De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H7 Kracht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H7 Kracht."— Transcript van de presentatie:

1 H7 Kracht

2 §1. Verschillende krachten
Welke krachten kennen jullie? Hier een paar voorbeelden: Zwaartekracht - kleefkracht Spierkracht - magnetische kracht Veerkracht - spankracht Weerstandskracht Elektrische kracht

3 Waar werken de krachten uit bron 2?

4 Sir Isaäc Newton ( )

5 Verschil gewicht en massa:
Grootheid Symbool Eenheid (afk) Uitleg Kracht F Newton (N) 1 kg = 10 Newton Verschil gewicht en massa: Gewicht = kracht die op een voorwerp zit (vb zwaartekracht) Massa = aantal grammen, kilogrammen Voorbeeld: Op de aarde is de zwaartekracht op 1 kg: ong 10 Newton. Op de maan is de zwaartekracht op 1 kg: 1,6 Newton

6 Maak nu opgave: 3 t/m 6. in 10 minuten.

7 Hoe geef je een kracht weer?
Met een pijl Pijlpunt: richting van de kracht Begin pijl: aangrijpingspunt Lengte van de pijl: grootte van de kracht. Tekenen op schaal! Vb. 1cm = 100 N Zwaartekracht Lengte pijl: 6 cm Kracht: ?

8 §2 Krachten meten Kracht meet je met een krachtmeter ook wel Newton meter. Op deze krachtmeter zit een schaalverdeling Voorbeeld van een krachtmeter thuis: Weegschaal: Meet de zwaartekracht maar schaal is in kilogram.

9 Wat heb je nodig voor een goede meting?
Krachtmeter met geschikt meetbereik Krachtmeter op 0 zetten als er niets aanhangt Krachtmeter niet bewegen Krachtmeter aflezen met oog op dezelfde hoogte als aanwijsstreep onder de veer.

10 Maak nu opgave 2 en 3 in 5 minuten

11 Uitrekking van een veer

12 Grafiek tekenen: stappenplan
Zet langs de horizontale as wat je zelf verandert. (Hier is dat de kracht). Zet langs de verticale as wat als gevolg daarvan verandert. Zet langs beide assen de juiste eenheid Zorg ervoor dat het grootste getal ook in de grafiek past Verdeel de assen in gelijke stappen. Zet de getallenparen van elke meting met een kruisje in de grafiek Trek een vloeiende lijn die zo goed mogelijk langs alle kruisjes gaat.

13 Rekt een veer gelijkmatig uit? Veerconstante
Veerconstante = kracht die nodig is om de veer één cm uit te rekken. Eenheid = N/cm Grootheid Symbool Eenheid Uitleg: Kracht F Newton (N) Veerconstante C Newton per centimeter (N/cm) Veerconstante (N/cm) = Kracht (N) : uitrekking (cm) Uitrekking U Centimeter (cm) C (N/cm) = F (N) : u (cm)

14 Maak nu opgave 9 Of doe het practicum van 7.2 blz. 99 of 100.

15 §7.3 Evenwicht Twee krachten zijn in evenwicht als ze even groot en tegengesteld zijn.

16 Zwaartepunt Het zwaartepunt van een voorwerp is het punt waar de zwaartekracht aangrijpt. Dus waar je alle massa samengeklonterd mag denken.

17 §4: Hefbomen en katrollen
Let op! Deze uitleg is niet volledig: Dit zijn de belangrijkste punten: Hefboomregel

18 Hefboomregel: KrachtLinks x ArmLinks = KrachtRechts x ArmRechts
En in afkortingen: FL x RL = FR x RR Rekenvoorbeeld zie blauwe blok in het boek.

19 Takels en katrollen Met een katrol verander je de richting van de kracht Takel bestaat uit minimaal 1 vaste katrol en 1 losse katrol. Hiermee verminder je de kracht waarmee je een voorwerp kunt hijsen. Je moet dan wel extra touw inhalen.

20 Extra informatie en filmpjes


Download ppt "H7 Kracht."

Verwante presentaties


Ads door Google