De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geschiedenis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geschiedenis."— Transcript van de presentatie:

1 Geschiedenis

2 Indelen Indelen is belangrijk om gebeurtenissen te plaatsen in de tijd. De grofste manier is de tweedeling van de geschiedenis in: > Prehistorie: Ontstaan van de mens tot aan de eerste geschreven bronnen.

3 Historie: De tijd vanaf de geschreven bronnen.

4 Let op! In Mesopotamië begint de historie rond 6000 v. Chr..

5 In Nederland begint de historie pas met de komst van de Romeinen in 12 v. Chr..

6 Historie wordt onderverdeeld in vier perioden:
> Oudheid > Middeleeuwen > Vroegmoderne Tijd > Moderne Tijd Iedere periode wordt weer onderverdeeld in een aantal perioden. Zie voor een voorbeeld de volgende dia.

7 Periode: Oudheid. De oudheid begint rond het jaar 3000 v. Chr. en duurt tot ongeveer 500 n. Chr. In de periode van de oudheid bevindt zich de periode van de klassieke oudheid. Klassieke oudheid.

8 Maatschappijtypen. Door de geschiedenis heen zijn er allerlei soorten samenlevingen ontstaan. Deze samenlevingen vatten we samen onder de naam maatschappijtypen. Maatschappijtypen verschillen duidelijk van elkaar. Vergelijk jager-verzamelaars samenleving met de industriële samenleving. Jager-verzamelaars samenleving: > Geen steden > Kleine groepen trokken rond > Geen schrift > Etc.

9 Tijdvakken. Geschiedenis kan ook worden ingedeeld in 10 tijdvakken.
> Ieder tijdvak heeft een symbool. Vb. Tijdvak: Monniken en Ridders: Tijdvak: Pruiken en revoluties:

10 Tijdrekening De tijdrekening ‘plakt’ jaartallen aan gebeurtenissen. Wij gebruiken de Christelijke jaartelling. VOOR NA

11 Maar er zijn meer tijdrekeningen.
De joodse jaartelling. Deze begint op het moment dat volgens het jodendom de schepping heeft plaatsgevonden; 3761 v. Chr. Het jaar 2007 is dus volgens de Joodse tijdrekening het jaar 5767.

12 De islamitische tijdrekening.
De islamitische tijdrekening begint op het moment dat Mohammed vlucht uit Mekka naar Medina; 622 n. Chr.. De islamieten leven nu volgens hun tijdrekening in het jaar 1428. Een islamitisch jaar is in vergelijking met onze jaartelling 11 dagen korter.


Download ppt "Geschiedenis."

Verwante presentaties


Ads door Google