bron van (verzadigd) vet. Platte kaas bevat minder vet dan roomkaas en harde kazen. tips
25
Vlees, Vis, Eieren en vervangproducten
26
Vlees, Vis, Eieren en vervangproducten
75 – 100 g in totaal per dag (bereid gewogen) Vervangproducten: vb. peulvruchten, noten, sojaproducten, Quorn (mycoproteïne) Vlees: Bron van ijzer en vitamine B12 Bij voorkeur mager Vis: 1 à 2 x per week Vette vis = bron van omega 3 vetzuren tips
27
Smeer- en bereidingsvetten
28
Smeer- en bereidingsvetten
Wat en hoeveel? Smeervet bv. minarine, margarine, (halfvolle) boter 5 g of een mespunt per snede Bereidingsvet bv. olie, boter, margarine, frituurvet 1 eetlepel per persoon (10-15 g) Waarom? Bron van energie, essentiële vetzuren, vetoplosbare vitaminen (A, D en E) tips
29
Smeer- en bereidingsvetten
VERZADIGDE vetzuren Kunnen het bloedcholesterolgehalte doen stijgen vooral van dierlijke oorsprong: in vlees, volle zuivel, boter van plantaardige oorsprong: in geharde plantaardige vetten. Waarop letten? magere vleessoorten en zuivelproducten krijgen de voorkeur verborgen, verzadigde vetzuren (in snacks, koekjes, …) tips
30
Smeer- en bereidingsvetten
ONVERZADIGDE vetzuren (enkelvoudig en meervoudig) kunnen het bloedcholesterolgehalte doen dalen vooral van plantaardige oorsprong: in oliën, margarine en minarine rijk aan onverzadigde vetzuren van dierlijke oorsprong: in vis (omega 3) Waarop letten? eet twee maal per week vis welke soort vet je ook gebruikt, wees er zuinig mee tips
31
Restgroep
32
Restgroep Producten: Rijk aan suiker vb. suiker, confituur, snoep, frisdrank Rijk aan vet: chips, frieten, mayonaise, room Rijk aan vet en suiker: choco, chocolade, koekjes en gebak, roomijs Alcoholische dranken ↔ weinig essentiële voedingsstoffen Niet nodig en dus met mate te gebruiken max 250 kcal per dag tips
33
Restgroep Weetjes en tips
Vervang zoet broodbeleg regelmatig door vers fruit Kies voor fruit of een melkproduct als tussendoortje. Toch zin in een koekje? Kies dan voor minder vette soorten rijk aan vezels. Lees het etiket! tips
34
Tips 5 voedingstips 5 gezondheidstips • Eet gevarieerd • Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten • Matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout • Drink veel water en melkproducten • Eet regelmatig en niet meer dan 6 x per dag • Neem voldoende maal’tijd’ • Was steeds je handen voor je eet of eten bereidt • Lees de verpakking • Hou je gewicht op het juiste peil • Neem regelmatig lichaamsbeweging Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.