De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Biometrie PO1 Informatica Door Tom Mulders Kevin Schoormans.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Biometrie PO1 Informatica Door Tom Mulders Kevin Schoormans."— Transcript van de presentatie:

1 Biometrie PO1 Informatica Door Tom Mulders Kevin Schoormans

2 Inleiding Het zijn lichaamskenmerken die persoonsgebonden zijn.
Biometrie is een verzamelnaam van technieken die je kunt toepassen om dingen elektronisch te beveiligen. Het zijn lichaamskenmerken die persoonsgebonden zijn. Je kunt er nauwelijks mee frauderen. Je kunt er iemand mee identificeren.

3 Enkele vormen van biometrie:
Inleiding Enkele vormen van biometrie: Gezichtsherkenning Stemherkenning Irisscan DNA herkenning Vingerafdruk herkenning

4 Wat is biometrie? Biometrie is het gebruiken van fysieke kenmerken en/of gedragskenmerken van een persoon om zijn/haar identiteit te controleren of vast te stellen. Enkele voorbeelden van technieken die gebruik maken van fysieke kenmerken: Vingerafdrukscan Irisscan Enkele voorbeelden van technieken die gebruik maken van gedragskenmerken: Handtekeningherkenning Stemherkenning

5 Hoe werkt biometrie? Er bestaan 2 fasen in het ‘biometrie-proces’
De invoerfase: Tijdens dit proces worden de biometrische kenmerken van een persoon vastgelegd en opgeslagen op bijv. een chipkaart of in een database. Hierna kan de informatie nog bewerkt worden en daaruit volgt de ‘template’, het biometrische plaatje van een persoon. De gebruiksfase: In deze fase wordt de template die van een gebruiker is gemaakt gebruikt om de identiteit van iemand vast te stellen. Er wordt een template gemaakt van de te controleren persoon en die word vergleken met de templates in de database, komen deze overeen dan is de identiteit van een persoon vastgesteld.

6 DNA herkenning DNA is het onderdeel waar de erfelijke informatie ligt opgeslagen, DNA zit in iedere cel in je lichaam. Het heeft de vorm van een wenteltrap en is bij iedereen anders, behalve bij eeneiige tweelingen. Omdat DNA uniek is is een DNA onderzoek zeer betrouwbaar. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het oplossen van misdrijven (denk bijv. aan CSI).

7 Vingerafdrukscan Deze techniek is een van de oudste biometrische technieken. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van het unieke patroon dat de huid van je vinger heeft. Vroeger moesten mensen eerst hun vinger in de inkt doen en vervolgens op een stuk papier drukken zodat er een afdruk van je vinger op het papier achterblijft. Nu wordt het niet meer gedaan met inkt en papier maar met scanners en computers die een scan van je vinger maken.

8 Vingerafdrukscan Er zijn 3 verschillende technieken om een vingerafdrukscan te maken: Optisch: bij deze techniek wordt de vinger op een plaat gelegd en vervolgens wordt er een zwart-wit foto van genomen. Silicone: Het silicone werkt als een soort van condensator en de vinger als tegenpool (d.m.v. elektrisch geladen deeltjes) hiervan wordt van een hoogwaardige afbeelding van gemaakt. Deze techniek is nog redelijk jong en moet zich nog bewijzen. Ultrasound: hierbij wordt met behulp van geluidsgolven het reliëf van de vinger bepaalt.

9 Toepassingen van biometrie
Biometrie heeft eigenlijk 2 doelen: Identificatie: Dit wil zeggen ‘iets vaststellen’  was die persoon op een bepaalde locatie was. Identificatie dmv gezichtsherkenning wordt bijv. vaak gebruikt bij voetbalwedstrijden, men kijkt dan naar de gezichten van voetbalsupporters en haalt deze door een database om te kijken of ze misschien gezocht worden of dergelijke. Deze techniek wordt ook door de politie gebruikt om criminelen op te sporen in een menigte van mensen Authenticatie: Dit wil zeggen dat bijv. gecontroleerd wordt of een bepaald persoon toegang heeft tot een gebouw of bepaalde data. Dit wordt vaak gedaan dmv gezichtsherkenning en vingerafdrukscanning, vaak gebruikt bij grote internet-transacties zodat men zeker weet dat men met de juiste persoon zaken doet.

10 Voordelen biometrie Biometrische identificatie is een van de weinige of misschien wel de enige techniek met een betrouwbaarheid van 99,9%. Fraude is vrijwel onmogelijk, want de eigenschappen die biometrische technieken gebruiken om een persoon te checken zijn niet overdraagbaar, iedereen is uniek. Het maken van biometrische scans is snel. Een iris-scan is namelijk in enkele seconden gemaakt. Je hebt de kenmerken die nodig zijn altijd bij je, je kunt je vingers niet thuis hebben vergeten.

11 Nadelen biometrie Het kan worden opgevat als een inbreuk op je privacy, want je geeft allerlei persoonlijke informatie over je prijs waar sommige instanties of personen misbruik van kunnen maken. Door je DNA af te geven kan bekeken worden voor welke ziektes je gevoeliger bent, want dit ligt vast in je DNA. Verzekeringsinstellingen kunnen daarom bijvoorbeeld besluiten om je niet te verzekeren omdat hun dat te veel geld zal gaan kosten. Het is duur, biometrische apparaten zijn ontzettend duur en het is nog niet helemaal geperfectioneerd, sommige technieken zijn nog volop in ontwikkeling.

12 Slot Biometrische technieken zijn nog volop in ontwikkeling en we zullen in de toekomst zeker nog meer van deze technieken horen. Er zijn nu ook combinaties van verschillende technieken in gebruik genomen, dan heb je bijvoorbeeld een vingerafdrukscan en een pasje zodat deze techniek nog minder fraude gevoelig is. Er is namelijk een geval bekend waar iemand z’n auto beveiligd had met een vingerafdrukscanner, maar een dief gewoon de vinger van de man eraf heeft gehakt en alsnog de auto heeft gestolen. Met een extra pasje zou dit bijvoorbeeld lastiger zijn geweest.

13 De bronnen die wij gebruikt hebben:
Bronvermelding De bronnen die wij gebruikt hebben:


Download ppt "Biometrie PO1 Informatica Door Tom Mulders Kevin Schoormans."

Verwante presentaties


Ads door Google