De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny."— Transcript van de presentatie:

1 Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny

2 Geschiedenis 1811: Johan Schiller – Toronto 1811: Johan Schiller – Toronto 1860: “LABRUSCA”-soorten 1860: “LABRUSCA”-soorten 1913: Hybriden (bv. Vidal) 1913: Hybriden (bv. Vidal) 1970-80: Vinifema-variëteiten 1970-80: Vinifema-variëteiten

3 Twee regio’s British Columbia *Vancouver Island *Fraser Valley *Okanagan Valley *Similkaraeen Valley British Columbia *Vancouver Island *Fraser Valley *Okanagan Valley *Similkaraeen Valley Ontario *Pelee Island *Niagara District *Lake Erie Nort Shore Ontario *Pelee Island *Niagara District *Lake Erie Nort Shore

4 British Columbia – Okanagan Valley Klimaat: - 49°-50° N (Champagne – Rheingau) - woestijn -gletsjermeer Klimaat: - 49°-50° N (Champagne – Rheingau) - woestijn -gletsjermeer Ligging: -hellingen bij meren Ligging: -hellingen bij meren Bodem: -wisselend (leem  rotsen) Bodem: -wisselend (leem  rotsen)

5 Ontaria – Pelee Island Klimaat: -Toscanië/Provence Klimaat: -Toscanië/Provence Ligging: -Meren Ligging: -Meren Bodem: -zanderig leem -zand -kiezels Bodem: -zanderig leem -zand -kiezels Ijswijn (5 %) Ijswijn (5 %)

6 VQA - kwaliteitszegel Vintners Quality Assurance Vintners Quality Assurance Provinciale appellaties (bv Ontario) > 85 % uit de provincie zelf afkomstig Provinciale appellaties (bv Ontario) > 85 % uit de provincie zelf afkomstig Specifieke appellatie (bv. Okanagan Valley) *85 % tot 95 % uit de provincie *alleen vinifera-soorten of hybriden voor maximale rijpheid Specifieke appellatie (bv. Okanagan Valley) *85 % tot 95 % uit de provincie *alleen vinifera-soorten of hybriden voor maximale rijpheid Landgoedwijnen: 100 % druiven door de wijnmakers zelf verbouwd Landgoedwijnen: 100 % druiven door de wijnmakers zelf verbouwd

7 Pelee Island Winery WINEMAKER:*Walter Schmoranz (Rüdesheim) *Martin Janz (Eltville) WINEMAKER:*Walter Schmoranz (Rüdesheim) *Martin Janz (Eltville) Uiterste zuiden van Canada (Lake Erie) Uiterste zuiden van Canada (Lake Erie) 150 inwoners 150 inwoners 10 000 vogelsoorten 10 000 vogelsoorten Micro-klimaat/WWF Micro-klimaat/WWF Red Cedar Savannah forest Red Cedar Savannah forest Industrie: glas, wine tours.... Industrie: glas, wine tours....

8

9 Mission Hill Winery Eigenaar: *Anthony von Mandl (Canada) Eigenaar: *Anthony von Mandl (Canada) Winemaker:*John Simes (Nieuw-Zeeland) Winemaker:*John Simes (Nieuw-Zeeland) British Columbia (Lake Okanagan) British Columbia (Lake Okanagan) Prachtige natuur! Prachtige natuur! Microklimaat Microklimaat 5 verschillende bodemsoorten 5 verschillende bodemsoorten What happens in the vineyard determines what happens in the bottle What happens in the vineyard determines what happens in the bottle Irrigatietechnieken/weerstations... Irrigatietechnieken/weerstations... Enorme kelders met temperatuurscontrole Enorme kelders met temperatuurscontrole

10 Mission Hill

11 Wijnen van Mission Hill 4 soorten 4 soorten *5 wijngaarden: inlandse markt *”Reserve”: inlandse markt en uitvoer *Select Lot Collection (SLC): wijngaard zelf en enkele huizen in Europa/VSA *Legacy stories -Oculus -Perpetua -Quatrain

12 Riesling Dry – Pelee Island Winery 2007 100 % Riesling 100 % Riesling VQA Ontario VQA Ontario 12,5 % alc/vol 12,5 % alc/vol Oogst: laatste week september, begin oktober Oogst: laatste week september, begin oktober Vinificatie: 4 weken in roestvrije stalen tanks Vinificatie: 4 weken in roestvrije stalen tanks Perzik Perzik Aperitief/zeevruchten Aperitief/zeevruchten

13 Premium Selected Chardonnay 2006 Pelee Island Winery 100 % Chardonnay 100 % Chardonnay VQA Ontario VQA Ontario 13 % alc/vol 13 % alc/vol Oogst: 1 ste -2 de week van september – “eerste persing” Oogst: 1 ste -2 de week van september – “eerste persing” Vinificatie: - 4 weken op roestvrije stalen tanks - 2 maand op nieuwe Franse eik Vinificatie: - 4 weken op roestvrije stalen tanks - 2 maand op nieuwe Franse eik

14 Mission Hill Chardonnay 2006 Reserve Wijngaarden: Naramake Ranch, Osoyoos en Oliver Wijngaarden: Naramake Ranch, Osoyoos en Oliver Ideale bloem- en bladzetting (vorstvrij) Ideale bloem- en bladzetting (vorstvrij) Zomer: lage vochtigheid, enorm warm tot oktober Zomer: lage vochtigheid, enorm warm tot oktober Belangrijke uitsnoeiïng van trossen Belangrijke uitsnoeiïng van trossen Oogst: 8 september begin  2 november Oogst: 8 september begin  2 november

15 Mission Hill Chardonnay 2006 Reserve (2) 100 % Chardonnay 100 % Chardonnay 13,5 % alc/vol 13,5 % alc/vol Totale aciditeit: 6,0 g/liter Totale aciditeit: 6,0 g/liter Restsuikers: 5,2 g/liter Restsuikers: 5,2 g/liter 50 % nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten 50 % nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten 8 maand lagering 8 maand lagering

16 Gamay Noir-Zweigelt 2006 Pelee Island Winery 40 % Gamay Noir en 60 % Zweigelt 40 % Gamay Noir en 60 % Zweigelt OogstGamay  begin oktober Zweigelt  midden september OogstGamay  begin oktober Zweigelt  midden september 4-6 dagen in een roterende trommel met gedeeltelijke pressing 4-6 dagen in een roterende trommel met gedeeltelijke pressing 13 % alc/vol 13 % alc/vol Restsuikers: 4,1 g/ liter Restsuikers: 4,1 g/ liter Rood Vlees Rood Vlees ≈ Oostenrijkse wijn ≈ Oostenrijkse wijn

17 Premium Hill SLC Merlot 2004 Vroege lente in 2004: snelle knopzetting Vroege lente in 2004: snelle knopzetting Extreem warm in juli Extreem warm in juli Kouder in augustus: rijpere tannines Kouder in augustus: rijpere tannines Oogst: oktober 2004 Oogst: oktober 2004 100 % Merlot 100 % Merlot Wijngaarden: Oliver & Osoyoos Wijngaarden: Oliver & Osoyoos 14 % alc/vol 14 % alc/vol Totale aciditeit: 5,45 g/liter Totale aciditeit: 5,45 g/liter 16,5 maand op Franse eik 16,5 maand op Franse eik

18 Oculus 2004 Mission Hill 74 % Merlot, 13 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet franc, 3 % Petit Verdot 74 % Merlot, 13 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet franc, 3 % Petit Verdot Uitgelezen percelen van Oliver/Osoyoos Uitgelezen percelen van Oliver/Osoyoos Handgeplukt en gesorteerd Handgeplukt en gesorteerd 5 weken maceratie (gewichtspressurage) 5 weken maceratie (gewichtspressurage) “enkel de vrije wijn” gaat op vat “enkel de vrije wijn” gaat op vat 14 % alc/vol 14 % alc/vol Totale aciditeit 5,4 g/liter Totale aciditeit 5,4 g/liter 15 maand Franse vaen (nieuwe en 1 jaar oude) 15 maand Franse vaen (nieuwe en 1 jaar oude) Oogst midden september tot 20 oktober Oogst midden september tot 20 oktober

19 Cabernet Franc Ice Wine 2005 Pelee Island Winery Lichtrood Lichtrood 100 % Cabernet franc 100 % Cabernet franc VQA VQA Aardbeien/cassis Aardbeien/cassis 10,5 % alc/vol 10,5 % alc/vol 200 ml flesjes 200 ml flesjes > 5 jaar bewaarcapaciteit > 5 jaar bewaarcapaciteit

20 Vidal 2006 Ice Wine Pelee Island 90 % Vidal & 10 % Riesling 90 % Vidal & 10 % Riesling Vidal = de ice wine druif *dikke schil *resistent tegen ziektes *hybride Vidal = de ice wine druif *dikke schil *resistent tegen ziektes *hybride Steenfruit – abrikoos – perzik – honing Steenfruit – abrikoos – perzik – honing 9 % alc/vol 9 % alc/vol 375 ml flesjes 375 ml flesjes

21 Riesling Icewine Reserve 2004 Mission Hill 100 % Riesling 100 % Riesling Oogst: januari 2004 Oogst: januari 2004 Westbank Westbank 11,5 % alc/vol 11,5 % alc/vol Totale aciditeit 11,6 g/l Totale aciditeit 11,6 g/l Restsuikers: 230 g/l Restsuikers: 230 g/l


Download ppt "Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny."

Verwante presentaties


Ads door Google