Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdBart Visser Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Opleider Cardiac Care Verpleegkundigen Amstel Academie Amsterdam
2
Definitie Complex syndroom waarbij het hart niet voldoende bloed rond kan pompen om aan de behoefte van het lichaam te voldoen
3
Klachten Vermoeidheid Kortademigheid Opgezette benen en enkels
Een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik Zwaarder worden terwijl u niet meer dan normaal eet Vaker moeten plassen 's nachts met soms weinig urine-productie overdag Prikkelhoest, vooral bij platliggen Verminderde eetlust Slapeloosheid of onrustige slaap, duizeligheid Koude handen en voeten
4
Oorzaken Coronairlijden Hyper tensie Kleplijden
Aangeboren hartafwijkingen Ritme stoornissen Bijzondere andere ziekten
5
Behandeling Symptomen bestrijden Medicatie Zout beperking
Vocht beperking Leefpatroon aanpassen Afvallen Bewegen
6
Medicatie Plas medicatie Hartfrequentie verlagen
Hartfunctie verbeteren Vaten verwijden Bloeddruk verlagen
7
Voedings aspecten Dietiste Richtlijnen goede voeding
Eet gevarieerd Let op vet Voldoende brood en aardappelen Groente en fruit Gewicht op peil houden Zuinig met zout Drink dagelijk 1.5 liter vocht Eet niet de hele dag. Hygiene rondom voedsel Lees de verpakking (Nederlandse gezondheidsraad)
8
Zuinig met zout Klachten bij forse inspanning:
< 3000 mg natrium pd Klachten bij matige of rust: < 2000 mg natrium pd 1 gram zout = 400 mg natrium Komt van nature voor in alle voeding
9
Etikettering ‘Minder zout’
Geen zout, ongezouten, zonder toevoeging van zout. Verminderd natrium gehalte Mineraal zout Dieet zout Minder zout = onzin Geen zout is geen natrium toegevoegd Verminderd = < 33% bestaat uit natrium Mineraal zout geeld vervangen door kalium zout Dieet zout = kalium zout
10
Goed of fout?
11
Mag het eten ook van thuis komen?
12
Vochtbeperking Voorkomen vocht vasthouden
Vocht in vast voedsel: 500 ml Transpiratie: 500 ml Bij extreme warmte ml extra!
13
Vocht? Gebruik maatbeker Kleine kopjes Koude zure dranken IJsklontjes
Fruit in kleine partjes
14
Obstipatie Gebruik voedingsvezel Bewegen
15
Voorlichten Diëtiste Verpleegkundige Voedingsassistent Waarover:
Verandering eet patroon Leren waarderen Nut van de verandering
16
Praktijk? Vragen van de patiënt Dorst hebben Eten dat men niet lust
Zout arm is vies Aantrekkelijkheid eten Rituelen Therapie ontrouwheid
17
Jullie taak Aantrekkelijke presentatie voeding Aandacht voor de wensen
Meedenken in de mogelijkheden Vochtbalans (laten) bijhouden Regel iets lekkers!
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.