De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.1 - Kloof wordt breder Regionale ongelijkheid op wereldschaal:

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.1 - Kloof wordt breder Regionale ongelijkheid op wereldschaal:"— Transcript van de presentatie:

1 2.1 - Kloof wordt breder Regionale ongelijkheid op wereldschaal:
1. Noorden 1/5 wereldbevolking, 4/5 wereldinkomen 2. … 3. … - Ontwikkelingsindex = … Oorzaken groeiende kloof: 1. Ontw. binnen rijke en arme landen 2. Ontw. tussen rijke en arme landen a. door wereldhandel: … b. …: … c. …: …

2 2.2 - De globalisering van het Zuiden
Globalisering = mondialisering, de vervlechting op wereldschaal tussen gebieden. Er wordt dan ook wel over de aarde gesproken als een globale village.

3 De globalisering van het Zuiden
Globalisering wordt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen op het gebied van vervoer en telecommunicatie. Ze kenmerkt zich verder door verregaande schaalvergroting, het ontstaan van een wereldwijd kapitalisme en de verspreiding van een consumentencultuur.

4 Gevolgen voor het Zuiden
Oneerlijke handel exportsubsidie: het Noorden heeft landbouwoverschotten die met subsidie voor lage prijzen op de wereldmarkt en in het Zuiden komen  de arme boeren in het Zuiden worden weggeconcurreerd. Protectiemaatregelen: het Noorden beschermt zijn eigen economie tegen de import van goedkope producten uit het Zuiden via speciale import-belastingen. - Videofragment: - Waarom zou het Noorden dit doen?

5 Gevolgen voor het Zuiden
Het gedrag van Multinationals (MNO’s) MNO’s vestigen zich in het Zuiden vanwege: Lage loonkosten; Groeiende potentiële markt; Minder rechten voor de arbeiders; Minder zware milieueisen. Positief gevolg: De werkgelegenheid groeit én de welvaart stijgt Nadelige gevolgen: Veel winst vloeit terug naar het Noorden; Bedrijf verkast op moment dat je niet meer de goedkoopste bent; Milieu wordt vaak ernstig vervuild.

6 Gevolgen voor het Zuiden
Schulden Ontwikkelingslanden moet vaak geld lenen (van het Noorden), vanwege de disbalans van de waarde van hun export en import. Export Import Het Zuiden

7 Gevolgen voor het Zuiden
Schulden Op deze manier wordt het Zuiden nóg meer afhankelijk van het Noorden gemaakt en kan het Noorden eisen stellen aan het Zuiden.


Download ppt "2.1 - Kloof wordt breder Regionale ongelijkheid op wereldschaal:"

Verwante presentaties


Ads door Google