De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rijksmuseum Amsterdam

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rijksmuseum Amsterdam"— Transcript van de presentatie:

1 Rijksmuseum Amsterdam
Door Aniesa Guman 4hB Rijksmuseum Amsterdam Op 30 november 2011 zijn we met de klas van BLV naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. En hierna naar het Paleis op de dam. Ik ga het uitgebreid hebben over het Rijksmuseum en aan het eind van het verslag over het Paleis op de dam.

2 Het Museum Algemeen (beschrijving)
Het Rijksmuseum staat in Amsterdam en is behoorlijk groot. Wij hebben alleen de afdeling “De Gouden Eeuw” bezocht omdat onze les daarover ging. We hebben schilderijen bekeken en presentaties gehouden. De zalen waren per kunstenaar/onderdeel verdeeld: Republiek Zaal Wereldmacht Zaal Frans Hals Zaal Rembrandt en zijn leerlingen Zaal De late Rembrandt Zaal Johannes Vermeer Zaal Ik heb op de site de zalen bekeken en zover ik nog weet hebben we alle zalen bezocht. Ik vond het museum wel erg mooi, het was erg netjes en je had voldoende ruimte om te lopen. Verder was het ook erg mooi verdeeld en had het een hele rustige sfeer. Het had een hele mooie wenteltrap naar boven en dat vond ik erg luxe. Ik hou niet echt van schilderijen en kunst, maar juist omdat dit museum zo mooi en netjes was, had ik geen problemen om ze toch te bekijken.

3 Bespreek een Kunstenaar
Ik ga Rembrandt v. Rijn bespreken, dit is vooral vanwege het schilderij “de nachtwacht” (zie volgende dia!) Rembrandt vond het heel belangrijk om èchte mensen uit te beelden. Mensen die bezig zijn met dagelijkse dingen en hij vond het een uitdaging om gezichtsuitdrukkingen te schilderen. En als hij geen model kon vinden, ging hij zelf voor de spiegel staan en maakte verschillende gezichtsuitdrukkingen: zo keek hij boos, verdrietig of verbaasd. Heel precies tekende hij dan de uitdrukking van de ogen en de mond. En al die verschillende gezichten gebruikte hij weer in zijn schilderijen. Ik heb naar zijn schilderijen gezocht en het is me opgevallen dat hij veel donker in z’n schilderijen gebruikt en dat hij veel mensen schildert. Hij schildert inderdaad veel verschillende uitdrukkingen en dit is wel erg mooi en apart. ‘De anatomieles van professor Tulp’. Het schilderij 'De Anatomische les'  was zijn eerste grote opdracht. Hij kreeg die van de artsenvereniging. Op het schilderij zie je een aantal artsen die rondom een dood lichaam staan dat wordt opengesneden. Dit deden ze om te leren hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet. De meeste schilders van toen zouden er een keurig portret van gemaakt hebben, maar Rembrandt niet. Die laat een groepje mensen zien die heel ingespannen met iets bezig zijn. Het is iets heel nieuws en het valt goed in de smaak. Vanaf dit moment stromen de opdrachten binnen.

4 Bespreek een Schilderij
Ik ga de "Nachtwacht" bespreken: Een beroemde schilderij, maar waarom? Ik ga dit uitzoeken, bespreken en hoop dat ik er meer info over krijg! Iedereen kent het beroemde schilderij. Maar ik denk dat er weinig mensen zijn die er iets over weten. Het is een schilderij van veel mensen. De mensen op de achtergrond zijn erg donker en de 2 mannen vooraan het lichts. Je ziet linksachter een meisje dat erg verlicht is en de man naast haar ook. Ik dacht eerst dat dit een engel was omdat ze zo verlicht is. Niemand weet waar het licht vandaan komt omdat juist alleen 4 mensen verlicht zijn. De man naast de engel kan verlicht zijn door het licht van de engel. Verder zie je dat de mensen op de achtergrond allemaal andere dingen doen en het heeft niks met elkaar te maken.

5 Bespreek het Kunstwerk
De Nachtwacht is een olieverfschilderij en de afmeting van het schilderij is 363 × 437 cm, dit is niet het originele formaat. Omdat het schilderij moest verhuizen naar Het stadhuis op de Dam, moest het worden afgesneden omdat het tussen 2 ramen kwam te hangen en het paste niet. Het originele formaat is 5 bij 3,87. Zoals ik in de vorige dia al heb verteld is het erg donker en zijn er weinig mensen verlicht en is het onbekend waar het licht vandaan komt. De ruimte is een toneelruimte en je ziet dat de mensen achter elkaar staan. De ordening vind ik maar een beetje rommelig maar wel mooi, het is niet té perfect. Je ziet mensen maar je ziet sommige niet goed terwijl ze er wel zijn. Je ziet bijvoorbeeld alleen een klein hoofdje. Dit vind ik persoonlijk wel mooi. Ook zijn de schaduwen heel erg perfect geschilderd. Voor dit heb je toch wel echt talent nodig! Rembrandt maakt van “De nachtwacht” weer een bijzonder schilderij. Op het schilderij zie je mannen in actie, niet zomaar mensen die achter elkaar staan. Een kapitein geeft zijn mannen bevel om te vertrekken... De vastberaden schutters laden hun geweer... Maar andere schutters zijn opgewonden met elkaar aan het praten... En eentje begint van zenuwachtigheid alvast te schieten... Wist je dat..? 'De Nachtwacht' is niet de echte naam van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt. Het heet eigenlijk: 'De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren'. Maar omdat het schilderij zo donker was, en steeds donkerder werd door het vernis, werd het al snel 'De Nachtwacht' genoemd. En dat is ook wat korter dan de echte naam!

6 Aanslagen Ongelukken 13 januari 1911
Een man hakte met een schoenmakersmes in op het schilderij. Klik hier om te bekijken hoe het hersteld werd! 14 september 1975 De werkloze W. de Rijk smokkelde een tafelmes binnen en ging naar de zaal waarin de Nachtwacht zijn plaats had. Daar liep hij met het mes op het schilderij af. De bewakers grepen hem al snel in zijn kraag, maar deze actie kwam te laat. De Rijk had met het mes in het schilderij gekerfd, en ook liet een stuk doek zelfs los. Het schilderij is daarna gerestaureerd. W. de Rijk pleegde in een inrichting zelfmoord. 9 april 1990 Een man besproeide de Nachtwacht met zoutzuur. Het schilderij ondervond hierdoor geen ernstige schade, doordat een van de suppoosten gelijk gedemineraliseerd water op het schilderij spoot, waardoor het effect werd geneutraliseerd. Hierdoor raakte alleen de vernislaag aangetast. 25 juni 1945 De Nachtwacht arriveerde via een binnenschip in Amsterdam. De toenmalig directeur van het Rijksmuseum viel toen bovenop het schilderij. Hierdoor ontstond geen schade. Ongelukken

7 Evaluatie Nu ik wat meer weet over Rembrandt zelf, vind ik zijn schilderijen heel erg mooi. Vooral als je op de details let. Ik vond de nachtwacht eerst niks bijzonders, maar doordat ik er meer informatie over weet en echt op de details heb gelet, vind ik het heel erg bijzonder. o


Download ppt "Rijksmuseum Amsterdam"

Verwante presentaties


Ads door Google