Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdFedde Driessen Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden?
Voor een intensieve activiteit van minuten hoef je geen sportdrank met KH te nemen? Brood, rijst, aardappelen, en pasta zijn dikmakers? Als je juist traint kan je leren om vetten te verbranden en KH te sparen? Het is goed zo min mogelijk vetten te eten? De man met de hamer (hongerklop) treedt op bij een tekort een KH? Bij een ijzertekort gaan prestaties snel achteruit? Na 20.00u moet je niet meer eten? Rauwkost is gezonder dan gekookte (normaal) groente? Melk, thee en koffie kan je beter niet bij het eten consumeren? Bij zware omstandigheden (warmte, hoge intensiteit) kan je 2-3 liter vocht verliezen? I.p.v. groenten en fruit kan ik net zo goed een vitaminepil nemen? Lezing Voeding
2
Mmm lekker
3
Volgorde Energie Inhoud voeding Vocht
Voedingsrichtlijnen algemeen en voedings-richtlijnen sporters 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 3
4
Balans Om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen en het lichaamsgewicht op een gezond niveau te handhaven is het belangrijk dat de voedselopname gelijk is aan het energieverbruik. Wanneer er teveel voedsel wordt opgenomen, zullen we in gewicht toenemen, of in een staat verkeren die ook wel wordt aangeduid als een positief energiebalans. Wanneer daarentegen onze energiebehoefte groter is dan de energieopname ontstaat er een negatief energiebalans. In dit geval verbruikt het lichaam zijn eigen vetten en daarna eventueel eiwitten. Dit gaat gepaard met verlies aan lichaamsgewicht. (Fox et al 2001)
5
Energiebehoefte Afhankelijk van: Leeftijd Geslacht Lichaamsbouw
Hoeveelheid activiteit per dag 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 5
6
Energieverbruik Basis energieverbruik Energieverbruik door bijv. sport
Formule: BMR x PAL (basale metabole rato x fysiek activiteiten niveau) Energieverbruik door bijv. sport Formule: Tijdsduur (u) x sportfactor (mets) x gewicht (kg) samen = totaal energieverbruik 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 6
7
(european food safety authority)
Tabellen Een aantal nieuwe energienormen van EFSA: Kinderen 6 jaar: – 1600 kcal/dag Kinderen 12 jaar: – 2200 kcal/dag Kinderen 17 jaar: – 2900 kcal/dag Volwassenen jaar: 2000 – 2600 kcal/dag Volwassenen jaar: 2000 – 2500 kcal/dag Volwassenen jaar: 1800 – 2300 kcal/dag. (european food safety authority) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 7
8
Tabellen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 8
9
Tabellen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 9
10
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 10
11
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 11
12
Substraatbronnen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 12
13
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 13
14
Inhoud van voeding Het lichaam beschouwd als machine/motor
Hoe lang we iets kunnen volhouden (capaciteit - brandstoftank) Hoe intensief we iets doen (vermogen – PK’s) Macronutriënten (brandstof) Koolhydraten (1 gr 4 kcal) Vet (1 gr 9 kcal) Eiwitten (1 gr 4 kcal) (Alcohol (1 gr 7 kcal)) Micronutriënten (smeermiddelen) Vitamines Mineralen spoorelementen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 14
15
Koolhydraten & Vezels Koolhydraten zijn een bron van energie
Fabel: Lightproducten kunnen onbeperkt gegeten worden Fabel: Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn dikmakers Koolhydraten zijn een bron van energie Snelle suikers (koolhydraten) Langzame suikers (koolhydraten) (3-5% ‘snelle energie’, opgeslagen in het lichaam). Koolhydraten leveren 2x zo snel energie als vetten. Vezels zijn een voedingsstof Goede darmwerking Verzadigd gevoel Feit: Sommige vezels hebben een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Vezels verlagen het LDL-cholesterolgehalte, waardoor het risico op Hart- en vaatziekten afneemt Feit: 'Light' betekent dat het product iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Bijvoorbeeld light chips bevatten nauwelijks minder calorieën dan gewone chips. Meer ervan eten omdat er 'light' op staat, is dan ook geen goed idee. Producten met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker kunnen weliswaar een besparing van calorieën opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat de bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloed wordt omdat uw lichaam 'misleid' wordt. Met het gebruik van lightproducten is voorzichtigheid dus geboden Feit: Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingmiddelen bevatten vaak ook vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is een grotere energie-inname dan de hoeveelheid die verbrand wordt. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 15 15
16
Koolhydraten & Vezels(2)
Snelle Koolhydraten Rietsuiker (tafelsuiker) Snoep,koek,gebak, banaan! Langzame koolhydraten Graanproducten zoals brood en pasta Aardappelen, rijst en peulvruchten, banaan! Producten met veel Vezels -Volkorenbrood of roggebrood -Zemelen of ontbijtgranen, zoals havermout of muesli -Groente, fruit en peulvruchten -Zilvervliesrijst -Volkorenpasta Feit: 'Light' betekent dat het product iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Bijvoorbeeld light chips bevatten nauwelijks minder calorieën dan gewone chips. Meer ervan eten omdat er 'light' op staat, is dan ook geen goed idee. Producten met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker kunnen weliswaar een besparing van calorieën opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat de bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloed wordt omdat uw lichaam 'misleid' wordt. Met het gebruik van lightproducten is voorzichtigheid dus geboden Feit: Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingmiddelen bevatten vaak ook vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is een grotere energie-inname dan de hoeveelheid die verbrand wordt. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 16 16
17
Vetten Vet is een bron van energie! Onverzadigd vet:
Fabel: Het is goed om zo min mogelijk vet te eten Vet is een bron van energie! (Onderhuids vet bijv, theoretisch voldoende voor de meeste mensen om 5 dagen achtereen te rennen. (95-97% opgeslagen in het lichaam) Intensiteit <60% van je kunnen). Onverzadigd vet: verlaagd de kans op hart-, en vaatziekten Verzadigd vet, (harde/transvetten): verhoogd het cholesterolgehalte in je bloed, risico op hart- en vaatziekten Feit: Vetten zijn onmisbaar omdat uw lichaam sommige vitamines alleen uit vet kan opnemen. Het is dus geen goed idee om alle vet uit uw menu te schrappen. Wel is het verstandig te letten op welke soorten vet u eet: onverzadigde vetten hebben de voorkeur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 17 17
18
Vetten Producten met veel onverzadigd vet
-plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, arachideolie margarine, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, vloeibaar frituurvet, mayonaise en fritessaus vette vis, zoals zalm, haring en makreel -noten, olijven en pinda's. Producten met veel verzadigd vet - vette vleessoorten zoals worst en spek - volle zuivelproducten - volvette kaas (48+ kaas, roomkaas) - room(sauzen) - koekjes en gebak - chocolade - snacks Feit: Vetten zijn onmisbaar omdat uw lichaam sommige vitamines alleen uit vet kan opnemen. Het is dus geen goed idee om alle vet uit uw menu te schrappen. Wel is het verstandig te letten op welke soorten vet u eet: onverzadigde vetten hebben de voorkeur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 18 18
19
Vetten Je hebt vet nodig omdat:
Een bron is van vetoplosbare vitamines, zoals A, D en E. Smaak aan je eten geeft Een belangrijk onderdeel van je cellen is Je huid een isolerend laagje geeft Ook zorgt voor een soort stootkussentje om je organen Een bouwstof voor hormonen is Een rol speelt bij het immuunsysteem Fanatieke sporters moeten niet té weinig vet binnen krijgen, veel KH en weinig vet geeft vaak maag/darmproblemen. Daarnaast is het nadelig voor de voorziening van vitamines. Voeding met teveel vet gaat ten koste van de KH opname. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 19
20
Eiwitten Fabel: Rauwkost is gezonder dan gekookte groente Bouwstof:
Onmisbaar voor o.a. opbouw en herstel van spieren, botten, zenuwstelsel, organen en bloed. Dierlijke eiwitten Plantaardige eiwitten Opgebouwd uit aminozuren (essentiële, kan het lichaam niet zelf maken en niet essentiële, gemaakt in de lever) Eiwitten zijn óók een bron van energie, maar is niet wenselijk Feit: U neemt uit gekookte groente gemakkelijker voedingsstoffen op dan uit rauwe groente. Maar door koken gaan er wel wat van deze gezonde voedingsstoffen verloren. Daarom kunt u het beste afwisselen: rauwkost, groente die in een kleine hoeveelheid water gekookt is en kort geroerbakte groenten. Want ook bij het roerbakken blijven veel voedingsstoffen behouden. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 20 20
21
Eiwitten Behoefte afhankelijk van: Groei Lichaamsgewicht Geslacht
Zwangerschap, lactatie Andere factoren: o.a. tak van sport 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 21
22
Eiwitten Producten met veel eiwitten Vlees Vis Melk, kaas en eieren,
Snacks, koek en gebak Graanproducten, Peulvruchten, Noten en paddenstoelen Feit: U neemt uit gekookte groente gemakkelijker voedingsstoffen op dan uit rauwe groente. Maar door koken gaan er wel wat van deze gezonde voedingsstoffen verloren. Daarom kunt u het beste afwisselen: rauwkost, groente die in een kleine hoeveelheid water gekookt is en kort geroerbakte groenten. Want ook bij het roerbakken blijven veel voedingsstoffen behouden. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 22 22
23
Eiwitten 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 23
Feit: Naast vitamines bevatten groenten nog veel meer stoffen die uw lichaam nodig heeft. Een vitaminepil is dus geen goed alternatief voor het eten van groente. Het kan een toevoeging zijn in overleg met u huisarts. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 23 23
24
Vitamines, Mineralen & Spoorelementen
Fabel: In plaats van groente kan ik net zo goed een vitaminepil nemen Vitamine A, B(8x), C, D, E, K. Wateroplosbaar Vet oplosbaar Mineralen & Spoorelementen Feit: Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 24
25
Vitamines, Mineralen & Spoorelementen(2)
Vitamines, Mineralen & Spoorelementen zitten in vele producten. Om van alles genoeg binnen te krijgen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Ijzer: Vitaliteit: onderdeel bloed, rode bloedlich. )O2 van longen naar spieren en hersenen. O2 voor verbranding glucose. Geen FE geen goede verbranding, moe gevoel. Bloedarmoede. Sporters en ijzer: behoefte is hoger. FE zit in: volkoren-, bruin-, en roggebrood, vlees, aardappelen, en groenten (spinazie). Plantaardig FE samen met sinasappelsap (vit C) Dierlijk ijzer neemt makkelijk op. Feit: Naast vitamines bevatten groenten nog veel meer stoffen die uw lichaam nodig heeft. Een vitaminepil is dus geen goed alternatief voor het eten van groente. Het kan een toevoeging zijn in overleg met u huisarts. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 25 25
26
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 26
27
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 27
28
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 28
29
Vocht Vochtverlies is prestatieverlies! Aanvullen:
Zweten (500 ml) individueel bepaald en trainingstoestand! Ademhaling (500ml) Urine/ontlasting (1500/100ml) Aanvullen: Drinken en eten ( ml) Oxidatiewater (350 ml) Samenstelling zweet (licht/intensief) Water Mineralen (natrium en kalium) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 29
30
Vochtverlies Daling prestatievermogen: Dorst (2%), 6% levensbedreigend? Feit: Bij zware inspanning in warmte: 2-3 liter per uur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 30
31
Algemene punten www.voedingscentrum.nl 18 april 2013 Lezing Voeding
31
32
Algemene punten Maar er is meer dan alleen het voedingscentrum!
Klassieke voedingsleer versus orthomoleculaire voedingsleer ADH voor iedereen algemeen richtlijnen versus het individu Niemand is gelijk: verschillend van buiten en van binnen! Voedingsgerelateerde aandoeningen: Obesitas, DMII, hart- en vaatziekten, kanker. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 32
33
Algemene punten Verschillen aantonen/onderkennen is lastig.
Bijv. Eiwitten en KH in één maaltijd is voor sommige mensen niet verdraagbaar. Slechte maag/darmwerking. · Biochemische individualiteit · Samenstelling voeding verschilt al naar gelang soort, bodemgesteldheid, rijpheid, transport, opslag, bewerking enz. · Absorptie individueel · Accent op interacties, micronutriënten en kwaliteit. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 33
34
Algemeen - sport Koolhydraten (KH):
Vermijd alle zichtbare suiker (koffie, thee, yoghurt) Vermijd alle onzichtbare suikers (gebak, koek, ketchup, frisdrank, snoep) Google/youtube: afl. Zembla suiker Voorkeur voor langzame/complexe KH en vezels In combinatie met eiwitten (evt creatine) Vóór het slapen Voor sporters: Snel energie nodig tijdens het sporten? Neem een sportdrank (zelf ook te maken!) met koolhydraten (isotoon). Voorkom dat je glycogeenvoorraden uitgeput raken. Na het sporten gelijk weer aanvullen, bijv, boterhammen met appelstroop, krentebol, chocolademelk, limonade. Het liefst in combinatie met eiwitten (krachtsporters en duursporters). Gebruik van koolhydraten bij inspanningen van middelmatige tot zeer intensieve arbeid langer dan min. Ieder kwartier ml i.p.v. kleine slokjes. Probeer bij trainingen uit wat je het best bevalt. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 34
35
Algemene voedingsrichtlijnen
Eiwitten: Algemeen: Volwaardige eiwitten (alle aminozuren, i.v.m. keten) Ei-eiwit, wei/whey-proteïne, melkeiwit, soya, kalkoen, kip, vis, bonen. Sporter: Krachtsporter is energie inname belangrijker, dan alleen eiwitinname voor het opbouwen van spieren. Te weinig energie dan zal het lichaam het eiwit gebruiken als energie en niet voor spieropbouw-, of herstel. Voldoende KH, zullen de eiwitten beschikbaar zijn voor opbouw van spierweefsel. Kracht- en duursporters hebben gemiddeld meer eiwit nodig dan niet-sporters. In NL voeding zit dit al wel veel. Ze eten ook al meer! Voldoende eiwit na inspanning voor herstel en opbouw, door goed normaal aan te vullen. KH en eiwitten. Duursporters (intensief) hebben vaak lage glycogeenvoorraden, daarom extra eiwit als brandstof. 1,2- 1,5 gram eiwit per kg lich. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 35
36
Algemene voedingsrichtlijnen
Vetten: Vermijd verzadigde (harde) vetten Smeer dieethalvarine of –margarine op brood. Deze zijn net zo vet als gewone halvarine en margarine. Alleen het vet dat erin zit is voornamelijk van de onverzadigde soort. Hoe vloeibaarder hoe beter Koude/warme toepassingen Noten en olijven liever dan kaasblokjes of worst. Liever een boterham met pindakaas, dan een boterham met chocopasta. Sporters: Let op dat je niet te weinig binnenkrijgt (eiwit als brandstof!) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 36
37
Algemene voedingsrichtlijnen
-ijzer plantaardig voedsel, samen met glas sinaasappelsap (vit C). Boterham met appelstroop met glas sinasappelsap. - Melk, thee en koffie remmen de opname (behalve kruidenthee), niet bij maaltijd gebruiken dus. -Onder invloed van zon maakt je lichaam vit. D aan. Lekker veel naar buiten, mits ingesmeerd! -verhit groenten en fruit niet langer dan nodig -kook groenten met zo min mogelijk water -bewaar groenten en fruit op een zo koel mogelijke plaats -bewaar gesneden groente niet te lang -bewaar voedingsmiddelen zo min mogelijk in (zon) licht 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 37
38
Algemeen - Sport Vocht algemeen:
· Drink regelmatig en verdeel je dranken goed over de dag · Zorg voor een ‘reminder’(kan/flesje op tafel/in je tas o.i.d.) · Stel jezelf als doel bij elke maaltijd 1-2 glazen water extra te nemen · Drink 1,5-2 liter p.d. en voor een training nog extra. Alle dranken tellen mee. · Dranken met weinig calorieën zijn: (mineraal) water, thee en koffie (1 op 1) zonder suiker, bouillon, en light frisdranken. · Alcohol: Bier (hop) remt de werking van testosteron, wijn (rood/wit) 2 glazen (resteratol en resviratol), goed tegen hart- en vaatziekten. · Drink ook in de winter voldoende ook al is de behoefte minder. Vaak droge lucht binnen en buiten · Frisdrank zonder toegevoegde suikers (moeilijk te vinden) Vruchtensappen, veel suiker en dus kcal (55 glas), mengen met water 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 38
39
Algemeen - Sport Herstel:
Verschil in lichaamsgewicht! Kleur urine. Aanvullen tot anderhalf maal verloren gewicht aanvullen! Sportdranken: Snelle opname in het bloed, zodat het direct beschikbaar is. Hypotoon: 0-6gr KH per 100 ml, gaat alleen snel door de maag, neemt niet snel op in de darmen (water, AA groene dop) Isotoon: 6-8 gr KH per 100 ml, dezelfde concentratie als het bloed. Snel door maag en darmen. Gebruik bij act. langer dan 60 min. (isostar, extran, aquarius, gatorade) Hypertoon: meer dan 8 gr KH per 100ml. Hogere concentratie dan het bloed, niet snel opgenomen. Voorkeur na de training/wedstrijd (AA oranje) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 39
40
Algemene voedingsrichtlijnen
Groenten en fruit: · 5 porties p.d. · Hoe meer kleur hoe beter- rode bieten, spinazie, rode paprika, pompoen, rode kool, tomaat, kersen, bosbessen, ananas, enz. Sterke antioxidanten · Hoe meer zwavel , hoe beter. Knoflook, broccoli, ui, rettich, radijs. Enzymen ontgiften. · Specerijen: saffraan, kerrie, gember, knoflook, peper. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 40
41
Algemene voedingsrichtlijnen
Tips algemeen: Zorg voor gevarieerde voeding Voorkom trek/honger en dorst Kies volkoren graanproducten (zilvervliesrijst, volkorenbrood, en volkorenpasta). Neem dagelijks 2 stuks fruit en 2 ons groente Eet twee maal per week vis, waarvan tenminste eenmaal vette vis. Gebruik zo weinig mogelijk producten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren Alcohol: levert energie en snel ook, maar de coördinatie verstoort nogal. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 41
42
Richtlijnen voor sporters
Als je gaat sporten en de hoofdmaaltijd verschuift hierdoor? o Neem één of twee boterhammen voor het sporten en bijvoorbeeld een maaltijdsalade o Maaltijdsoep vooraf o Soep en je toetje vooraf, of lichte hoofdmaaltijd ervoor en toetje erna. Glycogeen gelijk aanvullen na het sporten (binnen 1-2 uren) anders is de tank leeg voor de volgende dag. Krachtsporter moet veel drinken i.v.m. eiwitopname 2-4 liter 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 42
43
Richtlijnen voor sporters
Wedstrijdregels: · Krachtsporters: o Laatste maaltijd 2-3 u voor de wedstrijd o Tot aan de wedstrijd royaal drinken (zonder koolhydraten). o Wedstr meer dan een uur, ml drinken · Duursporters: o Laatste maaltijd 3-4u voor wedstr o Royaal drinken tot de wedstrijd (zonder koolhydraten). o 1 a 2 bekers dorstlesser/water laatste 8 min voor de wedstr. o Geen KH dus vlak voor de start!! o Wedstr van meer dan een uur: ml dosrtlesser per 15 min o Wedstr van meer dan 2,5u en meer: gr KH per uur, start v.a. het eerste half uur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 43
44
Sommige topsporters staren zich blind op de werking van dopinggeduide middelen, terwijl ze aan de andere kant door een verre van optimale voeding, veel winst laten liggen! (prof. Dr. Harm Kuipers). 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 44
45
Supplementen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 45
46
Supplementen Supplementen: · Werkzaam · Veilig · Legaal
Let op!! Vaak verontreinigd bij aanmaakproces, slecht schoongemaakte machines e.d. Bij gebruik: · Goed uitzoeken welk supplement, doel, dosering, combinaties, continue of parallel met trainingsfase, vóór of na de training Vraag Henk!!!!!!!!!!!!!!! Of een specialist. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 46
47
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 47
48
Man met de hamer Man met de hamer: Glycogeen-depleet
overgang van KH naar vetzuren (kan 50% in snelheid betekenen, marathon bijv. Getrainde sporters hebben aangepast spierweefsel: verbrandt makkelijker vet dan ongetrainde mensen. Getrainde duursporter kunnen een activiteit langer volhouden in vetzuurverbranding en koolhydraten sparen voor het laatste stuk en evt eindschot. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 48
49
Metabool voordeel sporten
Energieverbruik is bij getrainde personen groter dan bij ongetrainde personen, de hele dag door, dus ook in rust (’s nachts). Getrainde mensen hebben vaak meer spierweefsel en dit verbruikt ook meer energie dan minder spierweefsel en meer vetweefsel. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 49
50
18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 50
51
Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden?
Voor een intensieve activiteit van minuten hoef je geen sportdrank met KH te nemen? Brood, rijst, aardappelen, en pasta zijn dikmakers? Als je juist traint kan je leren om vetten te verbranden en KH te sparen? Het is goed zo min mogelijk vetten te eten? De man met de hamer (hongerklop) treedt op bij een tekort een KH? Bij een ijzertekort gaan prestaties snel achteruit? Na 20.00u moet je niet meer eten? Rauwkost is gezonder dan gekookte (normaal) groente? Melk, thee en koffie kan je beter niet bij het eten consumeren? Bij zware omstandigheden (warmte, hoge intensiteit) kan je 2-3 liter vocht verliezen? I.p.v. groenten en fruit kan ik net zo goed een vitaminepil nemen? Lezing Voeding
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.