De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het psychologische contract

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het psychologische contract"— Transcript van de presentatie:

1 Het psychologische contract
Betekenis & waarde voor De motivatie

2 Zonder deze afstemming zijn werk en leven saai.
Als de ziel van het bedrijf en die van het individu op elkaar aansluiten komen de E-factoren* vrij. Zonder deze afstemming zijn werk en leven saai. David Whyte verwoordt dit mooi in een van zijn gedichten: Steeds smeult die energie van binnen;
wanneer die niet ontbrandt
vult het lichaam zich met dichte rook. -Charles Handy, De dorstige geest 
*E-factoren: *energie, *Emotie *enthousiasme, *eerzucht, *enerverend,

3 Handy in “Understanding Organisations-
onderscheidt 3 typen psychologisch contract: dwingend berekenend samenwerkend

4 Wat telt is hoe je verhouding of relatie is t.o.v.
Je werk(gever). Of zoals Handy zegt: De golfer die er alleen maar is voor de wandeling en de score niet bijhoudt zal zich snel vervelen en motivatie verliezen!

5 gevangenis, concentratie kamp, Verplichte vakbonden, closed shop,
Dwingend contract Duidelijkst zichtbaar in gevangenis, concentratie kamp, Verplichte vakbonden, closed shop, Psychiatrische inrichtingen. Als dit het dominante psychologische contract is zal de betekenis van ‘E’factoren alleen onder dwang en angst voor bestraffing ontstaan.

6 Het individu wordt gedwongen en heeft geen zeggenschap
De controle bestaat uit regels en bestraffing, Macht is in handen van kleine groep, Het individu moet luisteren en doen wat gezegd wordt Beloning is: geen straf.

7

8 Het is een vrijwillig contract
berekenend contract Het is een vrijwillig contract *uitwisseling van dingen of geld in ruil voor verleende diensten *controle is in handen van management Van de organisatie en de gewenste beloning ‘gewenste beloning betreft niet alleen geld, Maar ook promotie, sociale kansen, zelfs werk zelf.

9 Het is heel realistisch contract, maar verbetering van 'E' onder dit contract moet op een of andere manier worden beloond. Als organisatie meer 'E' wil voor dezelfde betaling (bijv.dreigen met ontslag) zal het voor het individu een meer dwingend karakter krijgen en zal zich ook anders gaan opstellen.

10 Veel voorkomend en ook praktisch werkbaar.

11 Samenwerkend contract
Bij dit contract zal het individu zich willen identificeren met de organisatorische doelen En creatief kunnen worden. In ruil, zal hij naast eerlijke beloning, een stem krijgen in de keuze van de doelen en meer zelfstandigheid in de wijze die te realiseren.

12 Twee kanten van de munt ... Er is een duidelijke trend van management naar meer samenwerkende contracten. Het komt wel eens voor dat ze beledigd zijn of terugschrikken als ze die richting in sturen. Wat men zich dikwijls niet realiseert is :

13 1 Organisatie doelen kunnen wel eens niet als zinvol en geschikt worden gezien beneden in de hiërarchie. 2 Delen van verantwoordelijkheid voor doelen en beslissingen brengt zorg evenals vreugde.

14 Hoe het P.C. Ontstaat ...

15 Deepak Chopra beschrijft iets dergelijks met de metafoor van
De sandwich theorie. Dwingend lijkt wel op Materiële domein En berekenend en samenwerkend brengen je naar de bronnen van motivatie. Voor uitgebreide presentatie zie:

16 De helicopter in het quantum domein
Quantum om de achtergrond te vinden

17 Virtuele domein: Quantum domein Materieel : 6. Vision 7. Sacred
1. Fight-flight response 2. Reactive response Quantum domein 3. Restful awareness 4. Intuitive response 5. Creative response Virtuele domein: 6. Vision 7. Sacred

18 Think big In metaphors


Download ppt "Het psychologische contract"

Verwante presentaties


Ads door Google