De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

STAPPEN OM DE FOUT TE VINDEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "STAPPEN OM DE FOUT TE VINDEN."— Transcript van de presentatie:

1 STAPPEN OM DE FOUT TE VINDEN.
Taalverzorging. STAPPEN OM DE FOUT TE VINDEN.

2 STAP 1: DE ZIN WORDT ONDERBROKEN, DUS?? LEES DE ZIN 1 KEER GOED DOOR.
WORDT DE ZIN ONDERBROKEN DOOR EEN PUNT? VOORBEELD: HET BOEK ‘TWEE VROUWEN VAN HARRY MULISCH IS EEN LASTIG BOEK. OMDAT ER VERWEZEN WORDT NAAR DE OEUDIPUS-MYTHE. DE ZIN WORDT ONDERBROKEN, DUS??

3 LOSSTAAND ZINSGEDEELTE
STAP 1: LOSSTAAND ZINSGEDEELTE PUNT KAN WEG, WANT DE ZIN LOOPT GEWOON DOOR. …..,OMDAT ER VERWEZEN WORDT NAAR DE OEUDIPUS-MYTHE.

4 STAP 2: Zij heeft het druk en daarom pas om
Zie je twee zinnen die verbonden worden door voegwoorden?(en, of, maar, want, enz.) Voorbeeld: Zij heeft het druk en daarom pas om 22.00 uur naar de afdeling gebeld. Welk woord/welke woorden kun je na het voegwoord (de knoop) plaatsen?

5 STAP 2: ZIJ HEEFT * Wat is de grammaticale functie van zij? Voor het voegwoord en na het voegwoord?

6 ZIJ IS VOOR HET VOEGWOORD ONDERWERP
STAP 2: ZIJ IS VOOR HET VOEGWOORD EN NA HET VOEGWOORD: ONDERWERP DIT IS EEN GOEDE SAMENTREKKING. WAT IS DE GRAMMATICALE FUNCTIE VAN HEEFT??????

7 STAP 2: VOORBEELD: Zij heeft het druk en (heeft )daarom pas om uur naar de afdeling gebeld. HEEFT = ZWW HEEFT =?????????????

8 STAP 2: HEEFT (VOOR ‘EN’) = ZWW HEEFT (NA ‘EN) = HWW
VOORBEELD: Zij heeft het druk en (heeft) daarom pas om uur naar de afdeling gebeld. HEEFT (VOOR ‘EN’) = ZWW HEEFT (NA ‘EN) = HWW GRAMMATICALE FUNCTIE IS VERSCHILLEND, DUS: ??????

9 DIT IS EEN FOUTIEVE SAMENTREKKING!!!! STAP 2: DUS:
JE MOET HET WOORD NA HET VOEGWOORD HERHALEN. DUS:

10 STAP 2: Zij heeft het druk en daarom pas om
Voorbeeld: Zij heeft het druk en daarom pas om 22.00 uur naar de afdeling gebeld. Dit wordt: Zij heeft het druk en heeft daarom pas om uur naar de afdeling gebeld.

11 HERHALING: WORDT DE ZIN ONLOGISCH ONDERBROKEN DOOR EEN PUNT????
LOSSTAAND ZINSGEDEELTE ZIE JE EEN SAMENGESTELDE ZIN (MET VOEGWOORDEN)???? * WELKE WOORDEN HERHAAL JE NA HET VOEGWOORD? * VERANDEREN ZE GRAMMATICAAL? FOUTIEVE SAMENTREKKING

12 STAP 3: WACHTEND OP DE TREIN LUID ZINGEND LAAT GEARRIVEERD OP DE
HEEFT EEN GEDEELTE VAN DE ZIN GEEN OND. OF PV? JE ZIET CONSTRUCTIES ALS: WACHTEND OP DE TREIN LUID ZINGEND LAAT GEARRIVEERD OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD EEN TAXI GENOMEN.

13 STAP 3 LAAT GEARRIVEERD OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD
EEN TAXI GENOMEN. IN WELK GEDEELTE VAN DE ZIN MIS JE OND. EN PV? VERPLAATS HET ONDERWERP DAT JE WEL ZIET NAAR DAT GEDEELT VAN DE ZIN. IS DE ZIN NOG LOGISCH????

14 STAP 3: LAAT GEARRIVEERD OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD EEN TAXI GENOMEN. TOEN DE TAXI LAAT ARRIVEERDE OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD

15 STAP 3: TOEN WIJ LAAT ARRIVEERDEN OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD EEN
LAAT GEARRIVEERD OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD EEN TAXI GENOMEN. TOEN WIJ LAAT ARRIVEERDEN OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD EEN TAXI GENOMEN. LAAT GEARRIVEERD OP DE LUCHTHAVEN VAN ATHENE WERD DOOR ONS EEN TAXI GENOMEN.

16 STAP 4: VERGEET U BIJ HET VERLATEN VAN DE BUS AL UW BEZITTINGEN NIET
WOORD OP DE VERKEERDE PLAATS? VERGEET U BIJ HET VERLATEN VAN DE BUS AL UW BEZITTINGEN NIET MEE TE NEMEN. OP WELKE HANDELING SLAAT NIET?

17 STAP 4: CONGRUENTIEFOUT. HET GEBRUIK VAN ALCOHOL EN
OND. ENKELVOUD = PV ENKELVOUD OND. MEERVOUD = PV MEERVOUD HET GEBRUIK VAN ALCOHOL EN DRUGS VORMEN EEN GROTER GEVAAR IN HET VERKEER DAN OUDERE WEGGEBRUIKERS. IS HET ONDERWERP ENKELVOUD OF MEERVOUD?

18 STAP 4: ONDERTUSSEN ZATEN DE GRONINGERS OOK NIET STIL.
VERWIJZINGSFOUT. HET MEISJE………….. DE JONGEN …………… ONDERTUSSEN ZATEN DE GRONINGERS OOK NIET STIL. DAAR WERDEN PRACHTIGE PLANNEN UITGEWERKT.

19 STAP 4: GRONINGEN OOK NIET STIL. DAAR ONDERTUSSEN ZATEN DE
GRONINGERS OOK NIET STIL. DAAR WERDEN PRACHTIGE PLANNEN UITGEWERKT. ONDERTUSSEN ZAT MEN IN GRONINGEN OOK NIET STIL. DAAR

20 HUISWERK MAANDAG!!!! DENK AAN BOEK 3 EN 4!!!! STENCILPAKKET AF:
SPELLING: OPDRACHT 1 T/M 3. BESTUDEER IN HET HANDBOEK: BLZ. 194 T/M 199 (PAR 10.5 TOT ). DENK AAN BOEK 3 EN 4!!!!


Download ppt "STAPPEN OM DE FOUT TE VINDEN."

Verwante presentaties


Ads door Google