De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kickboksen Door Tijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kickboksen Door Tijn."— Transcript van de presentatie:

1 kickboksen Door Tijn

2 De hoofdstukken 1. De geschiedenis 2. Hoe speel je kickboksen?
3. Verschillende wedstrijdvormen 4. Imago 5. Wat heb je nodig? 6. Hoe gaat mijn warming up? 7. Stoten en trappen 8. Weetjes 9. Vragen 10. Een kort lesje Hallo jongens en meisjes ik houd mijn spreekbeurt over kickboksen. Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik zelf op kickboksen zit en het heel leuk vind om te doen. In 9 hoofdstukken ga ik jullie er meer over vertellen. Dat zijn: 1. De geschiedenis 2. Hoe speel je kickboksen? 3. Verschillende wedstrijdvormen 4. Imago 5. Wat heb je nodig? 6. Hoe gaat mijn les? 7. Stoten en trappen 8. Weetjes 9. Vragen 10. Een kort lesje

3 De geschiedenis Ontstaan in de jaren 70 In de Verenigde Staten
Combinatie van: - thaiboksen - taekwondo - karate - boksen GESCHIEDENIS Kickboksen is ontstaan in de jaren 70 in de Verenigde Staten. Het is een combinatie van thaiboksen, taekwondo, karate en boksen. Thaiboksen is afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong vechter geen wapens meer had, kon hij acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken. Die acht lichaamsdelen zijn de twee handen, voeten, ellebogen en knieën. Deze technieken waren ook heel populair bij boeren, als zij zich moesten verdedigen, omdat zij vaak geen wapens mochten bezitten. Kenmerkend zijn de slagen vol kracht en snelheid met een lichaamsdeel met weinig oppervlakte om zo veel mogelijk schade aan te richten. Vanuit deze dodelijke vorm is de wedstrijdvorm muay thai ontstaan. Die sport wordt ook wel de kunst van de acht ledematen genoemd. Veel vroegere technieken zijn nu niet meer toegestaan omdat deze dodelijk zijn. Bij karate ligt de nadruk op stoot- en traptechnieken maar het gaat om meer dan fysiek geweld. Bij karate gaat het niet om het winnen of verliezen, maar om de verbetering van je karakter. Karate mag uitsluitend voor zelfverdediging gebruikt worden. Taekwondo is de Koreaanse versie van karate. Ook hier gaat het om het gebruik van de handen en de voeten in gevechten. Maar taekwondo is ook een manier van denken en gaat over zelfdiscipline en de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Uit het boksen komen onder andere de vorm van de wedstrijden en de wedstrijdregels van het huidige kickboksen.

4 Thaiboksen Krabi Krabong 8 dodelijke wapens Muay Thai

5 Karate Nadruk Niet om winnen of verliezen Zelfverdediging

6 Taekwondo Koreaanse versie van Karate Zelfdiscipline
Ontwikkelen van zelfvertrouwen

7 Boksen Alleen met je handen Wedstrijdvorm en spelregels

8 Hoe speel je deze sport? Boksring 3m x 3m 3 ronden van 1minuut
Stoten en trappen Kickboksen doe je in de boksring. De ring is 3 meter lang en 3 meter breed. Een wedstrijd is ingedeeld in 3 ronden en een ronde duurt een minuut. Bij kickboksen gebruik je zowel je handen als je benen en mag je zowel slaan als trappen. Als je een foute techniek uitvoert moet je terug in de hoek. Onder andere elleboogstoten zijn niet toegestaan. Je moet ook terug naar de hoek als het te wild gaat. Dan haalt de scheidsrechter de kickboksers uit elkaar.

9 Verschillende wedstrijdvormen
Semi contact Stoot 1punt Trap 2 punten Vliegende trap 3 punten Light contact Geen pauzes Full contct Harder dan semi- en light contact 4 VERSCHILLENDE WEDSTRIJD VORMEN Kickboksen is een jurysport. De jury bestaat uit drie of vier personen. De jury kent punten toe en de winnaar is diegene met het meeste aantal punten. Er zijn 4 verschillende wedstrijdvormen. Semi contact Hierbij is het de bedoeling om punten te scoren door trappen en stoten. Een trap is twee punten waard Een gesprongen trap is drie punten waard. Een stoot is één punt waard. Elke keer als een punt gescoord is stopt de wedstrijd even. Light contact Ook hier worden er punten gescoord met trappen en stoten maar hier wordt er de hele tijd doorgevochten tot de tijd voorbij is. De wedstrijd wordt alleen af en toe stilgelegd wanneer er een waarschuwing of minpunt gegeven wordt. De winnaar is diegene met het meeste aantal punten aan het einde van het gevecht, of wanneer er een knock-out is. Full contact Dit is bijna hetzelfde als light contact alleen gaat het er hier iets harder aan toe en komen er meer knock-outs voor. Kata’s Hier gaat het alleen om de oefening die beoordeeld wordt door de jury met punten van 1 tot 10.

10 Verschillende wedstrijdvormen
Kata’s Je scoort geen punten Jury geeft aan het einde punten voor de uitvoering

11 Imago Negatief in het nieuws Niet de sport, maar de vecht- sportgala’s
Wel veel goede sportscholen Kickboxen heeft ook een slecht imago door gewelddadig gedrag en misdaad. Er zijn helaas veel agressieve personen die zich aangetrokken voelen tot kickboxen. Het gaat vooral fout bij vechtsport galas. Het is net zoiets als voetbalvandalen. Het gaat ze niet om de sport maar om het geweld. In Nederland is er te weinig professioneel toezicht doordat er wel 4 verschillende bonden zijn. Er zijn wel veel goede sportscholen waar leraren streng toezien op sportief gedrag.

12 Wat heb je nodig? WAT HEB JE NODIG
Als je op kickboksen gaat heb je het volgende nodig: Handschoenen om mee te vechten; Scheenbeschermers zodat je geen pijn aan je scheenbeen krijgt als je trapt of getrapt wordt; Een tenue, dat bestaat uit een luchtig shirt of hemd en een korte broek met open stukken in de zijkant om goed te kunnen bewegen; Een bitje om je tanden te beschermen; Een masker voor je gezicht; En een tok. Een tok is een beschermer voor je piemel. Ook is het fijn om een bandage te gebruiken. Een bandage is een lang stuk stof wat uitrekbaar is. Dat wikkel je om je hand. Je hebt het nodig om blessures te voorkomen zoals een gebroken vinger of een gekneusde pols.

13 Hoe gaat mijn warming up?
Hoe je de warming up doet ligt aan je trainer. Ik ga wat vertellen over de warming up zoals ik die bij het kickboksen doe. We beginnen altijd met rondjes rennen om de bokszakken die in de zaal hangen. Als er een teken wordt gegeven moet je de opdracht doen die uitgelegd is. Bijvoorbeeld tien keer opdrukken. Dan gaan we de buikspieren doen. Dat gaat als volgt; Bij een hou je je voeten net boven de grond zonder de grond aan te raken. Bij twee gaan je voeten iets omhoog. Bij drie gaan je voeten helemaal omhoog. Daarna doen we rek en strek oefeningen doen zoals je tenen aanraken zonder je knie te buigen. Als we dat gedaan hebben kiezen we nog uit drie oefeningen. Touwtje springen voor je reactievermogen of opdrukken of schaduwboksen (boksen voor een spiegel zonder dat je iets raakt). De warming up eindigen we met trefbal, dat is erg goed voor je reactie vermogen. Daarna is de warming up afgelopen.

14 Stoten en trappen STOTEN EN TRAPPEN
Er zijn verschillende stoten en trappen die je mag gebruiken met kickboksen. Die zal ik jullie nu laten zien Er zijn vier verschillende stoten, die je zowel met je rechter- als met je linkerhand kan doen. Bij elke stoot met je hand heeft je voet ook een functie, deze draai je in en dan duw je de hak naar buiten. Dat doe je om je bovenbeen te beschermen en niet uit balans te raken. De eerste stoot is de directe stoot. Dit is een stoot waarbij je de arm helemaal strekt en die stoot gaat altijd recht vooruit. De tweede stoot is een korte stoot en bijna hetzelfde als de directe stoot maar met een klein verschil. Je strekt de arm niet helemaal, waardoor je allemaal snelle korte stoten achter elkaar kunt geven. De derde is de opstoot. Dit is een stoot waarbij je omhoog slaat. De opstoot wordt vaak naar de kin geplaatst, en kun je gebruiken als je tegenstander zijn handen niet goed bij zijn hoofd houdt. De vierde stoot is de hoek. Bij de hoek is je arm gebogen in een hoek van 90 graden en sla je iemand aan de zijkant van het lichaam. De trappen Er zijn zes verschillende trappen. De lowkick is een trap die je aan de zijkant op de heup van je tegenstander plaatst. De lowkick is de meest gebruikte trap. De middenhoge trap is hetzelfde alleen plaats je die iets onder de schouder. De highkick is ook hetzelfde en plaats je naar het hoofd. De binnenwaartse been trap is een lowkick alleen niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant van het been van de tegenstander. Dit kan veel pijn veroorzaken. De afhaal trap plaats je recht vooruit in iemands buik en veroorzaakt ook vaak veel pijn. De knie plaats je in iemands buik. Als je een knie geeft hang je een beetje naar achter.

15 Weetjes Wist je dat als je een verkeerde techniek uitvoert dat je kans hebt om iets te breken? Wist je dat Joya een goed kickboks merk is? Wist je dat je bij Muay Thai ook een elleboog mag geven?

16 Vragen Wat doe ik aan het einde van mijn warming up: trefbal
Waarneer ontstond kickboksen: Waarvan is kickboksen een combinatie: Hoe groot is de boksring: trefbal jaren 70 thaiboksen, karate, taekwondo en boksen 3 bij 3 meter

17 Een kort lesje Nu wil ik jullie zelf aan het werk zetten in de gymzaal

18


Download ppt "Kickboksen Door Tijn."

Verwante presentaties


Ads door Google