De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND.

Verwante presentaties


Presentatie over: "11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND."— Transcript van de presentatie:

1 11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND

2 WAPENSTILSTAND Wat? Oorsprong Wapenstilstand in België The Last Post
Koning Albert I 11 november viering vroeger Ga naar einde

3 Wat? Op 11 november herdenken de meeste Europese landen, die Wereldoorlog I meegemaakt hebben, de doden die gevallen zijn in deze Grote Oorlog en ook die van andere oorlogen. Vanaf het begin zijn de vijf belangrijkste Europese landen bij het conflict betrokken: Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland, Oostenrijk-Hongarije Op 11 november 1918, na dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staan in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden jonge mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog. Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld. Vijfentwintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, ging op 11/11, om 11u, de eerste campagne van start wil de kansen op wereldvrede verhogen door de uitbuiting van het Zuiden door het Noorden te verminderen.

4 De gevolgen van een loopgravenoorlog…
Gruwelijk!

5 Oorsprong Om 11 uur 's morgens werd op 11 november 1918 in een treinwagon in Rethondesde, in het bos van Compiègne ten noorden van Parijs, de Duitse capitulatie ondertekend.

6 Wapenstilstand in België
In België is Wapenstilstand een nationale feestdag.  Ieder jaar wordt in aanwezigheid van de Koning de wapenstilstandsceremonie gehouden, niet alleen om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar ook deze van de Tweede Wereldoorlog.

7 The Last Post Elke avond om 20u organiseert de Last Post Association de Last Post onder het Menenpoort Memoriaal. Klaroeners van de vrijwillige Ieperse brandweer blazen de sonnerie. Deze korte maar ontroerende plechtigheid gedenkt de duizenden - vooral Britse verdedigers - van de "Ieperse Spitsboog", die tijdens de Eerste Wereldoorlog in deze streek sneuvelden voor onze vrijheid, onafhankelijkheid en het herstel van de vrede. Van de aanwezigen wordt een ingetogen en respectvolle houding verwacht en het vermijden van elk applaus.

8 Koning Albert I Albert I was onze Koning tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Tijdens de strijd, in de loopgraven aan de IJzer bleef hij bij zijn soldaten, terwijl de regering in ballingschap (gedwongen tocht naar een andere plaats) was in Londen. Van zijn soldaten kreeg hij al vlug de bijnamen van Koning-Ridder en Koning-Soldaat.  Albert Leopold Clement Marie Meinrad van Saksen-Coburg (8/4/1875  -  17/2/1934) was Koning der Belgen van 23/12/1909 tot 17/2/1934 toen hij stierf door een val van de rotsen in Marche-les-Dames (Namen).

9 Viering 11 november vroeger…
Vroeger waren de 11-novemberherdenkingen te Ieper aanvankelijk eerder kleinschalig of bescheiden. Nu was er van in het begin weliswaar een sterke buitenlandse belangstelling en inbreng, maar niettemin was 11 november niet meteen de aanleiding tot groots opgezette plechtigheden. Bovendien vielen Allerheiligen en Allerzielen vlak voor 11 november, en deze dagen vormden ook al een aanleiding tot het herdenken van de overledenen. In de West-Vlaamse frontstreek ging daarbij uiteraard veel aandacht naar de gevallen familie en vrienden uit de Eerste Wereldoorlog. Een deel van het gebeuren rond Allerheiligen stond in het teken van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918.

10 ‘Blijf werken aan vrede’ Alles begint bij jezelf!
EINDE VOORSTELLING Wapenstilstand 11/11 ‘Blijf werken aan vrede’ Alles begint bij jezelf! Ontwerp: Duyck Frederik


Download ppt "11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND."

Verwante presentaties


Ads door Google