De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is HIV en Aids ? Wat is HIV? Aids wordt veroorzaakt door het

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is HIV en Aids ? Wat is HIV? Aids wordt veroorzaakt door het"— Transcript van de presentatie:

1 Wat is HIV en Aids ? Wat is HIV? Aids wordt veroorzaakt door het
Human Immunodeficiency Virus (HIV). Dit betekent: virus dat bij mensen een verstoring van het immuunsysteem veroorzaakt. Iemand die drager is van HIV, noemt men seropositief. Seropositief zijn, wil nog niet zeggen dat je Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) hebt. Aids is het eindstadium van een HIV-infectie. Zonder behandeling tast HIV het afweersysteem aan, waardoor het lichaam op termijn niet langer voldoende beschermd is tegen ziekteverwekkers.

2 Wat is HIV en Aids ? Wat is Aids?
Aids is een letterwoord voor de Engelse term Acquired Immune Deficiency Syndrome. Dat betekent letterlijk: Verworven immuundeficiëntie syndroom. > verworven: aids is geen erfelijke ziekte, maar een aandoening die je kan oplopen of ‘verwerven’. > immuundeficiëntie: HIV zorgt ervoor dat het natuurlijke afweersysteem niet meer naar behoren functioneert en dat het lichaam kwetsbaar wordt voor zelfs banale infecties. > syndroom: een syndroom is een geheel van ziektebeelden en symptomen die in combinatie voorkomen. En hoewel aids één oorzaak heeft, kan het op verschillende manieren tot uiting komen.

3 Wat doet het HIV? HIV en het afweersysteem
Het menselijk lichaam wordt voortdurend geconfronteerd met aanvallen van bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Het afweersysteem vernietigt deze indringers en beschermt het lichaam tegen schadelijke effecten. De T4-cel (ook wel CD4-cel of T-helpercel genoemd) is een witte bloedcel die een centrale rol speelt in het immuunsysteem, omdat ze een coördinerende functie heeft. HIV gebruikt precies deze cel, die voor de afweer zorgen, om zich te vermenigvuldigen. HIV nestelt zich in de cellen en door kopieën van zichzelf te maken in de T4-cel, ontstaan meer en nieuwe virussen. De cellen die geïnfecteerd zijn, gaan kapot of zijn niet meer functioneel. Hierdoor verzwakt het afweersysteem en kan het lichaam zich niet meer voldoende verdedigen. Virussen, bacteriën, parasieten en schimmels die bij een gezond afweersysteem vrij banale ontstekingen geven, kunnen dan levensbedreigende infecties veroorzaken.

4 Wat doet het HIV?

5 Overdracht van HIV HIV wordt niet overgedragen door dagelijkse omgang met anderen. Mogelijkheden van overdracht Bloed - Bloed Bloed – Sperma Moeder - Kind Het kost wel moeite om je te infecteren (andere ziektes zijn vlugger overdraagbaar) Eenvoudige en goede bescherming mogelijk (condoom gebruik, ook tegen andere SOA´s) Overdracht van HIV gebeurt via bloed (dus ook via menstruatiebloed), sperma en in mindere mate door voorvocht en vaginaal vocht. (seks , bloedtransfusie, spuiten) Een seropositieve moeder kan HIV doorgeven aan haar kind tijdens de zwangerschap, de bevalling en via borstvoeding.

6 Wat is veilig? Wat betekend “safer-sex”?
Volgende seksuele handelingen zijn volstrekt veilig: strelen, knuffelen, masseren, (tong)zoenen, wederzijdse masturbatie vaginale seks met condoom anale seks met een condoom en voldoende glijmiddel HIV wordt niet overgedragen door dagelijkse handelingen als handen schudden, samen eten, samen spelen, het gebruik van openbare toiletten … of door insectenbeten. geen (weinig) risico zeer hoog risico geen seks anale seks zonder condoom masturbatie orale seks (met zaadlozing in de mond)

7 Wat is veilig? Wat betekend “safer-seks”?

8 Wat is veilig? Wat betekend “safer-seks”?

9 HIV-Test Aids -Test Wat is een HIV-test?
Na besmetting met het HIV reageert het lichaam met de vorming van antistoffen (antilichamen). Als de hoeveelheid antistoffen in het bloed groot genoeg is, kan een test in een laboratorium dit vaststellen. Zijn er antistoffen aanwezig dan is de test positief. De onderzochte persoon is dan 'seropositief'. Een negatieve uitslag ('nee, we vinden geen antistoffen') wil nog niet zeggen dat er geen besmetting is, misschien is de besmetting zo recent dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed nog te laag is om te ontdekken. (Een negatieve uitslag is dan ook alles behalve een 'vrijbrief‘). Een test is pas betrouwbaar wanneer het lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt. (na 3 tot 6 maanden)

10 HIV-Test Aids -Test Kan je je anoniem laten testen?
Anoniem testen is mogelijk: een code vervangt dan je naam. In dat geval is de test niet gratis. De arts kan er wel voor zorgen dat de factuur van het lab niet thuis wordt gestuurd. Kan je jezelf thuis testen? Tegenwoordig bestaan er al thuiskits waarmee je zelf een test kan afnemen. Het gebruik hiervan is af te raden. Bij positief resultaat moet je toch naar een arts voor een bevestigingstest. Thuistests geven immers vaak een vals positief resultaat. Ondertussen ben je wel door de hel gegaan, zonder dat dit nodig was. (Sneltest op dit moment alleen in Amsterdam mogelijk)

11 HIV-Test Aids -Test Voor- en nadelen van de HIV-test.
Voordat je beslist of je je wel of niet laat testen, is het belangrijk dat je nagaat of je risicos hebt gelopen met een kans voor besmetting van het HIV. Praat er over met je partner, als dat mogelijk is. Ga ook na hoeveel risico je partner heeft gelopen. Overweeg vervolgens alle voor- en nadelen van de HIV-test.

12 HIV-Test Aids -Test Voordelen:
- Ben je seropositief, dan kunnen tijdig maatregelen worden genomen om het risico voor de baby aanzienlijk te verkleinen. - Als je seropositief bent, kan de baby vanaf de geboorte worden gecontroleerd en behandeld. - Als je seropositief bent, kun je vroegtijdig worden behandeld. (voorkomen van PCP) - Blijkt uit de test dat je niet seropositief bent, dan kan dat een geruststelling zijn. Nadelen: - Als je korter dan drie tot zes maanden geleden met HIV bent besmet, toont het bloedonderzoek dat niet aan. - Het laten doen van een HIV-test, kan een grote emotionele belasting zijn. - Als de uitslag aantoont dat je met HIV geïnfecteerd bent, heeft dit grote gevolgen: Je krijgt te maken met een zeer ernstige ziekte. Misschien heb je al kinderen en ben je bang dat ook zij seropositief zijn. Ook je partner kann geïnfecteerd zijn. Je toekomst ziet er ineens heel anders uit. Relaties met familie en vrienden kunnen veranderen. Het vinden van een baan of het afsluiten van verzekeringen wordt vaak moeilijk. Reizen in bepaalde landen is niet mogelijk.

13 Behandelingsmogelijkheden
Medicatie Een infectie met HIV kan nog niet genezen worden, maar er bestaan wel middelen die de ontwikkeling ervan vertragen. Om HIV effectief te bestrijden schrijft een arts een combinatie van drie of meer geneesmiddelen voor. Dit noemt men een combinatietherapie of een cocktail. Deze middelen remmen de aanmaak van nieuw virus af op verschillende plaatsen tijdens het vermenigvuldigingsproces. HIV is (tot nu toe) niet te genezen Er bestaat (nog) geen vaccin

14 Behandelingsmogelijkheden

15 Behandelingsmogelijkheden

16 Behandelingsmogelijkheden

17 Behandelingsmogelijkheden
Therapietrouw De medicijn moet nauwgezet ingenomen worden. Therapietrouw is het correct innemen van de voorgeschreven medicatie op het gepaste tijdstip, in de juiste hoeveelheid en volgens de juiste voedingsadviezen. Dit betekent een dagelijkse inname van meerdere pillen gedurende vele jaren. Deze geven vaak bijwerkingen en bovendien zijn de langetermijneffecten onvoldoende bekend. Het volhouden van de therapie is ondanks een goede motivatie niet altijd makkelijk (constante confrontatie). Uit onderzoek blijkt dat onvoldoende therapietrouw de belangrijkste factor is bij het falen van de therapie.

18 Behandelingsmogelijkheden
Voordelen langere levensverwachting (vóór maanden) Nadelen (zware) bijwerkingen therapietrouw: regelmatig, jarenlang pillen slikken zwaar slikregime ontwikkeling van resistentie psychische omgang constante confrontatie met zijn “ziek zijn”

19 Verdere Informatie Artsen
Ziekenhuizen (Aidsspecialist, Aidsverpleegkundigen) GGD Drugs (CAD) HIV-Vereniging Buddyzorg Internet


Download ppt "Wat is HIV en Aids ? Wat is HIV? Aids wordt veroorzaakt door het"

Verwante presentaties


Ads door Google