De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sint Pieter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sint Pieter."— Transcript van de presentatie:

1 Sint Pieter

2 Het Sint Pieterfeest op De Woert
Elk jaar op 21 Februari viert De Woert het Sint Pieterfeest. Samen met de leerlingen uit groep 5 en 6 gaan we naar het pasgetrouwde stel op het Sint Pieterfeest te vieren. We leren het Sint Pieterlied en nemen een leuke attentie mee. In deze presentatie wordt het feest nader aan u uitgelegd. Veel plezier!

3 Het ontstaan van het Sint Pieter feest
In de middeleeuwen is het folkloristische feest van Sint Pieter ontstaan. Een gebeuren dat op 21 februari, de "heiligendag" van de apostel Petrus, wordt gevierd. Dr. Jan Naarding, afkomstig uit het dorp Oosterhesselen en eens een bekend Drents historicus en taalgeleerde, heeft het ontstaan van het feest van Sint Pieter in verband gebracht met het middeleeuwse grootgrondbezit van voorname kloosters en kerken.

4 Het Sint Pieterfeest omstreeks 1840
Het spel “balslaan” of kaatsen was overal een populair volksvermaak, maar in Drenthe had tot omstreeks 1840 het "met Sunte Peter den bal uitslaan" in Oosterhesselen wel een heel bijzondere betekenis. De opgeschoten jeugd en jonge volwassenen uit de wijde omgeving trokken naar Oosterhesselen. Daar verzamelden de vrijers en vrijsters die al aan trouwen dachten op een centrale plaats. Al zingende trokken zij naar de woningen van de jonge paren, die het afgelopen jaar waren getrouwd en in Oosterhesselen waren blijven wonen.

5 Het Sint Pieterfeest omstreeks 1840
Bij de woningen aangekomen, sloegen de pasgetrouwde jonge mannen driemaal achterelkaar een kaatsbal uit de plenter. Aan de anderen dan de taak de kaatsbal zo vlug mogelijk terug te brengen.

6 Het Sint Pieterfeest in 2006
Op 21 februari bezoeken de leerlingen, van groep 5 en 6, de in het afgelopen jaar getrouwde paartjes. De leerkracht begroet de pasgetrouwde paartjes. De oudste jongen en het jongste meisje geven de een attentie aan de bruidspaar. Daarna slaat de pasgetrouwde man driemaal achterelkaar een kaatsbal uit de plenter. De leerlingen proberen dan de bal te vangen en deze dan terug te geven aan de man. De leerling die de bal heeft krijgt een kleine traktatie. Als de man de bal drie keer uit de plenter heeft geslagen strooit het pasgetrouwde stel snoep en fruit rond. Hiermee is het feest van Sint Pieter afgelopen en gaan de kinderen weer terug naar school.

7

8 Het Sint Pieterlied Daar komen wij jongens en meisjes aan.
om met Sint Pieter de bal te slaan. Was je niet uit de gilde gegaan, je hoefde voor Pieter de bal niet te slaan. Maar nu ben je uit de gilde gegaan, en moet je voor Pieter de bal weer slaan. Slaan, slaan, slaan, ons liedje is gedaan


Download ppt "Sint Pieter."

Verwante presentaties


Ads door Google