De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden"— Transcript van de presentatie:

1 Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Bacteriën Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden

2 Vermenigvuldiging Voortplanting door celdeling
In gunstige omstandigheden om de 20 minuten  nieuwe generatie

3

4 Vermenigvuldiging  generatietijd?

5

6 OPDRACHT 5

7 360min : 20 min/generatie = 18 generaties
6h x 60min = 360 min 360min : 20 min/generatie = 18 generaties

8 X 10² 17

9 Vermenigvuldiging Dochtercellen blijven vaak aaneenkleven na de celdeling vb: stafylokokken  puistjes en zweren

10 Levensvoorwaarden: vorming endospore
Levensvoorwaarden ongunstig Bacterie omhuld deel van celinhoud met omhulsel = endospore Bevat weinig water en heeft stevig kapsel Extreme omstandigheden overleven Levensvoorwaarden opnieuw gunstig Spore kiemt en breekt uit

11 Bacterie splits deel van DNA af.
Celmembraan stulpt in Celmembraan heeft zich volledig afgesnoerd en een blaasje gevormd met hierin het DNA. Rond dit blaasje stulpt het moedercelmembraan zich nogmaals heen. De toekomstige spore heeft nu 2 membranen Tussen de 2 membranen wordt een dikke laag schors gevormd. Er wordt nog een tweede laag gevormd (= sporecoat)  geheel = kapsel Moedercel sterft af en spore blijft over

12 Levensvoorwaarden: vorming cysten
Ook vorm van bacterie om kritieke periode te overbruggen. Hele cel ingekapseld  rusttoestand

13 Onderzoek naar levensvoorwaarden
EXPERIMENT

14 Onderzoek naar levensvoorwaarden
In gunstige omstandigheden ontstaat uit 1 bacterie een hele kolonie. Ongunstige omstandigheden  cysten- of endosporenvorming. Te extreme omstandigheden  cel sterft

15 Onderzoek naar levensvoorwaarden
Belangrijke fysische factoren voor de ontwikkeling van bacteriën Temperatuur: te lage T remmen ontwikkeling, te hoge T zijn meestal nog schadelijker (stofwisseling stopt). Vochtigheidsgraad: watertekort leidt tot uitdroging en stopt de voortplanting.

16 Onderzoek naar levensvoorwaarden
Belangrijke chemische factoren voor de ontwikkeling van bacteriën Zuurgraad: licht zuur is optimaal voor de voortplanting (uitzondering = melkzuurbacterie) Bewaarmiddelen

17 Onderzoek naar levensvoorwaarden
Aërobe bacteriën hebben zuurstof nodig voor hun ademhaling. Anaërobe bacteriën kunnen het zonder zuurstofgas stellen.

18 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen
Benzoëzuur of sodium(Na) benzoaat: wordt vooral gebruikt als conserveermiddel in cosmeticaproducten. Drogen: bacteriegroei wordt belemmerd door de afwezigheid van water.

19 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen
UHT (ultrahoge temperatuurmethode): het kortstondig verhitten op zeer hoge temperatuur (145°C) . Door deze speciale behandeling blijft de smaak van voedingsmiddelen beter behouden dan bij een langzamere sterilisatie op een gematigde temperatuur.

20 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen
Roken: te vergelijken met drogen. Het drogen wordt versneld door het voedsel in rook te hangen, waardoor het meteen een rooksmaak krijgt.

21 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen
Pasteuriseren: het aantal micro- organismen wordt vermindert tot een ‘veilig’ niveau door kortstondig te verhitten.

22 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen
Steriliseren: doden van bacteriën, door ze bloot te stellen aan straling of kort maar hevig te verhitten.

23 Bewaartechnieken voor voedingsmiddelen
Pekelen: conserveren van etenswaren door het in te leggen in zout. Konfijten: conserveren van fruit door het in te leggen in suiker.


Download ppt "Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden"

Verwante presentaties


Ads door Google