De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ANTICONCEPTIE. ANTICONCEPTIE Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen Anticonceptie Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ANTICONCEPTIE. ANTICONCEPTIE Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen Anticonceptie Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen."— Transcript van de presentatie:

1

2 ANTICONCEPTIE

3 Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen
Anticonceptie Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen

4 Anticonceptie Natuurlijke methoden

5 NATUURLIJKE METHODEN

6 Natuurlijke methode Kalendermethode Temperatuurmethode Ovulatiemethode

7 Kalendermethode Niet betrouwbaar: als je enkel hierop steunt.
Eerst bereken je de vruchtbare periode: Ovulatie valt tussen de 12e en de 18e dag Je voegt er aan de linkerkant nog 3 dagen bij en langs de rechterkant nog 1 Zo krijg je een vruchtbare periode van 13 dagen, tussen de 8e en de 21e dag. Overige dagen zijn de groene dagen: de dagen waarop geslachtsgemeenschap toegelaten is. Niet betrouwbaar: als je enkel hierop steunt.

8 Temperatuursmethode Gebaseerd op de lichaamstemperatuur van de
vrouw die stijgt met 0.4 tot 0.8°C. Temperatuur ‘s morgens onmiddellijk na het ontwaken meten. Als de temp. 3 dagen hoog blijft, is de ovulatie voorbij en beginnen de groene dagen. De temperatuursmethode is reeds betrouwbaarder dan de Kalendermethode maar toch nog steeds onbetrouwbaar, een griepje of infectie kan ook een toenemende lichaamstemp. tot gevolg hebben.

9 Temperatuurmethode

10 Ovulatiemethode (Billingsmethode)
Probeert de problemen die vorige methoden met zich meebrachten op te lossen. Steunt op de verandering in uitzicht, samenstelling en vloeibaarheid van het slijm van de schede. Ovulatie nadert: slijm wordt dunner en elastischer. Vlak voor de ovulatie: maximale vloeibaarheid bereikt. (Piek: het punt waarop het slijm helder, rekbaar, glibberig en nat is.) Daarna wordt het weer taai en kleverig, voelt droog aan of verdwijnt zelfs helemaal. Drie dagen na de piek: onvruchtbare dagen. Samen met de temperatuursmethode is dit redelijk betrouwbaar.

11 Mechanische en plaatselijke contraceptiva / Barrièremiddelen
Anticonceptie Mechanische en plaatselijke contraceptiva / Barrièremiddelen

12

13 Mechanische en plaatselijke contraceptiva Barrièremiddelen
Spiraaltje Condoom Pessarium Spermiciden

14 Spiraaltje =klein plastic apparaatje, dat door de arts in de baarmoeder geplaatst wordt verschillende vormen ( T, ring - of S-vormig) kan ontstekingen,bloedingen en pijn veroorzaken

15 Werking: voorkomt innesteling van een bevruchte eicel, doordat de baarmoeder slijmwand licht ontstoken is, verstoort de beweeglijkheid van de eicel in de eileider Betrouwbaarheid:erg betrouwbaar, zeker in combinatie met hormoontabletten

16 Er zijn twee typen spiraaltje:
het koperhoudende spiraaltje : omwikkeld met koperdraad het hormoonhoudende spiraaltje : geeft progestageen af in de baarmoeder; het baarmoederslijmvlies wordt hierdoor dun zodat er geen (bevruchte) eicel kan innestelen

17 Mannencondoom een elastisch hoesje, van rubber, dat je om de penis doet om het sperma op te vangen. beschermt tegen zwangerschap en geslachtsziekten (SOA). oudste en tevens meest bekende barrièremiddel

18 Voordelen: Makkelijk verkrijgbaar Makkelijk in gebruik Nadelen: Kans op lekken Gemeenschap moet onderbroken worden.

19

20 Vrouwencondoom een condoom dat niet om de penis gaat, maar in de vagina schuift kleurloos, doorzichtig zakje van 17 cm lang, met aan beide kanten een ring.

21 Voordelen: Kan ingebracht worden op elk moment je bent als meisje niet afhankelijk van de jongen valt over de buitenste schaamlippen, waardoor je beter beschermd bent tegen herpes en genitale wratten. Nadelen: materiaal kraakt een beetje veel duurder dan het mannencondoom (2,5 euro) blijft soms niet goed zitten.

22 Knijp de ring aan de dichte zijde samen en schuif deze in je vagina
Knijp de ring aan de dichte zijde samen en schuif deze in je vagina. · Als je hem loslaat, valt hij achter het schaambeen en over de baarmoedermond. · De brede ring aan de open kant schuif je over je buitenste schaamlippen

23 Pessarium rond rubber kapje (6-10 cm doorsnede) met soepele metalen veer in de rand schuif dit voor geslachtsgemeenschap in je vagina. Inbrengen vergt wat oefening. betrouwbaarheid is bij goed gebruik 95%.

24 Werking: sluit de baarmoedermond af, waardoor sperma wordt tegengehouden. - het pessarium niet volledig afsluit, moet je het kapje vooraf insmeren met een zaaddodende pasta. - moet minstens tot acht uur erna blijven zitten. daarna was je het uit en kun je het opnieuw gebruiken. - omdat het pessarium precies moet passen, wordt het aangemeten door een arts of verpleegkundige. Klopt de maat niet, dan gaat het sperma erlangs.

25 Voordelen: - De geslachtsgemeenschap moet niet onderbroken worden
Voordelen: - De geslachtsgemeenschap moet niet onderbroken worden. - De methode is onschadelijk voor de gezondheid. Nadelen: - Sommige vrouwen slagen er niet in het diafragma goed te plaatsen. - Het pessarium moet zeer zorgvuldig onderhouden worden. - Het pessarium beschermt je niet tegen SOA.

26

27 Spermiciden Zaaddodende middelen
- zijn er in allerlei vormen (spuitbus, schuimtablet, gel en pasta). - middel begint na ongeveer 15 minuten te werken en is na een uur uitgewerkt. - zaaddodende middelen zijn erg onbetrouwbaar. - kunnen wel gebruikt worden in combinatie met een condoom en pessarium en ze verhogen dan de betrouwbaarheid van dat middel.

28 Hormonale anticonceptie

29 De pil: werking Remt de groei van een eicel, waardoor er geen eisprong optreedt (2) Het slijmvlies van de baarmoedermond wordt dik, en zo bijna ondoordringbaar voor sperma (1) Het slijmvlies van de baarmoederwand verandert, waardoor er vrijwel nooit een eventueel bevruchte eicel kan innestelen (3)

30 De pil: voordelen Zeer betrouwbaar Minder bloedverlies
Minder kans op bloedarmoede Minder pijn tijdens ongesteldheid Minder premenstruele spanningen Tot 50% minder kans op gezwellen in baarmoeder en eierstokken

31 De pil: nadelen Geen bescherming tegen SOA’s Iets verhoogde kans op:
hart- en vaatziekten gedurende de eerste twee jaar van het gebruik van de pil trombose of embolie als dit in de naaste familie vóórkomt lichte stoornissen in de suikerstofwisseling lichte verhoging van de bloeddruk goedaardige aandoeningen van de lever

32 De pil 'De pil' bestaat uit een oestrogene en een progestagene component. Oestrogenen en progestagenen remmen de afgifte van FSH en LH uit de hypofyse en remmen zodoende de follikelgroei en ovulatie. De anticonceptiepil wordt 21 of 22 dagen per maand geslikt. Daarna volgt een pauzeperiode. Tijdens deze pauzeperiode zal er een onttrekkingsbloeding of menstruatie optreden. Na 6 of 7 dagen (hangt af van de soort pil) begint men met een nieuwe strip van 21 of 22 tabletten.

33 De pil: soorten Combinatiepil: Minipil Prikpil Implantaat eenfasenpil
Sequentiepil (tweefasenpil en driefasenpil) Minipil Prikpil Implantaat

34 Combinatiepil Combineert oestrogeen en progesteron
Afscheiding van FSH en LH door hypofyse worden geïnhibeerd Baarmoederslijmvlies niet volledig opgebouwd en slijmprop blijft ondoordringbaar voor spermacellen

35 Hypofyse FSH LH eierstok Eenfasenpil Oestrogeen en progesteron

36 Sequentiepil Twee (tweefasenpil) of drie (driefasenpil) soorten pillen: Eerste deel cyclus: enkel oestrogeen Tweede deel cyclus: oestrogeen + progesteron Door negatieve feedback wordt de productie van LH en FSH afgeremd Minder veilig dan combinatiepil

37 Hypofyse FSH LH sequentiepil eierstok Oestrogeen en progesteron

38 Minipil Bevat gestageen, een kunstmatig hormoon verwant met progesteron Ovulatie wordt niet verhindert, slijmwand van baarmoeder is klaar voor innesteling Slijmprop blijft ondoordringbaar voor spermatozoïden Deze pil heeft de minste bijwerkingen Wordt 28 dagen na elkaar genomen, elke dag telkens op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen Wordt meestal als bijkomende bescherming genomen bij borstvoeding

39 Hypofyse FSH LH eierstok Oestrogeen en progesteron Minipil

40 sequentiepil Combinatiepil Minipil Hypofyse FSH LH eierstok
Oestrogeen en progesteron Minipil

41 De prikpil Betrouwbaar 1 injectie per 12 weken
Bij stopzetting mogelijk nog enige tijd onvruchtbaar Niet toegestaan in bepaalde gevallen (borstvoeding, kwaadaardige gezwellen in borst of geslachtsorgenen,…)

42 Implantaat Uiterst betrouwbaar.
Soepel, plastieken, biologisch niet afbreekbaar staafje wordt ingebracht in bovenarm Dagelijkse toediening . Na 3 jaar : vervanging (geen voldoende afgifte meer van het hormoon)

43 Pilring of vaginale ring
Kan zelf ingebracht worden (vagina), na de menstruatie Werkingsduur van 3 weken daarna volgt een stopweek (=menstruatie) Weinig bijwerkingen

44 Pleister Starten op de eerste dag van de menstruatie
Gedurende 3 weken, 1 pleister per week (1ste, 8ste en 15de dag). Wel telkens op een verschillende plaats aanbrengen 4de week, menstruatie Bestand tegen hoge en lage temperaturen, kan ook gebruikt worden bij zwemmen of sauna Kan op verschillende plaatsen aangebracht worden (buik, bil schouder, bovenarm)

45


Download ppt "ANTICONCEPTIE. ANTICONCEPTIE Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen Anticonceptie Natuurlijke methoden Barièremiddelen Hormonale middelen."

Verwante presentaties


Ads door Google