Download de presentatie
GepubliceerdFloris Jacobs Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
HET BELANG VAN FRUIT IN EEN GEZONDE VOEDING
Casteele Maria Januari 2008
3
1.Situering van fruit in de voedingsdriehoek
Donkergroene vakje 2 à 3 porties per dag Variatie: zoveel mogelijk verschillende soorten Goede bron van vocht: water Geen vetten Geen eiwitten Veel Kh, vitamines, mineralen en vezels Weinig calorieën: 50 kcal per stuk gemiddeld
4
2.Samenstelling van fruit
Koolhydraten Fructose, glucose en saccharose: rekening houden met de Kh! Fructose = trage suiker: 100 gr fruit bevat gemiddeld 10 gr Kh 1 stuk fruit vb 1 appel = 125 gr = 12.5g Kh = 1 Khportie alle fruit bevat suiker!! Alle fruitsap ook!! Laag glycemische index
5
Vitamines : vitamines in fruit: effectiever dan vitamines ingenomen via een supplement
Vit C : -Anti-oxidantia: beschermen tegen de veroudering van de cellen en tegen kanker -verhoogt de weerstand tegen infecties -verbetert de longfunctie Vit E: krachtig anti-oxidans Vit B9 = Foliumzuur: Verminderde kans om Alzheimer te krijgen Nodig bij ontwikkeling van de baby: hersenen
6
Anti-oxidanten Alle chemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden maken gebruik van zuurstof die we inademen. Vrije radicalen worden gevormd Bij te hoge dosis zijn ze giftig Verdedigingssysteem: anti-oxidanten Taak : vrije radicalen die we teveel hebben vernietigen Te veel vrije radicalen OF te weinig anti-oxidanten leidt tot een slecht functioneren van ons lichaam Doet zich voor bij bepaalde ziektes, ouder worden of door een onevenwichtige voeding Elke kleur(stof) staat voor verschillende anti-oxidanten Bevinden zich meer in de schil dan eronder
7
Kalium: preventie van hypertensie
Mineralen Kalium: preventie van hypertensie banaan (400 mg/100 g) , kiwi( 331mg), druiven(210mg), sinaasappel(150mg), peer(150mg), appel (120mg) Magnesium: Bloeddrukverlagend Ontwikkeling van diabetes type 2 afremmen
8
Vezels onverteerbare stoffen Geven een voldaan gevoel na de maaltijd => minder drang om daarna nog iets te nemen: grotere verzadiging Vertragen de voedselpassage in de darm: daardoor wordt de suiker slechts langzaam in het bloed opgenomen Fruit : lage glycemische index Helpen om de cholesterolwaarden in het bloed te verminderen Zorgen voor een goede stoelgang: obstipatie en aambeien Beschermen tegen allerlei soorten kanker vnl. colonkanker Knabbeleffect: snellere verzadiging Vezelrijke voeding = vetarme voeding
9
3. Indeling van fruit Vers fruit Fruit in blik Fruit in diepvries
Gedroogd fruit Fruitsap Fruitmoes Gekonfijt fruit Fruitsiropen
10
Vers fruit Overal te koop: los, verpakt
goed gerijpt, vers seizoensfruit Fruit van verschillende kleuren Nieuwe fruitsoorten Om fruit te laten rijpen: in een fruitschaal of papieren zak: samen met appels en bananen: deze produceren ethyleengas, dat versnelt het rijpingsproces van de andere vruchten
11
Fruitsoorten Aardbei Ananas Abrikozen Appels: astma
Avocado: bevat goede vetten Banaan Bessen, bramen Carambola Citroen cranberries
12
Druiven Frambozen Grapefruit: Kersen Kiwi: green/ gold Lithi’s Mandarijn Mango’s Meloen, cavaillon, watermeloen
13
Nectarine Passievruchten Peren Pruimen Perziken Sharon Sinaasappels Noten: Pindanoten, pistachenoten, walnoten: weinig kh, veel vetten : 27 % Kastanjes: veel Kh: 1 portie= 30 gr, weinig vetstof
14
Fruit in blik/plastieken potjes
Gesteriliseerd: fruit is dus zachter geworden, lange bewaarduur Op siroop : licht of zware siroop: bevatten dus veel suiker Op eigen sap: geen suiker toegevoegd Met zoetstoffen: geen suiker toegevoegd, wel zoetstof Vb. Fruit Express (Del Monte) 16 g Kh; Dole (17gr Kh); Frutapura (Olvarit): 13.6 g Kh
15
fruit op siroop Kcal Kh Abrikoos 67 16.1 Ananas 77 19 Druif 82 22 Fruitcocktail 65 15.6 Peer 71 17.3 Perzik 70 16.9 Mirabel 18.5
16
Fruit op sap Kcal KH abrikoos 37 8.4 Ananas 65 16 Perzik 53 12 Delhaize, Del Monte, Dolé GB, Prodia
17
Fruit in diepvries Meestal los ingevroren Verschillende soorten
Zonder suiker toegevoegd Gemakkelijk te portioneren geen afval Snelle bereiding Lang houdbaar Niet steeds duurder Rode bessen, frambozen, tropisch fruit, …
18
Gedroogd fruit water is weg, laten uitkoken, natuurlijke s.
Veel suikers in een klein volume=>veel kh best mijden: (of in beperkte hoeveelheid) Gedroogd fruit is kleverig: veel suiker- tandheelkundige behoren ze tot de categorie: snoep 1Khp = Pruimen = 2 stuks Vijg = 1 1/2 stuks Dadel = 3 stuks Abrikoos = 2 stuks Rozijnen = 30 stuks
19
Soort fruit Kcal E Kh Abrikoos 256 5 59 Appel 266 1,5 65 Vijg 236 4 55 Rozijn 268 2 dadel 300 73 Banaan 346 1 85
20
Fruitsap Niet vergelijken met een volledige vrucht
Veel minder of geen vezels Niet geschikt als vochtaanbrenger Bevat snelle suiker: te gebruiken bij een hypo Vlugge stijging van suiker in het bloed Aanbrenger van vitaminen: vit C Zelf persen: liefst direct opdrinken omwille van vit C verlies In fles, brik: bevat steeds een grote hoeveelheid suiker = limonade of cola Zonder toegevoegde suiker Met toegevoegde suiker 125 ml ongezoet fruitsap = 1 Khp
21
Soorten fruitsap Per 100 ml fruitsap
Sinaasappelsap 42 kcal = 10.5 g suiker Citroensap 8 kcal = 2 g suiker Pompelmoessap 37 kcal = 9 g suiker Appelsap 44 kcal = 11 g suiker Ananassap 51 kcal = 13 g suiker Druivensap 65 kcal = 16 g suiker Multifruit 47 kcal = 12 g suiker
22
Cranberrysap (= klein rode bessen)
- vb. Ocean Spray, Terschellinger cranberry In Noord-Amerika en canada Gebruikt bij blaasontstekingen: 300 ml/dag Veel vit C Veel anti-oxidanten Brakke smaak: daarom wordt veel suiker toegevoegd Cranberrysap zonder suiker, met zoetstoffen: Ocean spray light(sucralose), terschellinger Cranberry ongezoet
23
Knorr Vie Mengsel van fruitsap en groentesap
Per flesje van 100 ml: 200 g groenten en fruit 50% van de dagelijkse behoefte aan groenten en fruit Smaak en voedingswaarde worden goed bewaard: gebruik van speciale technieken Geen toevoeging van extra suiker,vet, zout, kleurstoffen en bewaarstoffen 4 verschillende smaken Per flesje: 65 – 80 kcal 14 tot 16 gr Kh = 1 grote khportie 1.5 g vezel (gewoon vruchtensap: 0.2g)
24
Fruit2day : HERO Per flesje : 2 porties fruit = 100 % van de dagelijkse portie 200 ml Vloeibaar fruit met daarin echte stukjes fruit: 50 % vruchtensap en 50 % vruchtenpuree: je moet nog kauwen Zonder toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en kleurstoffen 5 smaken: aarbei-sinaasappel ananas-banaan mango-perzik framboos-druif Sinaasappel-zwarte bes Samenstelling: per flesje Kh : 13.3 g x 2 = 26.6 g Kh Kcal : 55 kcal x 2 = 110 kcal Vezels : g x 2 = 2.2 g vezel
25
FRUIT Squeezer Optifit (Aldi): groenten- en fruitsap
50 % v.d. dagelijks aanbevolen portie 4 x 100 ml 2 verschillende smaken: Aardbei-appel-wortel Samenstelling: Kh : 13 g Kh Kcal: 59 kcal
26
Fruitmoes Abrikozenmoes 119 kcal 29 gr Kh Appelmoes 79 19
Appelmoes verlaagd suiker 41 9.6 Perzikenmoes 100 24 Pruimenmoes 134 30 Rabarbermoes 96 23.5
27
Fruit’n Fun Fruitmoes (Aldi): zakjes van 90 gram Multifruit
Samenstelling: Kh : 15 g Kcal: 66 kcal
28
Gekonfijt fruit Gedroogd in de zon, door uitkoken van fruit, toevoeging van suiker Hogere voedingswaarde dan gewoon fruit Door mindere aanwezigheid van water Nutriënten verloren Appel, banaan, abrikoos, ananas, rozijn, cranberry
29
Fruitsiropen Bevatten heel veel suiker
Grenadinesiroop, citroensiroop, enz… Siroop met 0 % suiker: vb Teisseire : limoen, rode bessen, grenadine, munt, ice tea, framboos-citrus + zoetstof
30
4. Fruit verwerken Confituur Fruitcoulis Milkshake
Smoothie: drankje van verschillende gepureerde vruchten Ijslolly’s Fruitsalade of fruitsaté Fruit in drank : sangria, als versiering Fruit in groentesalades verwerken
31
Confituur Gewone conf: 1 kg fruit + 1 kg suiker = 60% suiker
Gezoet met fructose: Sanoform (58 %) Met minder suiker: Effi (40 %) Zonder toegevoegde suiker: Tutti Frutti (40 %) Gezoet met maltitol: niet meerekenen als Kh Gezoet met sucralose: niet meerekenen als Kh Gezoet met tagatose: niet meerekenen als Kh Bevat slechts 5 % suiker
32
Confituur zelf bereiden
Ben: 1 zakje pectine (gelfix 2, pec plus) 1 kg vers of diepgevroren fruit Energievrij zoetmiddel naar smaak : aspartame, tagatose, saccharine,… Ber: fruit wassen en in stukjes snijden fruit koken tot moes Strooi er de pectine over en laat 1 minuut, al roerend doorkoken Neem van het vuur en breng op smaak met het zoetmiddel Giet alles onmiddellijk over in goed schoongemaakte jampotten Doe ze goed vol en doe er onmiddellijk een cellofaan of deksel op Bewaar dit fruitbeleg in de koelkast Eens geopend, is het nog 1 week houdbaar
33
Delhaize max; 5 % suiker met maltitol 150 60.8 57.1 1.8
Confituur Kcal Kh Polyolen Suikers 1 khwaarde Gewone conf 244 60.4 20g Sanoform (Aldi) Nieuwe samenstelling 40 Tutti-frutti (AD) 160 39.5 30 g Effi 166 41.5 30g Damhert Delhaize max; 5 % suiker met maltitol 150 60.8 57.1 1.8 Verwaarloosbaar Prodia (aardbei) 80 30.0 5.3 24 Céréal glucoControl (aardbei) 69 14.0 8.9 sucralose 3.0 Linessa (Lidl) 112 26 12.5 g Damhert tagatose (aardbei) Nuradia (aardbei) 61 62 29.8 tagatose 3.4 verwaarloosbaar
34
5. Tips om meer fruit te eten
Fruit aankopen, vers en verschillende soorten Minder gekende of tropische soorten Fruit bij het ontbijt, fruit als schijfjes op de boterham Vruchtenmoes op je brood Fruit als tussendoortje Fruit als dessert bij middagmaal, of avondmaal Verse fruitsalade maken van rijp fruit Vruchtencoulis serveren bij ijs Fruit als aperitiefhapje vb. anansstukjes, kers, kiwi,… Meng vers fruit in uw yoghurt, cornflakes, milkshakes
35
Gebruik fruit bij uw vlees-, vis- en wildgerechten: appels, peer, abrikozen, mango’s: geeft een zoetzure smaak aan je gerecht Gedroogde vruchten als tussendoortje of versnapering Zet de fruitschaal op een goed zichtbare plaats, binnen handbereik Fruit van verschillende kleuren: aardbei= rood; oranje-geel: nectarine, sinaasappel; groen= kiwi. blauw-paars: pruimen. wit=banaan Als geschenk = een mand vol fruit Citroensap invriezen : ijsblokjes voor in een aperitief, frisdrank, water of saus Als je vruchtenmoes eet bij de warme maaltijd, vergeet dan ook niet om die dag ook nog groenten te eten en hoeveelheid Kh mee te tellen
36
Redenen om geen of weinig fruit te eten?? NEEN
Vers fruit is duur: kijk naar de aanbiedingen per week tekort aan vitamine: supplement van dokter Prijs afhankelijk van het aanbod : seizoenfruit is goedkoper Fruit in blik, glas, diepvries Zelf schillen en snijden van fruit is goedkoper dan voorgesneden fruitsalades Fruit bederft snel: kleine porties kopen Fruit is zo onhandig, kliederig: bep. fruitsoorten schillen, anderen kan men uit het vuistje eten; op voorhand gesneden fruit in een doosje (+ citroensap) Lust geen fruit : proeven, herhaaldelijke keren
37
Laxerend of stoppend fruit?
Laxerend fruit ( vezels, fructose, polyolen, granen die de receptoren stimuleren) : Pruimen Rode vruchten Rabarber Vijgen Pompelmoes Peer Abrikoos Stoppen diarree(pectine): Appel (geraspt) Kweepeer banaan
38
6.Fruit in de diabetesvoeding
Bevat steeds suiker uitzondering: citroen, limoen en rabarber Groot verschil tussen de soorten onderling Fruit met weinig suiker => de portie die je mag nemen is groter dan fruit die veel suiker bevat Koolhydraatporties toekennen aan fruit Max 12.5 gram Kh = 1 koolhydraatportie aanbevolen in gezonde voeding = diabetesvoeding : min 2 stuks per dag Verkleint de kans op hart- en vaatziekten
39
Koolhydraatporties van fruit
300 g veenbessen 250 g aardbei, stekelbes, rode bes, watermeloen 200 g bosbessen, braambessen, frambozen, guave, sterfruit, zwarte bessen 125 g abrikozen, appel, kiwi, mandarijn, meloen, morellen, nectarine, passievrucht, peer, perzik, pomelo, pompelmoes, pruimen, sinaasappel, tangerine, ugli, kruisbessen, blauwe bessen 100 g verse ananas, cavaillon, cherimoya, kersen, papaja, tamarillo 75 g kumquat, mango, lychee, verse vijgen 70 g granaatappel 65 g sharon ½ banaan 8 druiven (125 ml fruitsap: vers of in glas/brik : waarbij geen suiker toegevoegd is)
40
Initiatieven Tutti frutti: wekelijkse fruitbedeling op school: fruitmoeders Reclame via krant, TV, grote warenhuizen, tijdschriften, verenigingen LOGO’S
41
Besluit Fruit is onmisbaar / moet dagelijks/ in een gezonde voeding, min 2 x per dag Vitaminen vezels Bevat Kh => meetellen Het stuk fruit in zijn geheel opeten Vezels Minder snelle opname suikers Fruit verkleint de kans op hart- en vaatziekten Fruit helpt om gewicht te controleren Fruit bevordert een gezonde en regelmatige stoelgang
42
Bananenmousse: 2 personen
Ben : 1 kleine banaan, 125 g magere platte kaas, sap van ½ citroen, 1 eiwit en 1 eetlepel strooizoetstof (aspartame) Ber: Snij de banaan in stukken en plet ze of mix ze samen met het citroensap en de platte kaas, en de zoetstof. Klop het eiwit tot schuim en voeg voorzichtig aan het banaanmengsel toe. Verdelen over 2 coupes. Versieren met een schijfje overgehouden banaan. Onmiddellijk opdienen. Vruchtenbavarois: 4 personen Ben : 350 g seizoensfruit: (aardbeien, frambozen, cavaillon, peer, ananas, mango,…), 50 ml halfvolle melk, 5 g gelatine, zoetmiddel naar smaak, 125 g magere platte kaas Pureer het fruit. Laat de gelatine weken in koud water. Warm de melk op en laat hierin de uitgeknepen gelatine smelten. Roer het fruit, de plattekaas, de zoetstof en de melk ( met gelatine) goed om. Giet het mengsel in een met koud water omspoelde vorm en laat opstijven in de koelkast. (24u) of in de diepvriezer (2-3u). Ontvorm op een dienschotel en versier met stukjes fruit.
43
Rode vruchtenpudding: 2 personen
Ben: 180 g frambozen, 180 g aardbeien, 1 dl water, stukjes citroenschil, 1 eetlepel maïszetmeel, 60 magere platte kaas Ber: Snij de schoongemaakte aardbeien in stukjes Pocheer alle fruit in water samen met de citroenschil. Bind met het aangemaakt maïszetmeel. Haal de citroenschil eruit en breng op smaak met zoetmiddel. Laat de vla afkoelen en verdeel over 2 schaaltjes. Breng de witte kaas op smaak met wat zoetmiddel en verdeel hem net voor het opdienen over de puddinkje. Peren met vanillevla: 2 personen Ben: 1 peer, 11/2 dl water, citroensap, 11/2 dl melk, 1 eetlepel vanillepuddingpoeder, 1 tabletje zoetstof, een weinig geraspte sinaasappelschil Schil de peer, pocheer de helften in het water met enkele druppels citroensap en 1 tabletje zoetmiddel. En schik ze in de schoteltjes. Voeg de melk bij het pocheervocht en breng aan de kook. Bind het vocht met het aangemaakte puddingpoeder en werk af met een weinig geraspte sinaasappelschil en zoetmiddel. Giet de vla over de halve peren.
44
Rode vruchtenmousse met Philadelphia : 4 personen
Ben: 250 g Philadelphia light, 250 g diepgevroren rode vruchten, 100 g suiker te vervangen door 10 g Canderel of 100 g maltitol of 75 g Tagatesse (nieuwe zoetstof) Ber:Mix de Philadelphia samen met de zoetstof en de diepgevroren rode vruchten tot een luchtige massa. Giet het mengsel in kleine kommetjes. Perzikencompote: 4 personen Ben: 4 perziken (zonder schil en pit), 1 klp zoetstof, 1 eetlp gehakte basilicum, 12 frambozen Ber: Pel de perziken en snij ze in stukken. Voeg een klein beetje water en wat zoetstof toe en kook ze zacht tot puree. Haal van het vuur en voeg de basilicim en de frambozen toe. Laat koud worden in de koelkast.
45
Frisse smoothie: (4 personen) Ben: 500 ml yoghurt, 250 g aardbeien, 2 perziken, ijsblokjes.
Ber: Doe de yoghurt in een kom of een blender. Spoel het fruit en schil de perziken. Snij de aardbeien en de perziken in stukjes. Voeg het fruit bij de yoghurt. Mix het geheel. Giet de smoothie in glazen. Serveer met een ijsblokje indien je de smoothie extra koud wil. Kiwisorbet: 2 personen Ben: 2 kiwi’s, 150 ml magere yoghurt, ½ citroen, zoetmiddel Schil de kiwi’s en snij in stukken. Mix de kiwi’s samen met het sap van ½ citroen en de yoghurt. Breng op smaak met zoetsof. Breng het mengsel over in een diepvrieskom en laat stijf worden in het vriesvak. Klop het mengsel na 1 uur even op en laat verder vriezen. Dien de sorbet op versierd met schijfjes kiwi.
46
DANK VOOR UW AANDACHT ZIJN ER NOG VRAGEN ? Maria Casteele
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.