De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op zoek naar de stroombron

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op zoek naar de stroombron"— Transcript van de presentatie:

1 Op zoek naar de stroombron

2 Bubbels in het water en stoom stijgt op
De oorzaak is de hitte van de elektrische plaat eronder. De hitte komt van een elektrische weerstand: als er elektriciteit door stroomt, warmt de weerstand op. De ballon beweegt, hij stijgt op. Door verhitting van de lucht in de ballon: een steekvlam warmt de lucht op. De lucht komt uit een verbrander die op gas werkt, onder de verbrander staan enkele gasflessen gemonteerd.

3 Aan de buitenkant van de dynamo draait het rad een de top van de dynamo. Binnen in de behuizing roteert de as, die met het rad aan de top verbonden is, zodat de magneet rond de koperen spoel draait. Het rad aan de top van de dynamo wordt door het draaiende fietswiel aangedreven. De fietser brengt de fiets in beweging, zodat de wielen draaien. De voorwaarde dat de dynamo functioneert, is natuurlijk wel, dat het rad van de dynamo tegen de band drukt. De wind. Bij sterkere wind zal de boot sneller varen, bij zwakkere wind trager. Het waterrad wordt in beweging gezet doordat water van boven op de schoepen valt. De beweging van het draaiende rat wordt gebruikt om molenstenen te laten draaien, maar kan evengoed gebruikt worden om een grote houtzaag of zelfs een alternator aan te drijven.

4

5 De toevoer van de hitte in de verwarmingsketel verwarmt het water tot kookpunt, zodat er stoom ontstaat. Bij de verbranding van brandstoffen zoals steenkool, olie of gas komt de nodige hitte vrij opdat water tot stoom opgewarmd kan worden. Het opgewarmde wat beweegt in de leidingen. De aangevoerde stoom doet de turbine draaien. Om stoom op te wekken moet water aan de kook gebracht worden. De turbine draait. De rotor in de generator is met een as met de rotor in de turbine verbonden. De draaibeweging van de rotor in de rotor zorgt er dus voor dat de rotor in de generator ook draait. In een generator beweegt de motor. Om de rotor in de turbine te laten draaien heb je stoom nodig. * De elektrische stroom wordt door een spoel gestuurd, waardoor er in een andere spoel een spanning ontstaat. Op die manier wordt de grootte van de spanning veranderd, naar omhoog of naar omlaag. Dit doet men om de elektriciteit bruikbaar te maken. In dit geval wordt de elektriciteit omhoog getransformeerd zodat ze door hoogspanningsleidingen getransporteerd kan worden. Hier ‘beweegt’ de elektrische stroom: hij verlaat de energiecentrale. * De voortdurende aanvoer van elektriciteit. Vanaf de generator, door het draaien van de rotor wordt elektriciteit opgewekt. Aan de transformator. Zodra de elektriciteit naar de gewenste spanning getransformeerd is, wordt ze over het elektriciteitsnet verspreid.

6 Rotor (met 3 bladen), generator, mast, transformator.
De wind drijft de rotor aan De draaibeweging van de rotor wordt door de generator in elektriciteit omgezet. De geleverde elektriciteit wordt in de transformator op geschikte spanning gebracht, zodat ze in het elektriciteitsnet kan worden geleid. milieuvriendelijk: er is geen uitstoot van roet en CO2, omdat er geen fossiele brandstoffen verbrand worden duurzame en herbruikbare energiebron: de wind kan niet ‘opgebruikt’ worden; er is wind of er is geen wind. Wind is weinig voorspelbaar: er is niet altijd voldoende wind en niet alle plaatsen zijn geschikt voor het plaatsen van windmolens sommige mensen vinden windmolens landschapsverstoring - de hoeveelheid elektriciteit geleverd door windenergie is nog altijd relatief laag ten opzichte van klassieke energiecentrales.

7 Windmolen (rotor aan generator op mast) verbonden met de transformator die aan het elektriciteitsnet is aangesloten.

8

9 Hier speelt het ontwerp van de leerling natuurlijk een cruciale rol
Hier speelt het ontwerp van de leerling natuurlijk een cruciale rol. Kijk goed na of volgende omschrijving bij het ontwerp opgaat. Een turbine of een rotor, een generator en een transformator staan in een keten. De turbine drijft de generator aan, zodat er elektriciteit ontwikkeld kan worden. Aan het einde van de keten transformeert de transformator de opgewekte elektriciteit naar de gepaste spanning. Let ook op de inplanting van de centrale. Een waterkrachtcentrale hoort natuurlijk in de buurt van stromend water, een windmolen op een plek waar veel wind is, een kerncentrale op een wat geïsoleerde plek, enz.

10 De geleiders worden ingezet om vee of mensen tegen te houden die het afgebakende terrein willen verlaten of betreden. De afstandsisolatoren zorgen ervoor dat de omheining en de palen niet onder spanning staan. Immers, men moet steeds de omheining en de palen kunnen aanraken, zonder een stroomstoot te krijgen. De stroombron is via de elektrische draad op de schrikdraden aangesloten. Om de elektrische stroom van de elektriciteitscentrale naar de huizen en de fabrieken te brengen. Ze zorgen ervoor dat de elektriciteitspylonen niet onder stroom komen te staan, zodat er geen lekstroom ontstaat. Bovendien moet men steeds de pyloon kunnen aanraken zonder een stroomstoot te krijgen. Op de elektrische draden.

11 Ze brengen de elektrische stroom van het net naar de motor van de trein.
Ze zorgen ervoor dat de pylonen en de trein zelf niet onder stroom komen te staan. Je moet de pylonen en de trein steeds kunnen aanraken zonder een stroomstoot te krijgen. Op de bovenleiding via een schakelhuis en een schakelkast. Een tang is gemaakt van metaal voor de stevigheid. Metaal geleidt. Deze eigenschap is bij een tang geen doel. Integendeel, ze is zelfs gevaarlijk als de tang gebruikt wordt om aan elektrische installaties te werken. De isolator beschermt de persoon die de tang hanteert tegen onverwachte elektrische stroomstoten of zelfs elektrocutie. Ze transporteren de stroom van het stopcontact naar het toestel. Ze beschermen de persoon die het toestel op het stopcontact aansluit en die het toestel dagelijks gebruikt. De stroombron is het stopcontact. De stekkerpennen worden op het stopcontact aangesloten.

12 3 7 1 stroom A U volt weerstand Ω watt W

13 2, er zijn twee stroombronnen die ieder in een aparte stroomkring staan.
3, ze staan open

14 Er is een gesloten stroomkring in de schema’s 1, 3 en 4
Er is een gesloten stroomkring in de schema’s 1, 3 en 4. In deze gevallen vloeit er dus stroom. Het is de ampèremeter die dit aangeeft. 2 3 4 1 1, 3 en 4

15 Letter van het energielabel
- hoeveelheid kWh/jaar

16 Toestel 3: goedkoopst in verbruik, voldoende vriesruimte
Neen, het geldt alleen maar voor toestellen uit dezelfde klasse qua grootte, vriestemperatuur, ... Het werkelijke verbruik wordt als kWh/jaar aangegeven.

17

18 Sleuf Valère & Zoon Plug it in bvba Flies Sofie Sleuf Valère & Zoon Verkoop van elektrische apparaten Residentieel elektrotechnisch installateur Technicus inbraakbeveiliging Technicus brandbeveiliging Koeltechnicus Koelmonteur

19 8 De laders van de gsm en de telefoon kunnen zonder sluimerverbruik. Je kan de stekker uit het stopcontact halen telkens wanneer je de lader niet gebruikt. Ook de printer kan zonder sluimerverbruik. Je kan deze aanzetten wanneer je hem nodig hebt. Uiteraard kunnen eigenlijk alle toestellen zonder sluimerverbruik, mits je bereid bent wat in te boeten op gebruiksgemak. Enige uitzondering is de gsm die uiteraard steeds moet blijven aanstaan om bereikbaar te zijn. x x x x x x x x

20 De gsm, de televisie, de dvd-speler, de laptop, de stereo-installatie en de printer verbruiken energie in de stand-by stand. Er wordt constant elektriciteit verbruikt om een lampje of digitale wekker te doen branden. De laders van de gsm en de telefoon verbruiken nodeloos energie wanneer zij in het stopcontact zitten, maar niet zijn aangesloten op het toestel. De transformator wordt warm, om deze warmte te genereren is elektriciteit nodig.

21 (200Wh + 50Wh) x 24(uur)= 6000 Wh per dag of 6 kWh per dag.
6 kWh x 365 dagen = 2190 kWh per jaar 2190 kWh/547,5= 4 vaten olie van 160 liter. =1/5 (=50/ (200+50)), of 20% van het totaal verbruik (50/ (200+50)) of 50 Wh x 24 (uur) = 1200 Wh per dag of 1,2kWh per dag 1,2 kWh x 365 dagen = 438 kWh per jaar 438 kWh/547,5 = 0,8 vaten olie van 160 liter

22 ((60+45)x )kWh = 490kWh 490kWh / 7= 70 euro 70 euro = 3 tickets + 10 euro zakgeld over.

23 De aarding is de geel-groene draad.
De aarding is te herkennen aan het standaardsymbool. De aarding is te herkennen aan het standaardsymbool. Toestellen worden geaard om de gebruiker te behoeden voor elektrische schokken of zelfs elektrocutie.

24 GA A A A

25

26 combinatietang waterpomptang krimptang draadstriptang Een draadstriptang om het isolatiemateriaal rond de draad te verwijderen Een krimptang om de draadhulzen aan de draad te bevestigen, zodat die gemakkelijker met de lusterklemmen verbonden kan worden. . bektang

27

28 / geïsoleerde stroomdraad (rol) combinatietang
stukjes geïsoleerde stroomdraad draadstriptang Stukjes ontmantelde stroomdraad, lamphouder met lampje schroevendraaier Stukjes ontmantelde stroomdraad, schakelaar, schroevendraaier Stukjes ontmantelde stroomdraad, draadhulzen krimptang Batteriij (4,5V) /

29

30

31

32 Red de stad


Download ppt "Op zoek naar de stroombron"

Verwante presentaties


Ads door Google