De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bacteriologisch onderzoek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bacteriologisch onderzoek"— Transcript van de presentatie:

1 Bacteriologisch onderzoek
Wat moet je doen? Ontwikkel je eigen bacterieonderzoek. Dus onderzoeksvraag, motivatie, hypothese, werkwijze, benodigdheden, verwachting en tijdsplanning. Onderbouw je hypothese theoretisch Uitvoering start op woensdag 8 september Werkplan bespreken en inleveren voor 7 september.

2 Voorbeeld van een werkplan: (in de aanstaande lessen is er tijd om aan het werkplan te werken)
Wat ga je onderzoeken Met dit onderzoek, ga ik onderzoeken of lenzenvloeistof werkelijk bacteriën doodt. Waarom ga je dit onderzoeken Dit onderzoek ga ik doen, omdat ik zelf lenzen heb, en graag wil weten of mijn lenzenvloeistof wel werkelijk bacteriën doodt of dat het wel op het etiket staat maar eigenlijk helemaal niet zo is. Onderzoeksvraag Doodt lenzenvloeistof bacteriën? Theoretische achtergrond …………………………………………………………………………………………… Hypothese Op de plaatsen in de agarplaat waar zich lenzenvloeistof bevindt, zullen zich geen bacteriekoloniën kunnen vormen. Benodigdheden 2 agarplaten broedstoof monster filtreer rondjes startcultuur lenzenvloeistof (ProEye Plus) pincet

3 Werkwijze proef en blanco proef
Doe een monster[TVO1]  met filtreer rondjes in de agarplaat van de proef en in de agarplaat van de blanco proef. Verspreid een kolonie van ongeveer 1 bij 1 cm bacteriën over de agarplaat van de proef en verspreid een kolonie van ongeveer 1 bij 1 cm over de agarplaat van de blancoproef. Dit doe je door middel van een pincet een aantal kleine stipjes bacteriën over de agarplaat van de proef en in de agarplaat van de blanco proef te verspreiden. Doe lenzenvloeistof in de filtreer rondjes in de agarplaat van de proef. Doe geen lenzenvloeistof in de filtreer rondjes in de agarplaat van de blancoproef. Doe de deksels op de agarplaten en zet de agarplaten onder de broedstoof met een temperatuur van 37°C. Kijk 2 weken achter elkaar ongeveer elke 2 dagen, (behalve zaterdag en zondag), wat de vorderingen zijn en maak er een foto van. Tijdsplanning 19 september opzetten en inzetten van de proef, begin foto maken 22 september vorderingen proef bekijken en foto maken 24 september vorderingen proef bekijken en foto maken 26 september eindresultaat bekijken van de proef en eindfoto maken  [TVO1]Wat voor monster? Je kunt beter eerst beginnen met het verspreiden van de vloeibare startcultuur over de bodems van je agarplaten en daarna de rondjes aan te brengen met lenzenvloeistof of je blancovloeistof (bv. Water).


Download ppt "Bacteriologisch onderzoek"

Verwante presentaties


Ads door Google