De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Model zeebodem Een computermodel dat een dwarsdoorsnede toont van de wijze waarop een rivier sediment afzet op de zeebodem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Model zeebodem Een computermodel dat een dwarsdoorsnede toont van de wijze waarop een rivier sediment afzet op de zeebodem."— Transcript van de presentatie:

1 Model zeebodem Een computermodel dat een dwarsdoorsnede toont van de wijze waarop een rivier sediment afzet op de zeebodem.

2 Rivier Berg Bos Land Rivierdelta Zee Sediment wordt vanuit de
bergen door de rivier meegevoerd. Bos Land Hier is ooit al sediment afgezet, maar de rivier stroomt daar overheen. De oranje en gele kleuren staan voor de ouderdom van het sediment. Rivierdelta Nu wordt het sediment in dit gebied afgezet, deels onder water. Zee

3 Het plaatje dat het model maakt
komt ergens uit dit gebied, bijvoorbeeld op de roze lijn.

4 Dwarsdoorsnede van het landschap
op de achtergrond. De rivier stroomt vanuit de bergen naar rechts richting de zee.

5 De plaatjes uit het model
zijn van deze locatie.

6 Het model simuleert de interactie tussen daling van de zeebodem, beweging van de zeespiegel en de aanvoer van sediment. Daling van de zeebodem en stijging van de zeespiegel creëren ruimte in het bekken. Sedimentaanvoer en daling van de zeespiegel verkleinen de ruimte. Sediment wordt afgezet in een delta aan de linkerzijde. Als er veel ruimte is wordt de delta teruggedrongen (transgressie), als er weinig ruimte is bouwt de delta de zee dicht (regressie).

7 Het proces

8 Variabelen in het model
Onder andere in te stellen: Breedte profiel van de zeebodem Hoeveelheid aanvoer sediment Verdeling sediment over zand & klei Snelheid van de bodemdaling (links/rechts) Lange termijn variatie van de zeespiegel

9 Resultaten uit het model
In het resultaat kan extra informatie getoond worden door voor een kleureffect te kiezen. Hieronder een paar voorbeelden. Standaard Waterdiepte Ouderdom Hoe donkerder de kleur, hoe meer water zich boven het sediment bevond toen het werd afgezet. Hoe donkerder de kleur, hoe ouder het sediment.

10 Meer informatie Bekijk het model zelf op: www.hendrikprins.nl/pws
Verder op de website: Het model (inclusief oudere versies) Uitleg over het model Voorbeelden van resultaten Informatie over de bouw Er zijn twee versies van het model: PHP en Java.

11


Download ppt "Model zeebodem Een computermodel dat een dwarsdoorsnede toont van de wijze waarop een rivier sediment afzet op de zeebodem."

Verwante presentaties


Ads door Google