De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Actieve Voedingsdriehoek

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Actieve Voedingsdriehoek"— Transcript van de presentatie:

1 De Actieve Voedingsdriehoek
Toegepaste Wetenschappen

2 Inhoudstafel Wat is de Actieve Voedingsdriehoek?
De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen Tips

3

4 Wat is de Actieve Voedingsdriehoek?
… geeft weer: Wat je dagelijks zou moeten eten Hoeveel je best beweegt Dit geldt vanaf een kind van 6 jaar. Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips

5 De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek.
Evenwicht  eet in verhouding uit een grote groep meer en minder uit een kleine groep. Variatie  varieer dagelijks binnen elke groep. 3. Matigheid  Volg de aanbevelingen bij de groep. Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips

6 De verschillende groepen
Lichaamsbeweging Water Graanproducten en aardappelen Groenten Fruit Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten. Vlees, vis, eieren en vervangproducten Smeer- en bereidingsmiddelen restgroep Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips

7 lichaamsbeweging

8 Lichaamsbeweging WAT? Hoeveel?
Inspanningen met matige intensiteit: fietsen, stevig doorstappen, zwemmen, dansen, trappen lopen, dansen… Hoeveel? Volwassenen - minstens 30 min Kinderen en jongeren – minstens 60 min tips

9 Lichaamsbeweging Fysieke gezondheid: lager risico op
hart- en vaatziekten osteoporose overgewicht (energie-inname afstemmen op verbruik) hoge bloeddruk diabetes type 2 bepaalde vormen van kanker Mentale gezondheid: beter omgaan met stress en spanning, beter slapen tips

10 Lichaamsbeweging TIPS Verspreid de 30 minuten in blokken van 10 minuten. tips

11 Water

12 Water WAT? Energiearme dranken zoals water, koffie, thee en light-frisdranken. Hoeveel? 2,5 L vocht opname per dag 1 L uit voeding Minstens 1,5 L uit drinken Waarom? 60% van ons lichaam bestaat uit vocht. tips

13 Graanproducten en Aardappelen

14 Graanproducten en aardappelen
Wat en Hoeveel? 5 – 12 sneden brood of vergelijkbare hoeveelheid ontbijtgranen, beschuit. 3 – 5 stuks gekookte aardappelen of vergelijkbare hoeveelheid rijst, deegwaren. Volkorenproducten  rijk aan vezels Beperk toegevoegde suiker, vet en zout tips

15 Graanproducten en aardappelen
Waarom? Bron van meervoudige koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen & mineralen. Vezels: onverteerbare deeltjes van plantaardig voedsel.  groenten, fruit, volkoren graanproducten, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden tips

16 Groenten

17 Groenten Wat? Voorkeur: Middenweg: Verse groenten en diepvriesgroenten
Soep bereid met minstens 400 g groenten en maximum 1 bouillonblokje per liter Middenweg: Groenten met toegevoegd zout, room, saus Groenten in blik (zout) Groentesappen (zout) Soep bereid met 200 tot 400 g groenten per liter tips

18 Groenten Hoeveel? Waarom? 300 g per dag
 eet 2 x per dag groenten bv. 200 g bereide groenten en 100 g rauwkost Waarom? Bron van koolhydraten, vezels, vocht, vitaminen & mineralen  Variatie is belangrijk tips

19 Fruit

20 Fruit Wat? Bij voorkeur:
 vers fruit of diepvriesfruit zonder toegevoegde suiker. Middenweg: Fruit uit blik: meestal suiker toegevoegd Gedroogd fruit: energierijk Vruchtenmoes Fruitsap, smoothie tips

21 Fruit Hoeveel? Waarom? 2 à 3 stuks per dag (1 stuk = 125 g)
Bron van KH, vezels, vocht, vit & min. Variatie is belangrijk. Kan op elk moment van de dag.

22 Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

23 Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Wat en Hoeveel? Kinderen en volwassenen= dagelijks 3glazen melk (450 ml) Jongeren en senioren: 4 glazen melk (600ml) of volwaardige alternatieven Alternatieven: gelijkwaardige portie yoghurt, pudding, platte kaas, karnemelk Dagelijks 1 à 2 sneden kaas (20 – 40 g) Waarom? Bron van eiwitten, calcium, vitamine B(vooral B2) tips

24 Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Tips & weetjes Calciumverrijkte sojaproducten kunnenmelk vervangen Mager, halfvol of vol: bevatten evenveel calcium Kaas, ook mager, blijft een bron van (verzadigd) vet. Platte kaas bevat minder vet dan roomkaas en harde kazen. tips

25 Vlees, Vis, Eieren en vervangproducten

26 Vlees, Vis, Eieren en vervangproducten
75 – 100 g in totaal per dag (bereid gewogen) Vervangproducten: vb. peulvruchten, noten, sojaproducten, Quorn (mycoproteïne) Vlees: Bron van ijzer en vitamine B12 Bij voorkeur mager Vis: 1 à 2 x per week Vette vis = bron van omega 3 vetzuren tips

27 Smeer- en bereidingsvetten

28 Smeer- en bereidingsvetten
Wat en hoeveel? Smeervet bv. minarine, margarine, (halfvolle) boter  5 g of een mespunt per snede Bereidingsvet bv. olie, boter, margarine, frituurvet 1 eetlepel per persoon (10-15 g) Waarom? Bron van energie, essentiële vetzuren, vetoplosbare vitaminen (A, D en E) tips

29 Smeer- en bereidingsvetten
VERZADIGDE vetzuren Kunnen het bloedcholesterolgehalte doen stijgen  vooral van dierlijke oorsprong: in vlees, volle zuivel, boter  van plantaardige oorsprong: in geharde plantaardige vetten. Waarop letten? magere vleessoorten en zuivelproducten krijgen de voorkeur verborgen, verzadigde vetzuren (in snacks, koekjes, …) tips

30 Smeer- en bereidingsvetten
ONVERZADIGDE vetzuren (enkelvoudig en meervoudig) kunnen het bloedcholesterolgehalte doen dalen  vooral van plantaardige oorsprong: in oliën, margarine en minarine rijk aan onverzadigde vetzuren  van dierlijke oorsprong: in vis (omega 3) Waarop letten? eet twee maal per week vis welke soort vet je ook gebruikt, wees er zuinig mee tips

31 Restgroep

32 Restgroep Producten: Rijk aan suiker vb. suiker, confituur, snoep, frisdrank Rijk aan vet: chips, frieten, mayonaise, room Rijk aan vet en suiker: choco, chocolade, koekjes en gebak, roomijs Alcoholische dranken ↔ weinig essentiële voedingsstoffen Niet nodig en dus met mate te gebruiken max 250 kcal per dag tips

33 Restgroep Weetjes en tips
Vervang zoet broodbeleg regelmatig door vers fruit Kies voor fruit of een melkproduct als tussendoortje. Toch zin in een koekje? Kies dan voor minder vette soorten rijk aan vezels.  Lees het etiket! tips

34 Tips 5 voedingstips 5 gezondheidstips • Eet gevarieerd • Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten • Matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout • Drink veel water en melkproducten • Eet regelmatig en niet meer dan 6 x per dag • Neem voldoende maal’tijd’ • Was steeds je handen voor je eet of eten bereidt • Lees de verpakking • Hou je gewicht op het juiste peil • Neem regelmatig lichaamsbeweging Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips


Download ppt "De Actieve Voedingsdriehoek"

Verwante presentaties


Ads door Google