De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Erfelijkheid Basisstof 4 t/m 6.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Erfelijkheid Basisstof 4 t/m 6."— Transcript van de presentatie:

1 erfelijkheid Basisstof t/m 6

2 Chromosomen en genen In de celkern vinden we………………
Chromosomen zijn opgebouwd uit……………… Een gen heeft als functie………………

3 Wat vocabulaire Genotype Fenotype
De genetische aanleg van een organisme. De zichtbare eigenschap van een organisme. Homozygoot Heterozygoot Twee dezelfde genen in het chromosomenpakket. Twee verschillende genen in het chromosomenpakket. Dominant Recessief Een gen dat sterker is in tot uiting komen dan een recessief gen. Het gen domineert. Een gen dat zwakker is in tot uiting komen dat een dominant gen.

4 Kruisingsschema's Eigenschappen worden uitgedrukt in letters.
Dominante eigenschappen met een hoofdletter. (B) Recessieve eigenschappen met een kleine letter. (b) Voor een genotype (eigenschap) om tot uiting te komen (fenotype) is de aanwezigheid van één dominant gen in het chromosomenpakket voldoende !!! RR noem je homozygoot dominant Rr noem je heterozygoot (drager) rr noem je homozygoot recessief

5 Kruisingsschema's En zo ziet een ingevuld schema eruit.

6 oefenen Van een persoon is de vader homozygoot bruin harig.
De moeder is heterozygoot bruin harig. Bruin is dominant over blond. Maak eerst het genotype voor je het schema maakt!!! Maak het kruisingsschema dat hoort bij deze persoon. Maak vervolgens een voorspelling hoe groot de kans is dat de persoon blond haar heeft.

7 uitkomst De kans op blond haar is 0%

8 Dit kan ook met meerdere generaties
P = parent P is het begint van je kruisingsstamboom. filiae = kind De kinderen van de P generatie heten F1. De kinderen van de F1 generatie heten F2. Etc.

9 Dit kan ook met meerdere generaties
(vaders kant)Opa homozygoot bruin oma homozygoot blond. (moeders kant)Opa homozygoot bruin oma homozygoot bruin. Vader is bruinharig moeder is ook bruinharig Wat is de kans op een blond kleinkind?


Download ppt "Erfelijkheid Basisstof 4 t/m 6."

Verwante presentaties


Ads door Google