De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door: Andries Tjeerd de Boer Groep 8

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door: Andries Tjeerd de Boer Groep 8"— Transcript van de presentatie:

1 Door: Andries Tjeerd de Boer Groep 8
VULKANEN Door: Andries Tjeerd de Boer Groep 8 ‘vulkanen’

2 KOPJES Waarom ik het hier over houd Aardkorst Vulkanen, hoe werkt dat?
IJsland Soorten vulkanen Aanleiding uitbarsting Grote uitbarstingen Gevolgen uitbarstingen De Nederlandse vulkaan Vragen aan de klas Vragen van de klas Einde = antwoord op vraag (een ding)

3 Waarom ik het hier over houd
Geinspireerd Time bomb island

4 Aardkorst Voordat ik iets over vulkanen kan uitleggen, moeten jullie iets weten over de aardkorst. Binnen vloeibaar Buitenzijde korst Korst niet overal even dik Korst bestaat uit schollen ( vergelijk met ijsschotsen) Trog. Diepste trog 11 km water (is omgekeerd dieper dan de hoogste berg)

5 Vulkanen, hoe werkt dat?

6 Vulkanen, hoe werkt dat? Gas en stof krater lavastroom Magmakamer

7 Soorten vulkanen Zure vulkanen Basische vulkanen Schildvulkanen
Kegelvulkanen Stratovulkanen Supervulkanen

8 Soorten vulkanen, zure vulkanen
Magma zuur van samenstelling, dus stroperig Kan de kratermond moeilijk verlaten en kan de opening door plugvorming zelfs verstoppen Uitbarstingen vaak zeer explosief en gepaard met gloedwolken Eenmaal aan de oppervlakte stolt het magma, dat nu lava wordt genoemd, snel.

9 Soorten vulkanen, basische vulkanen
magma minder zuur van samenstelling en is minder stroperig uitbarsting minder explosief verloop, omdat het magma de krateropening gemakkelijker kan verlaten. de lava kan langere afstanden afleggen, en stroomt veel sneller dan zure lava.

10 Soorten vulkanen, schildvulkanen
Gevormd door lava die ver kan uitstromen. Gekenmerkt door een brede basis en langzaam oplopende, flauwe hellingen. De grootste vulkanen op aarde zijn van dit type. De Mauna Loa is een duidelijk voorbeeld.

11 Soorten vulkanen, kegelvulkanen
Ontstaan als gruis, puin en kleine rotsblokken die door de vulkanische opening worden uitgeworpen en zich daaromheen ophopen. Hierdoor ontstaat er een kegel met in het midden een krater.

12 Soorten vulkanen, stratovulkanen
Zijn het tegenovergestelde van schildvulkanen. De lava die uit dit type vulkaan komt is veel stroperiger dan de lava geproduceerd door schildvulkanen. De lava kan niet ver uitstromen. De lava hoopt zich als het ware op waardoor de vulkaan heel steile wanden vormt. De Fuji in Japan is een bekende stratovulkaan.

13 Soorten vulkanen, de supervulkaan
Het laatste type is: de supervulkaan. Dit zijn vulkanen die weinig reliëf hebben en vaak voorkomen als kloven of gaten in het land. In een miljoen jaar barsten ze slechts 2 keer uit en stoten daarbij grote hoeveelheden as en stof uit (meer dan 2500 km3)

14 Ijsland Veel vulkanische activiteit

15 Aanleiding uitbarsting
(Aardbevingen) seismoloog

16 Grote uitbarstingen Vesuvius Hawaii Hekla/Kapla/Laki/Eyja Indonesie, Krakatau Japan uitbarsting-zeevulkaan- gefilmd/m1czp7dfvwrg H_HZVY1tT4 Voor: 18 mei Mount st Helen rust al 120 jaar als hij uitbarst. Een wolk giftige as en steen komt naar beneden. De rest van de dag spuwt de vulkaan giftig gas. Het meer 6,4 km beneden mt st helen is na de uitbarsting niet te herkennen. Alles is dood. De wolk verspreidt zich over honderden kilometers. Er zijn geen dieren en mensen meer. De berg bleek een stratovulkaan. Het is moeilijk voor te stellen dat daar weer nieuw leven komt. Toch is het zo. het was de grootste eruptie in Noord -Amerika in 1000 jaar. Na: Over de aarde verspreid zijn er 10 supervulkanen

17 Grote uitbarstingen, Vesuvius
Ik ben vorig jaar op vakantie geweest in Italie. Daar hebben we de Vesuvius beklommen en we zijn naar Popeii geweest. Hier ziin foto’s van de vulkaan de Vesuvius. Geur Steentjes laten rondgaan Stuk vulkaan gesteente laten rondgaan In italie gebruik dat als je een berg beklommen hebt, je een wijntje drinkt (of cola ;-)

18 Gevolgen uitbarsting Pompeii
is een gemeente en een Romeinse stad en telt inwoners. De oppervlakte:12,4 km² =~2x Oosterzee De stad werd in 79 (na christus) bedolven onder 5 meter as. De stad is goed bewaard gebleven. Pompeii Pompeii Pompeii is een stadje dat aan de voet van de Vesuvius lag en dat is overrompeld door een uitbarsting. Eerst kwam er een grote giftige gaswolk, die iedereen heeft verrast en daardoor is iedereen gestikt in hun dagelijkse bezigheden. Lavastroom, mensen en dieren gat in de lava: met gips hele duidelijke afdrukken van alles kunnen maken.

19 Gevolgen uitbarsting Tsunamie, ontwrichting luchtverkeer, doden in Europa (voorbeeld IJsland), uitsterven dinosaurussen (komeet, of vulkaan

20 De Nederlandse vulkaan
De Zuidwalvulkaan is een in rust verkerende vulkaan in Nederland die zich op ruim 2 km onder het aardoppervlak bevindt, onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland, meer precies iets ten zuidwesten van het eilandje Griend. De vulkaan was actief tijdens het late Jura (ca. 160 – 145 miljoen jaar geleden) en is nadien bedekt onder ca meter sedimentair gesteente, voornamelijk schalie en zandsteen uit het Krijt. %20in%20de%20Waddenzee/Een%20vulkaan%20in%20de%20Waddenz ee.html Bij mijn studie naar vulkanen, kwam ik een Nederlandse vulkaan tegen: de Zuidwalvulkaan Hij werkt niet meer, maar gloeit nog wel steeds. Is de reden van de gaswinning in Groningen en boven Ameland. Dat gas ontstaat door jarenlang sediment (bomen, struiken, klei, zee overstromingen, poep en dode dieren, enz.

21 Vsagen aan de klas Maak de zin af: de is een …. Mauna Loa
Noem drie manieren waarop de aardplaten kunnen verschuiven. De lava die de vulkaan uitspuwt komt uit de…. Noem 1 optie voor vulkanische activiteit De grootste genoemde vulkaan op IJsland is…… Hoeveel inwoners woonden er in Pompeii? (je mag afronden) Noem minimaal 1 gevolg van een uitbarsting Hoe heet de Nederlandse vulkaan? Mauna Loa 1 schildvulkaan 2 verschuivende, uitdijende, samenduwende en een gebergte 3magmakamer 4aardbeving 5kapla 7 tsunami, geen vliegverkeer, doden, gaswolk, daling temperatuur, geen zonlicht en slechte oogst 8 de zuidwalvulkaan

22 Vragen van de klas

23 EINDE


Download ppt "Door: Andries Tjeerd de Boer Groep 8"

Verwante presentaties


Ads door Google