De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kringlopen Paragraaf 3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kringlopen Paragraaf 3."— Transcript van de presentatie:

1 Kringlopen Paragraaf 3

2 De kringloop van stoffen
Stoffen worden steeds hergebruikt door organismen. Stoffen doorlopen een kringloop. In een ecosysteem doorloopt elke stof een kringloop. Belangrijke kringlopen van stoffen binnen een ecosysteem zijn: waterkringloop koolstofkringloop

3 Water Alle organismen hebben water nodig om te kunnen leven.
De meeste organismen bestaan voor een groot deel uit water. Ons voedsel bestaat voor een groot deel uit water. Ongeveer 75% van het aardoppervlak is bedekt met water. Het meeste water op aarde bevindt zich in oceanen en zeeën.

4 Het grootste deel van het aardoppervlak is bedekt met water.

5 De kringloop van water Vooral wanneer het warm is, verdampt water vanaf het wateroppervlak. De waterdamp vormt wolken in de lucht. Wanneer de wolken afkoelen vindt condensatie plaats, en vormen zich waterdruppels. Neerslag (regen, sneeuw en hagel) vormt gletsjers, meren en rivieren. Via rivieren en grondwaterstroming stroomt water terug in de zeeën en oceanen.

6 De kringloop van water.

7 De kringloop van koolstof
In de lucht komt koolstof voor in koolstof-dioxide (CO2). CO2 wordt door planten uit de lucht opgenomen voor de fotosynthese. Koolstof komt voor in de bij fotosynthese gevormde glucose. Bij verbranding van glucose komt energie vrij en ontstaat onder andere CO2 dat aan de lucht wordt afgegeven.

8 Glucose Glucose is een energierijke stof.
Bij verbranding van glucose komt energie vrij die nodig is voor allerlei levensproces-sen zoals bewegen en handhaving van je lichaamstemperatuur. Een deel van de bij fotosynthese gevormde glucose wordt omgezet in andere plantaardige energierijke stoffen, namelijk: - koolhydraten, eiwitten en vetten

9 De kringloop van koolstof.


Download ppt "Kringlopen Paragraaf 3."

Verwante presentaties


Ads door Google