De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorbereiding Orientatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorbereiding Orientatie"— Transcript van de presentatie:

1 Voorbereiding Orientatie
Hondenschool Eigenwijs Clickertraining in Amersfoort

2 Belonen en negeren Het idee van clickertraining is dat je de keuzes van je hond beinvloedt, door het gewenste gedrag leuk te maken. Ongewenst gedrag wordt genegeerd en vervangen door een gewenst alternatief. Neem als voorbeeld een hond die tijdens het eten ongewenst bedelt. Je negeert het bedelen aan tafel door hem daar niets meer te geven, en leert hem in plaats daarvan in zijn mand te gaan liggen. Zodra de hond door heeft dat er aan tafel niets te krijgen is, maar in zijn mand wel, zal hij er zelf voor kiezen om daar te gaan liggen.

3 Keuzes Keuze is belangrijk bij clickertraining. Reageert je hond niet of verkeerd op een opdracht, wordt dan niet (merkbaar) boos op hem. In plaats daarvan probeer je uit te vinden waarom je hond niet reageert. Het kan zo zijn dat de afleiding te groot is, omdat er bijvoorbeeld net een hele leuke hond langs komt rennen. Maar het kan ook zo zijn dat je hond je gewoonweg niet begrijpt. Bijvoorbeeld omdat je op een andere locatie bent dan waar je tot nu toe getraind hebt. Of omdat jij denkt dat je hond komt als je roept, terwijl hij eigenlijk heeft geleerd dat hij moet komen als je je hand in je zak steekt. Zodra je weet wat er mis ging kun je met je hond oefenen om ook in zo’n situatie je opdracht te volgen. In de lessen leren we je hoe je de opdrachten zo duidelijk mogelijk maakt en onder andere met het standaard ‘maar thuis doet hij het wel’ probleem om gaat.

4 Trainen is leuk! Trainen wordt hierdoor veel leuker voor zowel jou als je hond. Je hond mag proberen, hij mag fouten maken, en jij ook. Positieve training versterkt de band met je hond, omdat met jou zijn alleen nog leuk is. Daarbij word je voor je hond opeens iemand die extra in de gaten gehouden moet worden. Want voor je het weet valt er een beloning te verdienen.

5 Nooit boos reageren? Natuurlijk mag je nog wel ingrijpen als het nodig is. Als jouw hond een fietser omver drijgt te lopen mag je best tegen hem schreeuwen als dat een ongeluk kan voorkomen. Maar als je er vervolgens voor wilt zorgen dat dit in de toekomst niet weer gebeurt, dan train je een alternatief gedrag op een positieve manier. Zo kun je bijvoorbeeld je hond leren op commando stil te staan, te gaan zitten of te gaan liggen.

6 De Clicker Het gewenste gedrag wordt aangeleerd met behulp van een clicker. Dit is een apparaatje dat een klik laat horen als je hem in drukt. Na iedere klik geef je je hond een beloning. Hierdoor zal je hond de klik aan de beloning gaan koppelen en wordt het voor hem een signaal dat de beloning er aan komt. De clicker zelf is geen magisch apparaat, maar het geluid dat hij maakt is opvallend en daardoor duidelijk voor de hond.

7 Alternatieven Er zijn clickertrainers die in plaats van de klik een woord gebruiken, bijvoorbeeld ‘ja’. Een woord is echter voor een hond onduidelijker. Bijvoorbeeld omdat de toonhoogte kan verschillen. Of omdat je woorden in een zin gebruikt die niet naar de hond gericht is. Omdat een clicker makkelijk te bedienen is, en een kort duidelijk geluid maakt, wordt deze door de meeste hondentrainers verkozen boven de andere opties. Maar bijvoorbeeld in de dolfijnentraining is de fluit de meest gangbare ‘clicker’.

8 Voordelen gebruik Clicker
De clicker gebruik je dus alleen om een signaal te geven dat er een beloning volgt. Het gebruik van zo’n signaal gevolgd door een beloning biedt voordelen boven het alleen geven van de beloning: Je hebt een betere timing Het is duidelijk

9 Betere timing Het is makkelijker om op het juiste moment te klikken dan om een beloning geven. De clicker heb je al in je hand, je snoepje moet nog gepakt worden. Bijvoorbeeld bij de oefening ‘zit’ is het voor een lerende hond heel moeilijk om te blijven zitten als hij het snoepje al ziet. Door eerst te klikken voorkom je dat hij in zijn enthousiasme naar het snoepje springt en je het zitten niet meer kunt belonen. De klik is dan al belonend en je kunt vervolgens het snoepje geven terwijl je hond staat. Timing wordt nog veel belangrijker als je een hondensport wilt gaan doen en bijvoorbeeld je hond wilt leren om zo hoog mogelijk te springen.

10 Duidelijker Daarnaast kun je met de clicker duidelijk met je hond communiceren. Hij zal op een gegeven moment leren dat je alleen klikt in trainings situaties. Hij deed dan iets goed en zal proberen dat te herhalen om weer een klik te verdienen. Beloningen in de vorm van iets lekkers worden vaak veel minder rechtlijnig uitgedeeld. Je hond krijgt bijvoorbeeld waarschijnlijk ook soms zijn voer of een tussendoortje zonder dat je met hem traint.

11 Eerst leren, dan doen Iets waar nieuwe clickertrainers meestal aan moeten wennen is dat je de hond eerst leert wat de bedoeling is, voordat je er een opdracht aan koppelt. Ook dit is afgeleid van het duidelijk zijn naar je hond. Een pup heeft bijvoorbeeld in eerste instantie nog geen idee wat ‘zit’ betekent. Om te voorkomen dat je opdracht ruis gaat worden, introduceer je hem dus pas, wanneer je hond weet wat de bedoeling is. Dus eerst leer je hem wat hij moet doen, in het voorbeeld zitten. En pas daarna leert hij wanneer; als jij ‘zit’ zegt.

12 Het aanleren van gedrag
Dat leren gebeurt door het gewenste gedrag in kleine stapjes op te breken. Vervolgens leer je je hond stapje voor stapje wat de bedoeling is. Hier kun je meerdere technieken voor gebruiken die later besproken gaan worden. Het belangrijkste is dat het snel gaat en daarom interessant blijft. Daarnaast laat je je hond zelf uitvissen wat de bedoeling is. Natuurlijk met zoveel mogelijk aanwijzingen, maar niet alles wordt voorgekauwd. Vaak is ‘nadenken’ veel vermoeiender voor je hond dan lichamelijke beweging. Dus een mooie bijkomstigheid is dat hij zijn energie op een gewenste manier kwijt kan.

13 Geduld In het begin kost deze manier van trainen meer tijd.
Het kan dan aantrekkelijk zijn om hem met bijvoorbeeld een koekje in de juiste positie te lokken. Op den duur zul je echter zien dat je hond het begint te begrijpen. Hij zal dan juist veel sneller gaat leren dan wanneer je alles voorkauwt. Met clickertraining leer je je hond om problemen op te lossen. Hij zal veel verschillende dingen durven proberen om uit te vinden wat jij wilt. Daarnaast voorkom je door te clickertrainen dat je hond op het koekje gaat focusen in plaats van op jou.

14 Betrouwbaar Trainen op deze manier kan zorgen voor heel betrouwbaar gedrag. Natuurlijk moet je nog steeds met je hond trainen. Maar omdat je zijn eigen keuzes beïnvloedt, en hij bijvoorbeeld niets liever doet dan komen als jij hem roept, wordt het gedrag sterker. Je hond hoeft dan meer af te wegen of je hem nog kan straffen als hij nu heel hard weg rent, hij wil namelijk komen. Daarnaast is aangetoond dat gedrag dat op deze manier getraind wordt langer onthouden wordt. Dus je geïnvesteerde tijd is niet voor niets.


Download ppt "Voorbereiding Orientatie"

Verwante presentaties


Ads door Google