De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De oren Paragraaf 4.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De oren Paragraaf 4."— Transcript van de presentatie:

1 De oren Paragraaf 4

2 Gehoorzintuig Het gehoorzintuig is gevoelig voor geluidsprikkels.
Het grootste deel van het gehoorzintuig bevindt zich in de schedel. gehoorgang

3 Uitwendige bouw van het oor
Het deel van het gehoororgaan dat buiten de schedel ligt noemen we de oorschelp. De oorschelp dient om geluid op te vangen en naar de gehoorgang te leiden. Door het vergroten van de oorschelp wordt meer geluid naar de gehoorgang geleid, en hoor je beter. oorschelp gehoorgang oorlel

4 Inwendige bouw van het oor
gehoorbeentjes evenwichtsorgaan oorsmeerklier trommelvlies slakkenhuis oorschelp gehoorzenuw gehoorgang trommelholte buis van Eustachius oorlel

5 De gehoorgang Door de oorschelp opgevangen geluid wordt via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid. In de wanden van de gehoorgang liggen oorsmeerkliertjes. Oorsmeer houdt het trommelvlies soepel.

6 Het trommelvlies Het trommelvlies ligt aan het einde van de gehoorgang. Het trommelvlies wordt door geluiden aan het trillen gebracht. Het trommelvlies geeft de trillingen door aan de gehoorbeentjes.

7 De trommelholte Achter het trommelvlies bevindt zich de trommelholte.
In de trommelholte bevinden zich de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). De gehoorbeentjes geven trillingen van het trommelvlies door aan het slakkenhuis.

8 gehoorbeentje (hamer) gehoorbeentje (aambeeld) gehoorbeentje (stijgbeugel) trommelvlies De gehoorbeentjes geven trillingen door van het trommelvlies aan het slakkenhuis. De stijgbeugel is het kleinste bot van ons skelet en weegt slechts 2,5 mg.

9 Het slakkenhuis Het slakkenhuis is gevuld met vloeistof die in trilling kan worden gebracht (door de gehoorbeentjes). Trillingen worden doorgegeven aan de gehoorzintuigcellen in de wand van het slakkenhuis. Zintuigcellen zetten trillingen om in impulsen die via de gehoorzenuw aan de hersenen worden doorgegeven.

10 Zintuigcellen in verschillende delen van het slakkenhuis zijn gevoelig voor verschillende toonhoogten. De toonhoogtes zijn weergegeven in hertz (Hz).

11 DE WEG DIE GELUID AFLEGT
trommelholte (a) oorschelp (b) gehoorgang (c) trommelvlies (d) gehoorbeentjes (e) slakkenhuis (f) gehoorzenuw

12 De buis van Eustachius De buis van Eustachius verbindt de trommelholte met de keelholte. Door te slikken of gapen gaat de buis open, en kan lucht van of naar de trommelholte.  Het trommelvlies wordt niet hol of bol gespannen wanneer de luchtdruk verandert, en kan trillingen gewoon blijven doorgeven.

13

14 Het evenwichtsorgaan Het evenwichtsorgaan ligt vlak naast het slakkenhuis en de trommelholte. evenwichtsorgaan slakkenhuis

15 Geluidsvolume Geluiden kunnen hard of zacht zijn.
 Geluid kan variëren in sterkte. • De geluidssterkte wordt ook wel het geluidsvolume genoemd. De eenheid van geluidssterkte is decibel. Geluiden van 80 decibel of meer zijn schadelijk voor het gehoor.

16 Niet alle geluiden zijn even sterk
Niet alle geluiden zijn even sterk. De geluidssterkte wordt aangegeven in decibel (dB).

17 Gehoorbeschadiging Geluiden vanaf 80 decibel kunnen leiden tot gehoorschade.  Langere blootstelling aan hard geluid verhoogt het risico op gehoorschade.  Hoe harder het geluid, hoe eerder schade optreedt. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan leiden tot doofheid!

18 Hardere geluiden zorgen sneller voor (blijvende) gehoorschade dan zachtere geluiden.


Download ppt "De oren Paragraaf 4."

Verwante presentaties


Ads door Google