De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij het DierenDiploma!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij het DierenDiploma!"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij het DierenDiploma!
Inhoud presentatie: 25 theorievragen over hond, kat, konijn, vogel en vis 5 Praktijkopdrachten Tips&Weetjes over huisdieren

2 Een volwassen hond moet vier keer per dag uitgelaten worden.
1. Theorie over de Hond Een volwassen hond moet vier keer per dag uitgelaten worden. In totaal minstens anderhalf uur per dag. Om zijn energie kwijt te kunnen moet je hem ook regelmatig even loslaten.

3 2. PRAKTIJK over de Kat Maak een kattenspeeltje.
Katten zijn gek op spelletjes die op jagen lijken. Tip: Gebruik aluminiumfolie om een muisje van te maken.

4 3. Theorie over het Konijn
Konijnen zijn kleine zoogdieren. Een zoogdier heeft een ruggengraat en kan geen eieren leggen. Andere voorbeelden van kleine zoogdieren zijn: muizen, ratten, hamsters en cavia’s.

5 4. Theorie over de Vogel Vogels worden soms buiten in een grote kooi gehouden. Zo’n kooi heet een volière (spreek uit: vojeiruh). Sommige vogels klauteren graag en hebben horizontale spijlen. Zangvogels hebben meestal verticalen spijlen in de kooi.

6 5. Theorie over de Vis Een goudvis is een alleseter.
Hij lust zowel insecten als planten. Als je goed voor een goudvis zorgt, kan hij wel 15 jaar oud worden.

7 6. Theorie over de Vogel Zitstokken in een vogelkooi die buiten staat
mogen niet van ijzer gemaakt zijn. Vogels kunnen daar in de winter met hun pootjes aan vast vriezen.

8 7. PRAKTIJK over de Vis Bouw je eigen aquarium.
Neem een oude (schoenen)doos mee en tover ‘m om tot een vissenparadijs. Tip: Ga naar de dierenwinkel om te zien hoe een aquarium er uitziet.

9 8. Theorie over de Hond Een hond is gek op vlees. Maar er zitten te weinig voedingsstoffen in, zoals kalk. Geef hem daarom kant en klare hondenvoeding van een goed merk. Daar zit alles in wat een hond nodig heeft

10 9. Theorie over de Kat Een kat die veel eet en te weinig beweegt kan dik worden. Dat is ongezond. Hij kan dan last krijgen van zijn hart en gewrichten.

11 10. Theorie over de Hond Jonge pups moeten iedere dag kort wandelen.
Lange wandelingen zijn niet goed. Ze zijn nog in de groei dus het is slecht voor de botten. Ze mogen dus nog geen lange strand- of boswandeling maken.

12 11. Theorie over de Kat Veel mensen denken dat melk goed is voor een kat. Katten vinden melk meestal lekker. Maar het is niet goed voor de darmen. Ze kunnen er diarree van krijgen. Er is wel speciale kattenmelk te koop in de dierenwinkel.

13 12. Theorie over het konijn
Een konijn is een planteneter en heeft veel vezels nodig. Geef een konijn daarom altijd onbeperkt hooi, daar zitten veel vezels in.

14 13. Theorie over de Kat Katten zijn schone dieren.
Ze plassen en poepen netjes in de kattenbak. Maar niet als de bak vies is. Maak de bak schoon met heet water. Schoonmaakmiddelen ruiken voor ons wel lekker maar voor een kat niet.

15 14. Theorie over de Vis Op tv en in strips zie je vaak een ronde vissenkom. Toch is dat niet goed voor een vis. Een ronde kom heeft een kleine opening, daardoor krijgt de vis te weinig zuurstof.

16 15. PRAKTIJK over de Hond Interview een baasje van een hond over de verzorging. Maak er een leuk verslag of filmpje van. Tip: Maak foto’s en/of filmpjes als hij eet, speelt of geaaid wordt.

17 En als het nodig is krijgt de hond inentingen.
16. Theorie over de Hond Een dierenarts maakt honden beter. Hij of zij wil ieder jaar de hond controleren op ziektes. Dit gebeurt tijdens een jaarlijkse gezondheidscheck. Alle lichaamsfuncties worden gecontroleerd. En als het nodig is krijgt de hond inentingen.

18 17. Theorie over de Kat De kat stamt af van de katachtigen.
Leeuwen en tijgers zijn ook katachtigen. In de natuur jagen katten op prooien, Thuis jagen ze op speeltjes.

19 18. Theorie over de Hond Vlooien zijn vervelende beestjes die vaak in de vacht van huisdieren zitten. Er zijn verschillende producten om ze tegen te gaan. Voor in huis zijn speciale sprays met vlooienbestrijdingsmiddel te koop.

20 19. PRAKTIJK over het Konijn
Kies twee klasgenoten uit en houd samen een spreekbeurt over de verzorging van konijnen. Tip: Vraag een dierenarts of dierenartsassistente om hulp of ga met je ouders naar de dierenwinkel.

21 20. Theorie over de Kat Een kat kan zijn nagels intrekken. Een hond kan dat niet niet. Meestal verzorgen katten zelf hun nagels. Toch is het slim om regelmatig de nagels te controleren. Soms is het nodig om ze te knippen met een speciale nageltang.

22 21. Theorie over de Hond Alle honden stammen af van één voorouder. De wolf. Door de ontwikkeling van ‘het wilde dier naar huisdier’ zijn er inmiddels 400 hondenrassen ontstaan.

23 22. Theorie over het konijn
Een konijn eet ’s nachts een deel van zijn eigen keutels op. Ze zijn goed voor zijn gezondheid. Konijnenkeutels zitten namelijk vol met eiwitten en vitaminen.

24 23. Theorie over de Kat Elk jaar kijkt de dierenarts of een kat gezond is. Als het nodig is geeft de dierenarts hem inentingen. De kat is dan beschermd tegen kattenziekte, hondsdolheid en niesziekte.

25 24. Theorie over de Hond Puppies groeien heel snel.
De eerste dag krijgen ze moedermelk waar veel belangrijke stoffen in zitten. Dit heet biest.

26 25. PRAKTIJK over de Vogel Maak een vogelhuisje.
Leuk voor in de tuin van je ouders, opa en oma of misschien zelfs op het schoolplein. Tip: Vraag je leerkracht om een bouwtekening.

27 26. Theorie over de Kat Katten wassen zichzelf met hun tong.
Alleen als de vacht heel vies is moeten ze gewassen worden met water en shampoo. Gebruik dan een speciale shampoo voor dieren.

28 27. Theorie over de Hond Als je een hond wilt aaien,
vraag dan eerst aan het baasje of het mag. Ga voorzichtig met je hand naar de hond toe. Laat hem even snuffelen en aai hem vervolgens op zijn kop of rug.

29 28. Theorie over de Vogel De veren van een vogel gaan niet een heel leven mee. In de herfst vallen ze meestal uit en groeien er nieuwe aan. Dit heet ruien.

30 29. Theorie over het konijn
Een konijn is een slim beest. Hij houdt van afwisseling. Geef hem af en toe een ander speeltje en zet ‘m regelmatig in een buitenren. Een konijn wordt gelukkig van spelen.

31 30. Theorie over de Hond Vanaf 2011 moeten alle honden in Nederland
verplicht een chip hebben. De chip is een klein buisje met een nummer en komt onder de huid. Met dat nummer kun je zijn baasje terugvinden als de hond weggelopen is.

32 Tips & Weetjes over de Hond
Speel gerust samen met de hond met een tennisbal, maar laat hem er niet alleen mee spelen. Honden kunnen de bekleding opeten en dat is gevaarlijk. Het kleinste aantal puppy’s in een nest is natuurlijk één. Ooit was er een hond die er 23 kreeg!

33 Tips & Weetjes over de Hond
Als honden blaffen wanneer ze alleen zijn, roepen ze eigenlijk andere honden of mensen bij elkaar. Wolven doen dit door te huilen en te janken. De staart is voor een hond belangrijk. Hij laat zien in wat voor bui hij is en hij verspreidt zo zijn geur en toont zijn stemming. Honden met de staart naar beneden zijn angstig en met de staart omhoog kwispelend zijn ze blij.

34 Tips & Weetjes over de Kat
Een kat is een schemerdier. Hij heeft maar heel weinig licht nodig om te kunnen zien. In het bijna donker zijn de ogen van de kat vaak te zien alsof het lichtjes zijn. Als het echt helemaal donker is, ziet ook een kat niets. Prachtig speelgoed voor een kat is een pingpongballetje. Zelfs op hoge leeftijd spelen katten daar nog mee.

35 Tips & Weetjes over de Kat
Als er een jong katje (kitten) in huis komt, zorg dan dat er een bak, speeltjes, een mandje, eet- en drinkbakjes en blikjes en brokjes voor jonge katjes in huis zijn. Het spinnen van de kat is een bijzondere eigenschap, waarvan we niet weten hoe het werkt. Katten spinnen als ze tevreden zijn, maar sommige doen het ook als ze pijn hebben.

36 Tips & Weetjes over Konijnen & Knaagdieren
De meeste konijnen, maar ook knaagdieren zoals cavia’s en hamsters, vinden het leuk om naar eten te zoeken, verstop eens een gezonde snack in hun verblijf. Het verblijf van geen enkele knaagdier mag op de tocht staan. Bepaal daarom eerst de beste plaats voor de kooi, niet in de wind en in de volle zon.

37 Tips & Weetjes over de Vis
Let op dat je niet teveel vissenvoer geeft. Dit veroorzaakt algenvorming en maakt het aquariumwater sneller troebel. Een vis vindt het fijn om te kunnen schuilen, plaats bijvoorbeeld een speciaal huisje of bruggetjes in het aquarium.

38 Tips & Weetjes over de Vogel
Vogels kun je ook wel eens los te laten vliegen in de kamer. Doe dan de gordijnen dicht zodat ze er niet tegenaan kunnen vliegen. Voor de nodige afwisseling zijn er ook leuke speeltjes voor vogels in de dierenwinkel te koop.


Download ppt "Welkom bij het DierenDiploma!"

Verwante presentaties


Ads door Google