De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IBCN Masterproef Literatuurstudie: Enkele tips en richtlijnen

Verwante presentaties


Presentatie over: "IBCN Masterproef Literatuurstudie: Enkele tips en richtlijnen"— Transcript van de presentatie:

1 IBCN Masterproef Literatuurstudie: Enkele tips en richtlijnen
Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)

2 Bemerk : slides met notes…
Outline Hoe beginnen? Waar zoeken? Tips & Tricks Referenties bewaren Bemerk : slides met notes… Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)

3 Definieer een aantal kernwoorden:
Hoe beginnen? Definieer een aantal kernwoorden: Masterproefvoorstel Synoniemen/ gerelateerde begrippen Structureer je zoektocht Lijst MindMap Vooraleer je begint te zoeken, is het handig om een aantal kernwoorden te formuleren. Een voor de hand liggend uitgangspunt is je masterproefvoorstel, waar je een aantal trefwoorden vindt. Ga op zoek naar synoniemen en gerelateerde begrippen. Meestal zijn begrippen niet erg duidelijk afgebakend. Terwijl je artikels aan het zoeken bent, kun je ook nog synoniemen voor je kernwoorden vinden. Zorg ervoor dat je kernwoorden volledig omvatten wat je precies zoekt. Dit zal je helpen om sneller te zoeken. Om je zoektocht te structureren, kan je werken met een lijst van je kernwoorden. Je kan ze echter ook op een MindMap plaatsen, en eventuele clusters van kernwoorden gaan maken. Zo krijg je na enige tijd eilandjes met synoniemen, die door elkaar gebruikt worden in je onderzoeksdomein. Waar de een vertrekt van een leeg blad en daarop zijn zoektocht uitwerkt, werkt de ander dit uit op een elektronische MindMap. is een handige gratis tool. Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)

4 Waar zoeken? (1) Zoeken naar artikels: Specifieke sites:
Search tools van Ugent: Specifieke sites: Eens je de nuttige kernwoorden hebt van het domein waarin je gaat werken, kan je reeds bestaande informatie gaan opzoeken. Echter, google of bing zijn niet de beste tools om te zoeken naar academische artikels. En wikipedia is niet altijd betrouwbaar… Er bestaan heel wat sites waar je interessante artikels kunt vinden. Op deze slide vind je een overzichtje van de belangrijkste. * Op Google Scholar kun je artikels vinden uit alle tijdschriften. Ga hier wel voorzichtig mee te werk. Het is niet omdat je het artikel gevonden hebt op Google Scholar dat het effectief gepubliceerd is. Je gaat best nog eens na op de site van het specifieke tijdschrift of dit zo is. * Binnen UGent kan je elektronisch zoeken in de universiteitsbibliotheek. Echter, de algemene site “ bevat veel meer info dan nodig. Beter kan je binnen UGent “ gebruiken: deze search engine bevat alle elektronische publicaties waar UGent toegang tot heeft. Zo krijg je, als je werkt vanop een UGent-computer, directe toegang tot het artikel. * De site “ filtert reeds de artikels, terwijl je kernwoorden aan het intikken bent, en suggereert woorden om verder te gaan verfijnen. In se een nuttige tool om je kernwoorden uit te breiden. Naast een aantal algemene sites, kun je ook nog zoeken op sites die specifieker op je domein toegepast zijn. Voor de ingenieurswetenschappen / computerwetenschappen zijn de drie belangrijkste: IEEE Xplore, ACM portal en Science Direct. Hoewel de abstract meestal vrij beschikbaar is, moet je vaak ingelogd zijn op de sites om het volledige artikel te kunnen lezen. Als je werkt vanop het netwerk van UGent, gebeurt deze login automatisch en kan je dus gemakkelijker de volledige inhoud bekijken. 100% garantie is er echter niet: op sommige jaargangen of tijdschriften heeft UGent geen abonnement. Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)

5 Vroegere masterproeven
Waar zoeken? (2) Vroegere masterproeven Via Boeken Universiteitsbibliotheek Vakgroepbibliotheek Ebooks Indien je een masterproef van een vorig jaar wil raadplegen of nalezen, kan je de elektronische versie eveneens opzoeken op Navigeer op de site naar “databanken -> institutional archive”. Daar kan kun je bij Classification de “student thesis” aanklikken. Met behulp van de titel, of de naam van de student, kan je zoeken naar de thesis. Let wel, enkel de thesissen die ook op Plato ingevoerd zijn, zijn daar te vinden. Behalve vorige masterproeven en gerelateerde artikels, is het soms ook nuttig om een basisboek op te zoeken over je eigen domein. Behalve zelf zoeken in de universiteitsbibliotheek, kan je vragen aan je begeleiders om uit hun eigen (vakgroep)bibliotheek een boek te ontlenen. Binnen onze eigen vakgroep, hebben we eveneens een lijst van boeken elektronisch beschikbaar. Deze kan je, binnen het IBCN netwerk of via de IBCN VPN, raadplegen via -> Ebooks Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)

6 De referentielijst bevat meestal de meest belangrijke artikels.
Tips & Tricks Zoek een ‘survey’. De referentielijst bevat meestal de meest belangrijke artikels. Scanning? Lees abstract en conclusie eerst. Full text niet te vinden? Vraag hulp aan je begeleiders. Een survey is een overzicht van de ‘belangrijkste’ zaken die op een specifiek gebied reeds gebeurd zijn. Dit kan je helpen bij het zoeken naar de juiste literatuur. Een referentielijst van een (al dan niet) interessant artikel bevat meestal de belangrijkste artikels over een specifiek onderwerp. Een korte beschrijving van de artikels kan je meestal in de inleiding vinden. Veel leeswerk? Heb je een aantal artikels gevonden die mogelijks interessant zijn, lees dan eerst de abstract en de conclusie, dan weet je als snel of het artikel aan je verwachtingen voldoet. Het je een referentie naar een mogelijks zeer interessant artikel gevonden, maar vind je nergens het volledige artikel? Je begeleiders kunnen je misschien helpen. Zij hebben immers toegang tot alle tijdschriften waar IBCN op geabonneerd is. Stuur hen een duidelijke referentie (zie volgende slide) naar het artikel. Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)

7 Bijhouden referenties
Referenties bewaren Referentie bewaren: Tijdschrift (journal) / conferentie Auteurs Titel Editie (issue) Pagina’s Jaartal van uitgave Bijhouden referenties Reference Manager (Athena) Tools: Mendeley, JabRef CiteULike.org Een literatuurstudie gebeurt normaalgezien aan het begin van je masterproef, wanneer je nog niet wakker ligt over het schrijven van je boek. Het is een manier om je in te werken, maar tegelijk onthoud je beter welke informatie je nuttig vond. Daarom is het aan te raden om de referenties naar de literatuur die je gevonden hebt gestructureerd bij te houden. Wanneer je een referentie opslaat, zorg er dan voor dat je volgende zaken zeker hebt: auteurs, titel, tijdschrift/conferentie, editie, paginanummers en jaartal. Op heel wat sites waar je artikels afhaalt, kan je een link vinden die deze zaken voor jou in een correct formaat plaatst. Ga op zoek naar ‘export this article’. Een voorbeeld van dergelijk geëxporteerd artikel is op de slide te vinden. Er bestaan handige tools om je referenties bij te houden. Hiermee kun je op het eind van je masterproef jaar ook makkelijk je referenties exporteren om ze in je thesisboek te plaatsen. Zo’n tool is e.g. Reference Manager; deze kun je vinden op athena.ugent.be. Behalve de tool op athena worden soms, naar eigen voorkeur, andere tools gebruikt zoals Mendeley en JabRef. Online kan ook: Mac gebruikers hebben dan weer een apart stukje software, wat je papers kan bijhouden: Vakgroep Informatietechnologie – Breedbandcommunicatienetwerken (IBCN)


Download ppt "IBCN Masterproef Literatuurstudie: Enkele tips en richtlijnen"

Verwante presentaties


Ads door Google