Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdRobert Wouters Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Dr Marga Ocké Centrum voor Voeding en Gezondheid
2
Inhoud Informatie voedselconsumptiepeilingen
Consumptie van voedingsmiddelen Inname voedingsstoffen en relatie tot aanbevelingen Belang van plantaardige producten voor inname voedingsstoffen Veranderingen over de tijd Conclusies Toevoegen nieuwe onderdelen: modelleren M Ocke – De voeding van 50-plussers
3
Het voedingspeilingsysteem voor 2000
VCP I : 1987/1988 VCP II : 1992 VCP III: 1997/1998 Opzet: 1 x per vijf jaar een bevolkingsbrede peiling Ca mensen van 1 jaar en ouder, zelfstandig wonend 2-dagen voeding opschrijven M Ocke – De voeding van 50-plussers
4
Het voedingspeilingsysteem na 2000
Algemene bevolking Continu 7-69-jarigen Specifieke groepen Jonge kinderen Zwangeren Ouderen Etnische groepen Specifieke producten Signalering Opvolgen van signalen Voedingsstatus Determinanten van voedingsgedrag M Ocke – De voeding van 50-plussers
5
Determinanten van voedingsgedrag
50-plussers in het voedingspeilingsysteem na 2000: resultaten nog niet beschikbaar Algemene bevolking Continu vanaf maart 2007 (resultaten 2010/2011) 7-69-jarigen Specifieke groepen 2009: 70+ zelfstandig wonend en in instellingen Specifieke producten Signalering Opvolgen van signalen Voedingsstatus Determinanten van voedingsgedrag M Ocke – De voeding van 50-plussers
6
Enkele kenmerken van 50-plussers in VCP-3 (1997/1998)
mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Leeftijd (jr) 56 70 77 78 Lengte (cm) 177 176 175 166 164 165 Gewicht (kg) 81,7 78,4 78,0 71,8 72,3 70,5 Dieet (%) 12 14 19 17 18 25 Supplementen (%) 16 20 28 29 Mondeling Type dieet 1=vet/cholesterol veranderd; 2= diabetes; 3=energiebeperkt; 4=zoutbeperk supplementen 1=multivitamines/mineralen; 2=vitamine C; 3= multivitamines; 4=B-complex; 5= calcium/vitD M Ocke – De voeding van 50-plussers
7
Prevalentie van overgewicht bij 50-plussers in VCP-3
Mondeling Overgewicht: resultate van energie-inname en energieverbruik; lich act neemt af met leeftijd M Ocke – De voeding van 50-plussers
8
Gemiddelde consumptie van groenten en fruit (gram/dag) in VCP-3 tov de aanbevelingen
mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Groenten Consumptie 169 167 163 160 155 Aanbeveling 200 150 Fruit 130 126 147 156 171 M Ocke – De voeding van 50-plussers 8
9
Gemiddelde consumptie van brood en aardappelen/rijst/pasta/peulvruchten (gram/dag) in VCP-3 tov de aanbevelingen mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Brood Consumptie 165 144 142 112 108 107 Aanbeveling 210 175 140 Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten 186 166 170 135 119 123 200 150 125 Plaatjes toevoegen M Ocke – De voeding van 50-plussers 9
10
Gemiddelde consumptie van melk en vis (gram/dag) in VCP-3 tov aanbevelingen
mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Melk(prod) Consumptie 370 367 368 347 356 372 Aanbeveling 500 650 550 Vis 20 23 21 15 16 M Ocke – De voeding van 50-plussers
11
Gemiddelde consumptie van tussendoortjes (gram/dag) in VCP-3
mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Gebak en koek 44 47 49 42 53 Suiker en snoep 43 41 40 26 28 27 Noten en snacks 24 17 10 20 13 19 Energie uit tussendoortjes (kcal) 730 613 577 537 485 476 Aanbeveling (kcal) 300 200 100 M Ocke – De voeding van 50-plussers
12
Gemiddelde consumptie van sojaproducten (gram/dag) in VCP-3
mannen vrouwen 50-65 65+ n=454 n=285 n=512 n=236 Consumptie totale populatie 2 1 % gebruikers 10 4 8 3 Consumptie gebruikers 19 29 13 52 M Ocke – De voeding van 50-plussers 12
13
Inname van energie (kcal) door 50-plussers in VCP-3
Mannen Vrouwen M Ocke – De voeding van 50-plussers
14
Bijdrage (%) van macrovoedingsstoffen aan de energieinneming voor 50-64 jarigen in VCP-3
Mannen 2486 kcal Vrouwen 1867 kcal Inname van verzadigde vetzuren is te hoog (aanbeveling <10 energieprocent) M Ocke – De voeding van 50-plussers
15
Het voedingspatroon van 50-plussers in VCP-3 tov de Richtlijnen Goede Voeding - I
Overgewicht/obesitas >50% van 50-plussers Zout: obv urineonderzoek inname: circa 9 gram/dag aanbeveling: 6 gram /dag Verzadigd vet: inname: en% aanbeveling: <10 en% gemiddeld te hoog Voedingsvezel: inname: gram aanbeveling: gram gemiddeld te laag M Ocke – De voeding van 50-plussers
16
Het voedingspatroon van 50-plussers in VCP-3 tov de Richtlijnen Goede Voeding - II
Vitamines: in het algemeen in overeenstemming met aanbevelingen uitzondering 1. foliumzuur inneming 250 µg aanbeveling 300 µg uitzondering 2: vitamine D inneming 50+ jarigen: circa ,5 µg voor vrouwen en µg voor mannen Aanbeveling: µg voor jaar ; µg voor 70+ jarigen M Ocke – De voeding van 50-plussers 16
17
Gemiddelde bijdrage van aardappelen aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3
M Ocke – De voeding van 50-plussers
18
Gemiddelde bijdrage van brood aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3
M Ocke – De voeding van 50-plussers
19
Gemiddelde bijdrage van fruit aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3
M Ocke – De voeding van 50-plussers
20
Gemiddelde bijdrage van groente aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3
M Ocke – De voeding van 50-plussers
21
Belangrijke verschuivingen in de voeding van 50-plussers tussen 1987-1997
Meer Melk (producten) Snacks Samengestelde gerechten Melk (producten): van 300 naar 350 gram per dag Snacks: van 11 naar 17 gram per dag Samengestelde gerechten: van 12 naar 20 gram/dag Het zou zeer interessant zijn om deze evolutie ook te bespreken voor energie, macro- en micronutriënten. Is hier een direct verband met de evolutie van energie, macro- en micronutriënten ? Kunnen van hieruit concrete aanbevelingen worden geformuleerd voor de doelgroep 50+ ? M Ocke – De voeding van 50-plussers
22
Belangrijke verschuivingen in de voeding van 50-plussers tussen 1987-1997
Minder Aardappelen Fruit Gebak en koek Vlees Aardappelen: van 165 naar 145 gram per dag (mannen) en van 120 naar 105 gram per dag (vrouwen) Fruit: van 150 naar 125 gram per dag (mannen) en van 180 naar 150 gram per dag (vrouwen) Gebak en koek: van 50 naar 45 gram per dag Vlees: van 140 naar 130 gram per dag (mannen) en van 110 naar 100 gram per dag (vrouwen) M Ocke – De voeding van 50-plussers
23
Wat eten we morgen? M Ocke – De voeding van 50-plussers
24
Gezondheidsverlies doordat voedselconsumptie en gewicht niet voldoen aan de aanbeveling
Bron: Ons eten gemeten, 2004
25
Conclusie – voedingsadviezen voor senioren
Eet gevarieerd en met mate (beweeg!) Beperk energierijke tussendoortjes Eet meer plantaardige producten: groente, fruit, bruin/volkorenbrood Eet regelmatig (vette) vis Kies voor magere soorten van vetten, zuivel en vlees (vleesvervangers) Beperk zoutgebruik/consumptie zoute producten Ivm vitamine D: voldoende zonlicht; halvarine; zuivel, supplementen Schijf van vijf
26
Voor wie meer wil weten...... M Ocke – De voeding van 50-plussers
27
Dank voor uw aandacht uestions ? M Ocke – De voeding van 50-plussers
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.