De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Als een crisis een ramp dreigt te worden. -Crisismanagement in de Zorg- Wat kun je als bestuurder doen om bij een crisis weer “in control” te komen? Jaap.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Als een crisis een ramp dreigt te worden. -Crisismanagement in de Zorg- Wat kun je als bestuurder doen om bij een crisis weer “in control” te komen? Jaap."— Transcript van de presentatie:

1 Als een crisis een ramp dreigt te worden. -Crisismanagement in de Zorg- Wat kun je als bestuurder doen om bij een crisis weer “in control” te komen? Jaap van den Heuvel Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Gasthuis

2 Aanleiding……. ‘Ziekenhuizen onacceptabel vies’ 9 december 2008 Vies sanitair en plakkende vloeren, patiënten klagen er al jaren over maar veel gebeurt er niet. In tegendeel: ziekenhuizen bezuinigen steeds meer op de schoonmaak. Jaap van den Heuvel, voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Groep: “In een hotel dat zo vies is, zou je zelf niet gaan slapen.” Volgens Van den Heuvel is het op heel veel plekken slecht gesteld met de schoonmaak. Van den Heuvel: “Ik vind het onacceptabel dat je je schoonmaak zover terug draait dat je het ziet. Maar: wat moet je? Als wij kunnen kiezen voor een aantal kankerpatiënten meer behandelen of voor betere schoonmaak dan kiezen we toch voor het eerste. Maar: Wat moet je? Tot grote frustratie van onze manager facilitaire dienst.” Veel ziekenhuizen huren de schoonmaak extern in bij een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Dat zou goedkoper zijn, vooral omdat ze daarmee op personeelskosten kunnen besparen. Volgens Van den Heuvel is dat niet de oplossing. “Scherper aanbesteden geeft altijd kwaliteitsverlies”. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Lees het hele verhaal in het nieuwste nummer van Zorgvisie, december 2008.

3 Een jaar later…..

4 Wie kunnen we de schuld geven?

5 De leugen regeert!

6 Wat was ook al weer de vraag? J. Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie: "Honderden patiënten zouden niet overlijden als we de hygiëneregels 100% naleven. Er is een patroon dat consequent de regels niet strak worden nageleefd."

7 Waar doen ze het voor…..

8 Wie heeft er een crisis?

9 Het aantal slachtoffers…. De dag na de Volendamramp was er een crisis; volgens ons waren er 14 dodelijke slachtoffers en volgens de autoriteiten waren dat er 15. Het was het belangrijkste nieuws op het avondjournaal van RTL 4.

10 In de krant van vandaag…..

11 Wat kost een crisis? Welk ziekenhuis heeft er nu echt schade overgehouden aan een PR crisis –Radboud? –MS Twente? –Almelo? –RdGG

12 Spreken is zilver…….

13 Waarom zou je communiceren? •Het gaat niet om jouw belang •Het gaat niet om het ziekenhuisbelang •Het gaat niet om de waarheid •Het gaat om de journalist •Het geeft bijna altijd gedoe

14 En als het toch moet…..

15 …..goed voorbereiden •Weet precies hoe het zit •Weet precies wat je zeggen gaat •Oefen •Bepaal de omstandigheden •Hou je aan je plan •Blijf jezelf of laat een ander het doen

16 En als het dan toch fout gaat…

17 Eén boodschap…..

18 En niet vergeten….


Download ppt "Als een crisis een ramp dreigt te worden. -Crisismanagement in de Zorg- Wat kun je als bestuurder doen om bij een crisis weer “in control” te komen? Jaap."

Verwante presentaties


Ads door Google