Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdErna Vos Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator
2
INHOUD Doelstellingen Voedingsadvies
Voeding bij diabetes Wat bij hypoglycemie 08 maart 2007 © nutri
3
DOELSTELLINGEN BEHANDELING GLYCEMIE GLYCEMIE Koolhydraten
Insuline of OAD Activiteit 08 maart 2007 © nutri
4
DOELSTELLINGEN QOL Normoglycemie Normale bloeddruk
Normale waarden voor serumlipiden Goede verhouding lichaamsgewicht/lengte Preventie complicaties op lange termijn Bereiken van een goede groeicurve Normale schoolprestaties, hobby en de uitbouw van een carrière QOL 08 maart 2007 © nutri
5
DOELSTELLINGEN DM2 patiënten (n = 241) R/ 62 standaard voedingsadvies
85 1 consult bij diëtist(e) 94 1 consult bij diëtist(e) + 2 opvolgconsulten HbA1c standaard advies 1 consult bij diëtist(e) 1 consult + 2 opvolgconsulten bij diëtist(e) Franz et al. J Am Diet 08 maart 2007 © nutri Assoc 95;95:1009
6
VOEDINGSADVIES Preventie diabetes type 2
gezonde eetgewoontes Preventie of vertragen van de ontwikkeling van de complicaties op lange termijn macro- als microvasculaire complicaties Rekening houden met de gebruiken van het individu Plezier houden in het eten, enkel beperken waar nodig Specifieke situaties: jongeren, zwangerschap, … 08 maart 2007 © nutri
7
VOEDINGSADVIES diabetesdieet
Diabetes type 1 ≠ Diabetes type 2 Kinderen/jongeren ≠ volwassenen diabetesdieet 08 maart 2007 © nutri
8
VOEDINGSADVIES Vroeger vs nu: koolhydraatrijk
gebruik van voedingsmiddelen met sucrose is toegelaten beperking van de inname van bepaalde vetzuren specifieke aanbevelingen per type bijna alle groenten kunnen vrij worden gebruikt. 08 maart 2007 © nutri
9
VOEDINGSADVIES: voedingsaanbevelingen
Eiwitten energie% (max. 20 energie%) Vetten energie% VV max. 10 energie% EOV > 10 energie% MOV 5, energie% (n-3) vetzuren 1,3 - 2,0 energie% LNA > 1 energie% DHA&EPA > 0,3 energie% (n-6) vetzuren 4 - 8 energie% LA > 2 energie% AA - Transvetzuren < 1 energie% Cholesterol < 300 mg cholesterol Koolhydraten min. 55 energie% Sucrose max. 10 energie% Voedingsvezel min. 30 gram 08 maart 2007 © nutri
10
VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
Suikers: Monosachariden Glucose, galactose en fructose Disachariden Sucrose, lactose en Polyolen trehalose Sorbitol en mannitol Oligosachariden: Malto-oligosachariden Maltodextrines Andere Raffinose, stachyose, oligosachariden fructo-oligosachariden Polysachariden: Zetmeel Amylose, amylopectine, gemodificeerd zetmeel Niet-zetmeel Cellulose, hemicellulose, pectine en polysachariden hydrocolloïden 08 maart 2007 © nutri
11
VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
Enkele benamingen op een rijtje: bietsuiker = sacharose = sucrose; vruchtensuiker = fructose; druivensuiker = glucose = dextrose; andere verteerbare suikers: suikerstropen; niet verteerbare suikers (voedingsvezels): Polydextrose, oligofructose, raftilose, inuline, …. 08 maart 2007 © nutri
12
VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
Beschikbare koolhydraten: niet altijd makkelijk te bepalen; voedingsmiddelentabellen geven verschillende cijfers; voorbeeld: uien (verteerbare kh /per 100 gr) Nevo : 10,0 gr Nubel : 5,8 gr Nubel : 1,5 gr 08 maart 2007 © nutri
13
? VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
08 maart 2007 © nutri
14
VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
De hoeveelheid koolhydraten: in koolhydraatporties, koolhydraatruilwaarden of grammen koolhydraten doel: de patiënt inzicht laten verwerven in porties en koolhydraatgehaltes, (steeds gebaseerd op gemiddelde waarden (NUBEL - NEVO) 08 maart 2007 © nutri
15
VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
1 koolhydraatruilwaarde of 1 koolhydraatportie of 1 broodwaarde = de hoeveelheid koolhydraten in 1 snede brood (30 gram) = gram koolhydraten => 12,5 gram = klontjes suiker 08 maart 2007 © nutri
16
VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN
© nutri
17
VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN
overbodig ?? duur ?? vetrijk ?? ongezond ?? kankerverwekkend ?? … 08 maart 2007 © nutri
18
VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN
Sacharose vervangen door fructose? zoetkracht 1,3 - 1,5 van sacharose; lage glycemische beïnvloeding: Glycemische respons = 19 (sacharose = 65); stijging triglyceriden; energetische waarde idem. Intensieve zoetstoffen aspartaam, acesulfaam k, sacharine, cyclamaten, thaumatine, sucralose, … Geen invloed op glycemie; Te verwaarlozen energetische waarde; Veilig binnen de ADI waarden; Zoetkracht verschillend maar veel groter dan sacharose. 08 maart 2007 © nutri
19
VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN
Zonder invloed op glycemie ADI mg/kg LG aspartaam 50 acesulfaam k 9 cyclamaat 11 sacharine 2.5 ADI = aanvaardbare dagelijkse inname 08 maart 2007 © nutri
20
VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN
zoetstoffen in light- max.1 ADI2 maximaal per maximaal per maximaal per maximaal aantal maximaal aantal maximaal aantal liter frisdrank EG dag (mg): dag (mg): dag (mg): liter light- liter light- light-frisdrank per dag kinderen 4-8 jaar kinderen 8-12 volwasse- nen frisdrank per dag frisdrank per dag voor volwassenen (65 (25 kg) jaar (30-50 kg) (65 kg) voor kinderen 4-8 voor kinderen 8- kg) jaar (25 kg)* 12 jaar (30-50 kg) Acesulfaam_K 350 15 375 975 1.1 (4 glazen) (5 tot 8 2.8 (11 glazen) glazen) Aspartaam 600 40 1000 2600 1.7 (7 glazen) (8 tot 13 4.3 (17 glazen) glazen) Cyclamaat 250 7 175 455 0.7 (3 glazen) (3 tot 6 1.8 (7 glazen) glazen) Saccharine 80 5 125 325 1.6 (6 glazen) (8 tot 12 4.1 (16 glazen) glazen) Sucralose 300 15 400 1040 1,3 (5 glazen) 1,6-2,7 (6 tot 11 3,5 (14 glazen) glazen) 08 maart 2007 © nutri * 1 glas is ongeveer 0,25 liter, een blikje is 0.33 liter 1 maximale gebruiks-doses (mg/l) EG-richtlijn 1994) 2 (mg/kg lg/d)(JECFA)
21
VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN
Bulkzoetstoffen Lactitol, Xylitol, maltitol, isomalt, … Invloed op glycemie uiterst beperkt; Energetische waarde: ongeveer 2,4 kcal/g polyolen; Veilig, geen ADI waarden; Laxerend effect; Zoetkracht onderling verschillend maar kleiner dan suiker. 08 maart 2007 © nutri
22
VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN
POLY-ONVERZADIGDE (MOV) ONVERZADIGDE lijnzaad-, koolzaad-, noten-, maïs-, saffloer-, soja-, zonnebloemolie, visvetten VETZUREN MONO-ONVERZADIGDE (EOV) arachide-, olijfolie VERZADIGDE VERZADIGDE VETZUREN (VV) Dierlijk: melkvetten, boter, room, reuzel, vetten van vlees/vleeswaren, kaas gehard visvet in harde margarines/minarines Plantaardig: harde plantaardige margarines/ minarines, kokosvet & kokosolie, palmvet & palmolie Combinatie: harde margarines & minarines, koekjes, frituursnacks, zoutjes, gebak & chocolade, ... 08 maart 2007 © nutri
23
VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN
Verhoogd risico op hart- en vaatziekten (2 - 6x) lage inname van verzadigde vetzuren; lage inname van cholesterol; goede inname van essentiële vetzuren; matig gebruik van zout; matig gebruik van alcohol; voeding rijk aan groenten, fruit, noten, volle granen, vis, gevogelte; activiteit stimuleren; gewichtsdaling; normale glycecmie. 08 maart 2007 © nutri
24
VOEDING BIJ DIABETEN: EIWITTEN
Bij een normale nierfunctie => aanbevelingen Aanpassing: microalbuminurie 0,8 - 1,0 gr / kg LG/ dag macroalbuminurie 0,8 gr /kg LG / dag => daling uitscheiding van albumine en positieve beïnvloeding van glomerulaire filtratie snelheid 08 maart 2007 © nutri
25
08 maart 2007 © nutri info@nutri.be
26
VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL
Alcohol: Aandachtspunten: Alcoholische dranken brengen extra calorieën aan In combinatie met de maaltijd Glucoseverlagend effect van alcohol kan 8 tot 12 uur duren Spreid de alcoholinname Gebruik alcoholische dranken met een laag suikergehalte Beperk het gebruik tot enkele glaasjes Geniet maar met mate: 2 glazen voor de man en 1 glas voor de vrouw 08 maart 2007 © nutri
27
VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL
Type alcohol Aantal calorieën Alcoholgehalte Gram koolhydraten 1 glas blond bier 90 kcal 5% 6 (200ml) 1 glas rode wijn 84 kcal 12% 0,2 (120ml) 1 glas witte wijn 84 kcal 11% 0,72 (120ml) 1 glas sherry 116 kcal 16% 1,4 (100ml) 1 glas likeur 107 kcal Verschillend (35ml) 1 glas jenever 50 kcal 38% (35ml) 08 maart 2007 © nutri
28
VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL
Type alcohol Aantal calorieën Alcoholgehalte Gram koolhydraten 1 glas champagne 112 kcal 12% ± 1,5 (150ml) 1 glas cognac 115 kcal 40% 0,5 (50ml) 1 glas pastis 67 kcal 45% (25ml) 1 glas whisky 120 kcal 40% (50ml) 08 maart 2007 © nutri
29
VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL
Bieren: Genre: pils, Carlsberg, Geuze Lambic, Dortmunder, Kriek Lambic, Vieux-temps Koolhydraten: 3 à 4 gram/100 ml; Energie: 40 à 60 kcal/100ml; Alcohol: 4,5 à 5,5%. Tafelbier: Koolhydraten: 0,9 gram/100 ml; Energie: 12 kcal/100ml; Alcohol: 1,4%. 08 maart 2007 © nutri
30
VOEDING BIJ DIABETEN Diabetes Diabetes VS type 1 type 2
08 maart 2007 © nutri
31
VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 1
de beste insulinetherapie voor de patiënt; de insuline moet aan de koolhydraatinname worden aangepast en niet omgekeerd; bij 2 injectiesystemen is er een spreiding van vaste koolhydraatgehaltes over de dag bij geplande activiteit wordt insuline aangepast, indien ongepland dienen er extra koolhydraten te worden ingenomen. 08 maart 2007 © nutri
32
VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 2
aanpassen levensstijl gewichtscontrole gezonde voeding verhogen fysieke activiteit spreiding van de koolhydraten over de dag matige alcoholinname 08 maart 2007 © nutri
33
VOEDING BIJ DIABETEN: hypoglycemie
glycemie < mg/dl 1. zo vlug mogelijk 15 g snelwerkende koolhydraten = 15 g druivensuiker (glucose) 15 g sacharose opgelost! 150 ml gesuikerde frisdrank bij voorkeur Cola 2. glycemiecontrole na 15 minuten indien glycemie < 60 mg/dl : voorgaande herhalen indien glycemie mg/dl maaltijd binnen 30 min = normale hoeveelheid Kh in de maaltijd nemen maaltijd min later = snack met Kh (1-2 KhW) 08 maart 2007 © nutri
34
BEDANKT! 08 maart 2007 © nutri
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.