Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Voorlichtingsavond De Granaet
2
Inhoud Voeding in het algemeen Sportvoeding Proeverij Quiz
3
Schijf van Vijf Regels : - Eet gevarieerd - Eet niet teveel en beweeg
- Eet minder verzadigd vet - Eet veel groente, fruit en brood - Eet veilig
4
Groente en fruit - verkleinen risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker - helpen de bloeddruk verbeteren - bevatten relatief weinig calorieën - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang
5
Aardappelen, brood, rijst, pasta
- leveren koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang
6
Zuivel, vlees, vis en vervangers
- leveren eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines - vlees bevat ijzer dat goed door het lichaam kan worden opgenomen en daarmee helpt om bloedarmoede te voorkomen - het eten van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten
7
Halvarine, margarine en oliën
- leveren o.a. vitamine A, D, E en essentiële vetzuren - vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam - Probeer zo weinig mogelijk verzadigd vet te eten. Dit verhoogd namelijk de kans op hart- en vaatziekten Trucje: Onverzadigd vet = OK! Verzadigd vet = Verkeerd
8
- nodig om vochtverliezen aan te vullen
- nodig om lichaamstemperatuur te regelen - nodig voor transport van voedingsstoffen in het bloed en het afvoeren van afvalstoffen met de urine - helpt bij de opname van voedingsstoffen in de darm
9
Richtlijnen Goede Voeding
De Gezondheidsraad
10
Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 14-18 jaar 4 6 30 19-20 jaar 1,5 450 Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 14-18 jaar 4 5 7 35 19-20 jaar 1,5 450
11
Sportvoeding
12
Energie - opbouw en afbraak cellen - ruststofwisseling - beweging
13
Brandstoffen - Koolhydraten 17 KJ – 4 kcal - Eiwitten 17 KJ – 4 kcal - Vetten KJ – 9 kcal
14
Verbranding koolhydraten: Glucose + zuurstof –> kooldioxide + water + energie (1) (6) (6) (6) (38 ATP) Verbranding vetten: Vetzuur + zuurstof --> kooldioxide + water + energie (1) (23) (16) (16) (130 ATP)
15
Koolhydraten Energiebron Vezels en suikers vallen hier ook onder
Wordt opgeslagen als glycogeen
16
Bronnen van koolhydraten
Fruit Zoetigheid Granen Melk Groente
17
Hoeveel heb ik nodig? - ‘Normale’ mensen en% koolhydraten per dag - Sporters en% koolhydraten per dag Binnen 2 uur na de inspanning 100 gram koolhydraten eten
18
Eiwitten - Worden gebruikt voor opbouw en herstel van spieren
19
Plantaardige eiwitten
Dierlijke eiwitten - Vlees, vis, melk, kaas en eieren - Snacks, koek en gebak Plantaardige eiwitten - Brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen
20
Hoeveel heb ik nodig? 4-13-jarigen 14-18-jarigen volwassenen
0,95 g/kg 0,85 g/kg 0,80 g/kg Duursporters --> 1,2 tot 1,6 g/kg per dag Binnen 30 minuten na intensieve training gram eiwitten eten
21
Vocht - 60% van ons lichaam - Transport - Temperatuurbalans
22
Hoeveel heb ik nodig? - Normaal gesproken ± 1500-2000 ml per dag
- Tijdens sporten per kwartier ml water of dorstlesser - Binnen 2 uur na inspanning weer aanvullen
23
Vitamines en mineralen
24
Sportvitamines B-vitamines B1 en B3: voor voldoende energieverbruik
B11 en B12: aanmaak rode bloedcellen Vitamine D: invloed op spieren - Vitamine C: goede weerstand, antioxidant
25
Sportmineralen IJzer: zorgt voor het zuurstof transport door het hele lichaam Magnesium: voorkomt spierkrampen Natrium, chloride en kalium: zorgen voor de vochtbalans in je lichaam
26
Sportdranken
30
Schijf van vijf 1. Onverzadigde vetten zijn goede vetten
31
Schijf van vijf 2. Het is aanbevolen om 3 stuks fruit per dag te eten
32
Schijf van vijf 3. In margarine zitten minder calorieën dan in halvarine
33
Schijf van vijf 4. Het is belangrijk om je brood te besmeren, want in halvarine en margarine zitten onder andere de vitamines A en D
34
Schijf van vijf 5. Fruit bevat geen vezels
35
Sportvoeding 6. Het is goed om 5 minuten voor een wedstrijd iets te eten, zodat je voldoende energie binnen krijgt
36
Sportvoeding 7. In kaas zitten plantaardige eiwitten
37
Sportvoeding 8. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren
38
Sportvoeding 9. Glycogeen wordt in de spieren en de lever opgeslagen
39
Sportvoeding 10. Het is van belang om na een inspanning te eten
40
Vitaminen en mineralen 11
Vitaminen en mineralen 11. Natrium is belangrijk voor de aanmaak van botten
41
Vitaminen en mineralen 12
Vitaminen en mineralen 12. Vitamine D zorgt er voor dat spieren goed werken
42
Vitaminen en mineralen 13
Vitaminen en mineralen 13. Als je last hebt van spierkrampen zou extra magnesium kunnen helpen
43
Sportdranken 14. In sportdranken zitten suikers en zouten die snel in het lichaam worden opgenomen
44
Sportdranken 15. Hypertone sportdranken zijn goed voor tijdens het sporten
45
Sportdranken 16. Per uur sporten is het verstandig om ongeveer 1 liter vocht te drinken
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.