Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdJosephus Janssen Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen
2
Waarom Grenache ? Wereldwijd meest aangeplante rode wijndruif
Vaak gebruikt in blends Rode, witte, rosé als zoete wijnen Wijnen zijn meestal zacht, full-bodied met weinig zuren Geeft zowel krachtige als vlot drinkbare wijnen
3
Waar ? Thuisland = Zuidelijke Middelandse zee (mediterraan)
NO-Spanje : Navarra (Priorat) en Rioja Z-Frankrijk : Côtes du Rhône (Languedoc – Roussillion) Sardinië : meest aangeplante druif Australië : Barossa Valley Californië : Rhône Rangers
4
Historiek – afkomst ? Spaanse origine (oostkust)
In de Middeleeuwen naar Frankrijk Na phylloxera in Rioja, heraanplant met Grenache (winterhard, gemakkelijk te enten). Ook zo in Zuid-Frankrijk.
5
Belang van de Grenache Wereld : 300.000 ha Frankrijk : 95.700 ha
Spanje : ha Sardinië : ha Italië : ha (Veneto) Californië : ha Châteauneuf-du-Pape : ¾ van de oppervlakte van de aangeplante druiven (5% voor Syrah)
6
Kenmerken Benaming : Grenache Noir, Grenache Blanc, Grenache Gris, Grenache Poilu Synoniemen: Cannonau (Sadinië), Garnatxa (Spanje), Alicante (Frankrijk),… Typisch : Warm en droog klimaat : late rijping, veel suiker en hoog alcohol. Is robuust , veel groeikracht en productief , gevoelig voor ziektes Volle rode wijn, weinig zuren, kruidig rijp fruit (zoete aardbei aroma) Geen verouderingspotentieel, vandaar gemend met Tempranillo in Spanje en Syrah/Mourvèdre in Frankrijk Kwaliteit : Bij hoge rendementen lichte kleur Beste resultaten bij lage rendementen en juiste bodem (een VDN of gestructureerde wijnen) Beste kwaliteit op keienbodem Culinair : door de zachte tannine passend bij de meeste gerechten
7
Wat gaan we proeven ? Navarra Somontano Carinena Calatayud Sardinië
Châteauneuf-du-Pape Côtes de Rhône Profiel Grenache blanc Aroma : kruidig, floraal, citrus Smaak : harmonieus, lage zuurtegraad Profiel Grenache noir Robijn tot granaatrood Aroma : aardbei, framboos, zoete zwarte kers, peper, bramen, Aanvullend: gebrande noten, leer, koffie, vijgen, zwarte olijven Sappige tot krachtige structuur, ronde en versmolten tannines
8
Volgende degustatie : 50e !
Bordeaux Donderdag 20 Februari 2014 – Leuven Donderdag 27 Februari 2014 – Leuven Vrijdag 21 Februari Gent
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.