De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen

2 Ruimte beschikbaar stellen
Er zijn twee typen bedrijven die ruimte beschikbaar stellen, namelijk: met specifieke reservering van de ruimte; zonder specifieke reservering van de ruimte. Het beschikbaar stellen van ruimte heeft een ruime betekenis, namelijk het beschikbaar stellen van capaciteit.

3 Specifieke reservering
Specifieke reservering betekent hier dat: het gebruik van de ruimte (capaciteit) individueel geregistreerd wordt; het feitelijk gaat om verhuurprocessen. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn hotels, autoverhuurbedrijven, woningbouwcorporaties en ziekenhuizen.

4 Specifieke reservering
Typologische kenmerken: vastleggen (vaste) capaciteit (investeringen); planning en registratie van verhuurcapaciteit; vaststelling tarieven per te verhuren eenheid → deze kunnen variabel zijn; vaak huurovereenkomsten; facturering vanuit verhuurbestand; controle op leegstand.

5 Specifieke reservering
Controle op de volledigheid van de opbrengstverantwoording. maximale capaciteit - leegstand = Soll-bezette capaciteit; deze wordt aangesloten met de verhuurde capaciteit volgens het verhuurbestand (Ist-verhuurde capaciteit).

6 Specifieke reservering
Verhuurde capaciteit = gefactureerde capaciteit. De leegstandscontrole moet onafhankelijk van de verhuurafdeling plaatsvinden (controletechnische functiescheiding).

7 Zonder specifieke reservering
Het gebruik van de ruimte wordt niet geregistreerd. Voorbeelden: pretparken zwembaden theaters openbaar vervoer

8 Zonder specifieke reservering
De opbrengsten kunnen worden gecon- troleerd aan de hand van de verkochte toegangskaarten (quasigoederen). Het bestaan van quasigoederen is het belangrijkste typologische kenmerk.

9 Zonder specifieke reservering
Twee systemen voor het aanmaken van quasigoederen: de kaarten worden besteld bij een drukker en op voorraad gehouden (klassieke variant); de kaarten worden door een computer of kassasysteem aangemaakt op het moment van verkoop (moderne variant).

10 Zonder specifieke reservering
Bij de klassieke variant wordt: een bestelling geplaatst bij een betrouwbare drukker; de ontvangst van de kaarten geregistreerd; de levering aan de directie bevestigd; de afgifte aan de kassa geregistreerd; de opbrengst gecontroleerd door de resterende kaarten te tellen.

11 Zonder specifieke reservering
Bij de moderne variant wordt: een toegangskaart geautomatiseerd aangemaakt na registratie van de omzet; het aantal aangemaakte kaarten vastgelegd in een bestand (soms gekoppeld aan het capaciteits-bestand); een beveiligd controlebestand bijgehouden met de Soll-positie van de omzet.


Download ppt "Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen"

Verwante presentaties


Ads door Google