De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Chris Thoen, Informatica

Verwante presentaties


Presentatie over: "Chris Thoen, Informatica"— Transcript van de presentatie:

1 Chris Thoen, Informatica

2 Hector, een alternatief voor medibridge en medimail.

3 Vanaf 1997 is het Imeldaziekenhuis gestart met het versturen van informatie
naar de huisarts via Medibridge. Tot vorig jaar werd alles naar de huisartsen verstuurd via Medibridge/Medimail. Enkele typische kenmerken : Monopolie. Prijzig voor het ziekenhuis (gemiddeld jaarlijkse kostprijs rond de euro), maar gratis voor de huisarts. Grotere ziekenhuizen kregen een veel beter tarief, en waren dus niet geneigd om eventueel te veranderen. Niet altijd stabiel – veel manueel opvolgwerk nodig voor IT-afdeling. Overschakeling van Medibridge naar Medimail duurt veel te lang – al 3 jaar bezig… Geen echte veranderingen te zien. Marketing zeker niet optimaal.

4 Begin 2012 is de firma Healthconnect op de markt gekomen met Hector als alternatief.
Healthconnect is een spinoff van Ehealth, een federale overheidsinitiatief. De software onderscheidt zich van Medibridge/Medimail door : Gebruik van de mailboxen en certificaten die door de overheid worden aangemaakt, en op termijn meerdere toepassingen zullen krijgen. Het eHealth certificaat is nodig voor alle huidige en geplande eHealth initiatieven, zoals Vitalink, Recip-e, … Moderne software Performant, vrij bugvrij Meer aanvaardbare prijsklasse (concurrentieprincipe)

5 Een certificaat is een computerbestand dat fungeert als een digitaal paspoort voor
de eigenaar van dat bestand en wordt gebruikt binnen de Public key infrastructure. Een digitaal certificaat is een combinatie van identiteit en openbare sleutel die gewaarmerkt is door een certificaatautoriteit (Ca, vb Globalsign of Certipost).

6 Op dit moment hebben 62 % van de huisartsen de Hectorcliënt geinstalleerd.
Vooral de Antwerpse regio is ingestapt. Hoe gebeurde de installatie tot nu toe? Huisartsen werden na een rondschrijven aan de huisartsen vanuit het ziekenhuis gecontacteerd door Healthconnect. Installatie van eHealth certificaten en de Hector-cliënt gebeurde na afspraak mbv de firma ‘Praktijkcoach’. Installatie gebeurde redelijk vlot, toch af en toe wat problemen. Men is nu gestopt met automatisch de huisartsen te contacteren om de cliënt te installeren. Hoe gebeurt de installatie in de toekomst? Initiatief ligt nu bij de huisarts. Er kan een afspraak maken via de online agenda of telefonisch een afspraak maken op het nummer 0473/ voor een gratis installatie door PraktijkCoach van zijn eHealth certificaat en Hector.

7 Welke keuze : Hector of Medibridge/Medimail
Voor het ziekenhuis primeert de service naar de huisarts. Medibridge/Medimail is gekend door de huisartsen en reeds lang in gebruik Altijd moeilijk om met iets nieuw te starten. Hector werkt op dit moment alleen met de eHealth mailboxen en certificaten, Medimail doet dit eind 2012 ook. Medibridge geraakt maar niet uitgefaseerd (reeds enkele jaren bezig). Ze maken zich sterk dat december 2012 Medibridge volledig wordt vervangen door Medimail (maar nog 228 huisartsen krijgen info via medibridge in Imelda??). Het verschijnen van Hector op de markt heeft een positieve invloed gehad wegens doorbreken van het monopolie en daling van de prijs van medimail wegens concurrentie.

8 Welke keuze voor de huisarts : Hector of Medibridge/Medimail (vervolg)
Beide systemen zullen naast elkaar blijven bestaan, wat dan weer een verdubbeling van de kostprijs voor de ziekenhuizen met zich meebrengt, en dus uiteindelijk geen financiële meerwaarde. Oproep naar de huisartsen om tot een consensus te komen betreffende de keuze Hector / Medimail. Alles hangt ook af hoe wordt gereageerd in de omliggende ziekenhuizen, en hoe de huisartspakketten evolueren (sommige pakketten gaan rechtstreeks met de eHealth mailboxen gaan communiceren). Voor informatie :


Download ppt "Chris Thoen, Informatica"

Verwante presentaties


Ads door Google