De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback

Verwante presentaties


Presentatie over: "m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback"— Transcript van de presentatie:

1 m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback
Multifidus en MTA m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback

2 lokale / globale spieren

3 globale / lokale spieren
globaal lokaal m.rectus abdominus m.mutifidus m.obliquus externus abdominus m.transversus abdominus (MTA) m. Obliquus internus abdominus m.quadratus lumborum

4 globaal / lokaal globaal lokaal oppervlakkig diep groot klein fasisch
tonisch anaeroob aeroob witte vezels rode vezels snelle contractie langzame contractie ballistische functie duur contractie

5 Spier overzicht A= MTA B=diafragma C=multifidus D=bekkenbodem

6 Multifidus systeem interspinaal intertransversaal
De resultante is beneden waarts gericht en is vooral om de wervelkolom te stabiliseren. De wervelkolom kent geen krachtige rotatoren. De lateroflectoren (globaal) kunnen tijdens flectie de rotatie aktief tegengaan. De functie ligt bijna tegen statisch aan omdat de as 0o is. Transverso-spinaal Spino-transversaal Het multifidus systeem

7 Multifidus versus MTA De draagkracht hangt grotendeels af van de stabiliteit van de segmentale gewrichten De sleutelrol hierin is weggelegd voor de m.multifidus en MTA (Richardson, Jull, Hodges, Hides)

8 globaal versus lokaal

9 MTA TVA=MTA EO=m.obliquus externus IO=m.obliquus internus

10 Multifidus Studies tonen aan dat aanspanning van de MTA meer contractie geeft van de m.multifidus

11 Thoraco-lumbale fascie
Kritische punt ligt op 90% lumbaal flexie Thoracolumbar fascia gain mechanism

12 kokercontractie

13 Multifidus De m.multifidus levert meer dan 2/3 van de stijfheid van het L4-L5 segment.

14 Hydraulic amplifier mechanism
Aanspanning spieren in de fascie geeft intra-compartimentele drukverhoging. Deze cylinder wordt weer gestabiliseert door de MTA

15 (Richardson, Jull, Hodges, Hides)
Multifidus m.multifidus spieropbouw neemt niet automatisch toe na een periode van rugpijn (Richardson, Jull, Hodges, Hides)

16 Specifieke Multifidus training
Testresultaten RCT Recidieven Controle groep Specifieke Multifidus training 1 jaar 84% 30% 3 jaar 78% 32%

17 Testresultaten RCT

18 aandachtpunten m.multifidus is aangedaan aan de pijnlijke zijde
op basis van pijn ontstaat inhibitie / spieratrofie m.multifidus is aangedaan aan de pijnlijke zijde geen recrutering van de m.multifidus. inslijpen selectieve aanspanning. bij aanspannen langzaam opbouwen, zgn. zwellen. Een goede contractie van de m.multifidus is te herkennen aan een langzaam opkomende contractie. 25% kracht van de multifidus is genoeg voor stabilisatie, anders sneller compensatie van globale spieren. - Contra-indicatie: patienten met spondylolisthesis

19 Trainings opbouw segment normalisering propriocepsis training
lokale kracht pressure bio-feedback lokale stabiliteit functioneel bewegen oefenzaal

20 pressure bio-feedback

21 Oefenprogramma MTA basis
Uitgangshouding: handen knieenstand hangbuikzwijntje Uitvoering: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft Fascilitatie: d.m.v. druk met duim en wijsvinger richting centraal t.h.v. mediaal SIAS tijdens de uitademing Aandachtpunt: niet persen(pt) en niet de adem inhouden

22 Oefenprogramma MTA basis
Uitgangshouding: Buiklig De PBFB onder de buik onder de navel. Blaas de PBFB op tot 70 mm. Hg. Uitvoering A: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft totdat de druk ongeveer 10 mm Hg verminderd. Houdt 15 sec. vast en herhaal keer. Uitvoering B: In buiklig met de armen voor. Afwisselend de linker of de rechter arm heffen terwijl de druk rond de 60 mm. Hg. blijft. Uitvoering C: In buiklig afwisselend het linker of het rechter been heffen terwijl de druk rond de 60 mm. Hg. blijft.

23 Oefenprogramma MTA basis
Uitgangshouding : Ruglig De PBFB onder de rug. Blaas de PBFB op tot 40 mm. Hg. Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft.

24 Aanspannen MTA Fout Goed Fout
Gebruik niet de schuine buikspieren. Hierbij ziet u dat de ribbenkast daalt en een huidplooi ontstaat dwars over de bovenbuik. Goed Fout Gebruik niet de ademhaling. Houdt de adem niet in. U ziet een andere vorm van de buik en de ribbenkast in vergelijking met de juiste techniek.

25 Oefenprogramma multifidus basis
Uitgangshouding: buiklig, hoofd neutraal, armen langs het lichaam De multifidus is het best palpabel tussen L5-S1, met de duimen druk richting processus spinosi en in de diepte, evt. met de handmuis druk geven tegen het sacrum naar distaal. Nu patient lokaal laten aanspannen, niet aktief lordoseren of kyfotiseren. (40mm Hg) Als dit niet lukt de MTA laten aanspannen hierdoor krijg je een co-contractie.

26 Oefenprogramma multifidus basis
Uitgangshouding : Ruglig, rol onder de knieen, hoofd neutraal De PBFB onder de rug. Blaas de PBFB op tot 40 mm. Hg. Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft. Span nu ook de multifidus aan. Palpatie d.m.v. druk aan weerszijden van de SIAS (MTA) en met vlakke hand naast de proccessus spinosi (multifidus)

27 Oefenprogramma variaties
Uitgangshouding: Ruglig Met de hiel over de grond glijdend afwisselend het linker en het rechterbeen strekken. De druk moet rond de 40 mm. Hg. blijven. Houdt 15 sec. vast en herhaal keer.                                 

28 Oefenprogramma variaties
Uitgangshouding: Ruglig In deze houding de linker knie zijwaarts en terug bewegen maal herhalen. Vervolgens rechterbeen.

29 Oefenprogramma variaties
Uitgangshouding: Zit met de rug tegen de muur. De PBFB in de lage rug opgeblazen tot 40 mm. Hg. Uitvoering A: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft. De druk in de PBFB moet 40 mm. Hg. blijven. Houdt seconden vast en herhaal 15 tot 20 keer. Uitvoering B: Til vervolgens afwisselend het rechter en linker been op. 5 seconden vasthouden alvorens te wisselen. Uitvoering C: Til vervolgens afwisselend de rechter en de linker voet met gestrekt been van de grond. 5 seconden vasthouden alvorens te wisselen.

30 Oefenprogramma variaties
Uitgangshouding: Staand met de rug tegen de muur. De PBFB in de lage rug opgeblazen tot 40 mm. Hg. Uitvoering A: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft. De druk in de PBFB moet 40 mm. Hg. blijven. Houdt seconden vast en herhaal 15 tot 20 keer. Uitvoering B: Til vervolgens langzaam afwisselend het linker en het rechter been op. 5 seconden vasthouden.

31 Oefenprogramma variaties

32 Internet http://www.somatics.de/montreal/report.htm


Download ppt "m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback"

Verwante presentaties


Ads door Google