Download de presentatie
GepubliceerdJulius Vedder Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Dieet bij coeliakie en diabetes mellitus
Mw. dr. Erica Hopman, diëtist, Leids Universitair Medisch Centrum
2
Inhoud presentatie Even voorstellen Dieet bij coeliakie
Wet en etiket Dieet bij diabetes mellitus Koolhydraten De combinatie Knelpunten / aandachtspunten Uw vragen Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
3
Dieet bij coeliakie Doel van behandeling: Korte termijn:
verminderen en voorkomen van klachten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
4
Doel van de behandeling
Middellange termijn: daling antistoffen, goede voedingstoestand. Lange termijn: voorkomen van complicaties. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
5
Behandeling Hoe: Glutenvrij dieet Volwaardige voeding
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 5
6
Gluten tarwe, Eiwit in granen: rogge, gerst, spelt, kamut.
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
7
Glutenbevattende voedingsmiddelen
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
8
Functionele eigenschappen van gluten
Structuur / stevigheid. Bindmiddel. Glansmiddel. Vochtregulator. Daarom veelvuldig gebruikt in voedingsmiddelenindustrie. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
9
Gluten vind je ook in: Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
10
Gluten ook in: Niet-voedingsmiddelen:
Medicijnen, vitamine-mineralensupplementen, knutselmateriaal, spaarzegels, cosmetica (lippenstift), rokerstandpasta of kleefpasta. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
11
Wat zijn de mogelijkheden
Drie categorieën voedingsmiddelen: Van nature glutenvrij, onbewerkt. Op basis van ingrediënten geen gluten. Speciaal gemaakt voor glutenvrij dieet : glutenvrije dieetproducten. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
12
1. Van nature glutenvrij Glutenvrije voedingsmiddelen:
aardappel, groente, fruit, melk, kaas, olie, roomboter, vlees, vis, wild, gevogelte, ei, peulvruchten, noten, zaden, pitten, thee, koffie, suiker, honing, verse en gedroogde kruiden en specerijen. Glutenvrije granen: rijst, mais, gierst, haver*, boekweit, teff, amarant, quinoa, sorghum. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
13
Gras families Kagnoff. J Clin Invest 2007;117:41-9
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
14
2. Op basis van ingrediënten geen gluten
Warenwet: 14 Allergenen, waaronder tarwe en gluten, verplichte vermelding op verpakking, ongeacht hoeveelheid. Maltose, malto-dextrine en glucosestroop: vrijstelling van etikettering. Voor coeliakie soms verwarrend: Ingrediënten geven aan: bevat tarwe → toch glutenvrij logo, Clausule: ‘geproduceerd in een omgeving waar tarwe wordt verwerkt’. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
15
Etiket glutenvrij voedingsmiddel, verwarring tarwe
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
16
Etiket glutenvrij voedingsmiddel met besmettingsrisico
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
17
Etiket glutenvrij voedingsmiddel
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
18
Hulpmiddelen Glutenvrije merkartikelenlijst, Voedingscentrum.
Valkuilen: Geen gluten analysetest. Contaminatie wordt niet op etiket vermeld. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
19
3. Glutenvrije dieetproducten
Europese verordening 41/2009, voorheen Codex Alimentarius: 200 mg gluten/kg → verlaagd naar 20 mg gluten/kg 2 categorieën: 20 mg gluten/kg = glutenvrij mg gluten/kg = laag in gluten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
20
Glutenvrije dieetproducten
tekst glutenvrij en /of Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
21
Etiket glutenvrij dieetproduct
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
22
Wat geeft vaak onduidelijkheid
Gewoon tarwezetmeel / glutenvrij tarwezetmeel. Wel of niet gebruiken? → Vermijden bij aanhoudende klachten. Diverse glutenvrije logo’s. Glutenvrij logo op van nature glutenvrije voedingsmiddelen, zoals aardappelen, melk, etc. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
23
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
24
Volwaardige voeding Extra aandacht voor:
Vitamine B1 en foliumzuur (B11), IJzer, Voedingsvezel, Jodium, Calcium, Vitamine D. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
25
Dieet bij diabetes Doel van de behandeling: Korte termijn:
beperken acute klachten van hypo- en hyperglycemie. (Middel-)lange termijn: goede diabetesinstelling, goede voedingstoestand. Lange termijn: voorkomen of uitstellen van late van complicaties. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
26
Behandeling Hoe: Volwaardige voeding.
Rekening houdend met koolhydraatinname, goede vetsoorten en natrium. Diabetesmedicatie. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 26
27
Koolhydraten Zetmeel Vruchtensuiker
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 27
28
Koolhydraten Melksuiker Suiker
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 28
29
Koolhydraten Glucose Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
29
30
Koolhydraat-insuline ratio
hoeveelheid koolhydraten per maaltijd aantal eenheden kortwerkende insuline Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 30
31
Rekenen met koolhydraten
koolhydraten (gram) 2 sneden bruinbrood 32 halvarine 0 1 plak 48+ kaas 0 1 jam 9 1 beker halfvolle melk 11 Totaal gram Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 31
32
Koolhydraat-insuline ratio
Ratio berekenen: 52 gram koolhydraten 10 EH kortwerkende insuline 52/10= 5 koolhydraat-insuline ratio = 5 → dus: 1 EH insuline op 5 gram koolhydraten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 32
33
Koolhydraat-insuline ratio
Voorwaarde: stijging bloedsuiker 2 mmol na de maaltijd. De ratio kan per maaltijd verschillen. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 33
34
De combinatie : Richtlijnen Goede Voeding
6-7 sneetjes glutenvrij brood 2 ons groente 2 stuks fruit 3-4 aardappelen, rijst, glutenvrije pasta, peulvruchten 450 ml melkproducten ; 1,5 plak kaas g vlees, - vervanging, vis, kip, ei 30-35 g halvarine 1 eetlepel vloeibaar bak-en braad vet 1,5-2 liter vocht Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
35
Lijkt heel veel…….. Totale energie Richtlijnen Goede Voeding: 1400 kcal Advies: Mannen: 2500 kcal/d Vrouwen: 2000 kcal/d Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 35
36
Natrium Gemiddelde Nederlander 9 gram zout/dag = 3600 mg natrium
Aanbeveling max. 6 gram zout/dag = 2400 mg natrium Natriuminname speelt rol bij bloeddruk → risico hart – en vaatziekten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 36
37
Vetten Vet is nodig ‘goede’ en ‘slechte’ vetsoorten
Risico hart- en vaatziekten Overgewicht Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 37
38
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
38
39
Gewicht goed gewicht : BMI 20-25 kg/m2
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 39
40
Snel te zwaar 140 kcal per week te veel →
gewichtstoename 1 kg per jaar 1 handje pinda’s 1 glas zoete witte wijn 1 glas dubbeldrank 1 glas chocolademelk 1 croissant 1 chocolade koekje
41
Beweging Om 140 kcal te verbranden: 14 minuten hardlopen
19 minuten fietsen 21 minuten zwemmen 35 minuten wandelen
42
Nederlandse Norm Gezond Bewegen
Tenminste 5 dagen per week gedurende een half uur matig intensief bewegen. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 42
43
Voordelen lichaamsbeweging
cholesterol insulinegevoeligheid bloeddruk Ondersteunt gewichtsreductie Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 43
44
Knelpunten - koolhydraten
Glutenbevattend = koolhydraatbevattend → effect op bloedglucose → evt. aanpassing medicatie. Koolhydraatgetallen op verpakkingen. Zelf gebakken: koolhydraten vanuit ingrediënten berekenen. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 44
45
Knelpunten - hypo Eerst ‘snelle suikers’:
druivensuiker (dextro, hypofit), limonade, sap Indien nodig ‘langzame suikers’: (gedroogd) fruit, glutenvrije repen, crackers, toast, tussendoorbiscuit. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 45
46
Samengevat Gluten. Koolhydraten. Hypo.
Niet te weinig: vitamine B1, foliumzuur, voedingsvezel, ijzer, jodium, calcium, vitamine D. Niet te veel: natrium, vet. Ongewenst gewichtstoename. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 46
47
Dank voor uw aandacht Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
48
Verdere informatie Voor patiënten:
; ; ; ; Diabeteslijn Voor diëtisten of andere professionals: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) ; ; Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.