De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Uw slaapadviseur heeft een medische achtergrond.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Uw slaapadviseur heeft een medische achtergrond."— Transcript van de presentatie:

1

2 Uw slaapadviseur heeft een medische achtergrond.
U kan dus gerust in vertrouwen het juiste slaapsysteem kiezen…

3 Uw slaapadviseur heeft een medische achtergrond, dus U kan gerust in vertrouwen zijn advies volgen
Geachte heer, mevrouw-, Hierbij geef ik U nog wat advies, zodat U alles nog eens op een rijtje kunt zetten … U doet tenslotte een grote investering voor meer dan 10 jaar en ook 1/3 van Uw leven slaapt U ..! Zelf ben ik jarenlang actief in deze sector en als postgraduaat in de cardiale kinesitherapie heb ik mij gespecialiseerd in de ergonomie, m.a.w. ik probeer ook mensen met rug- en/of nekklachten te informeren welke de juiste keuze van matras en matrasdrager voor hen is. Waarom zou U voor BIOSLEEPWORLD kiezen ? Mijn prioriteit is een professioneel slaapadvies te geven zodat de klant de juiste keuze maakt. Klantvriendelijkheid staat bij BIOSLEEPWORLD zeer hoog aangeschreven. BIOSLEEPWORLD stond aan de wieg bij het introduceren van de boxspring in Belgïe. Wij zijn trouwens dè grootste afnemer van pocketverenmatrassen en boxsprings, wat staat voor een optimaal slaapcomfort met een zeer lange levensduur. Regelmatig doen wij een tevredenheidsonderzoek door middel van steekproeven zodat wij de kwaliteit van onze geleverde producten kunnen opvolgen. In het uiterste geval wordt de hardheid gratis aangepast als U té hard of té zacht ligt en dit tot één maand nà de levering. …dus U zult NOOIT een verkeerde keuze hebben gemaakt ! De eerste keer is dit gratis, voor een 2° of 3° maal bedraagt de kost 75 euro in de regio Antwerpen en 100 euro buiten deze regio. 5 jaar schriftelijke garantie, gratis levering en terugname van Uw oud slaapcomfort en/of bed zijn bij ons vanzelfsprekend. Hierbij geven wij U ook nog enkele tips om goed te slapen alsook de kenmerken die iedere matras heeft, zodat U goed geïnformeerd bent alvorens U een besluit neemt. Bij deze nemen wij ook de gelegenheid om U te bedanken voor het vertrouwen en de interesse die U in de groep BIOSLEEPWORLD stelt. Hoogachtend en met vriendelijke groeten-, Uw slaapadviseur en winkelmanager, Freddy Van Mele

4 Veel mensen denken dat ze nog steeds goed slapen op hun oude matras
Veel mensen denken dat ze nog steeds goed slapen op hun oude matras. Rugklachten worden vaak toegeschreven aan andere oorzaken en bij vage klachten, zoals gevoelloze benen, schouders of armen, wordt ten onrechte niet aan de matras gedacht. Onderstaande tien testvragen kunnen u helpen om een juiste beoordeling van uw huidige matras te maken. Niet goed In orde 1. Als ik net in bed lig Lig ik eerst een tijdje te woelen Kan ik gemakkelijk een prettige slaaphouding vinden 2. Als ik wakker word Voelt mijn matras klam aan Voelt mijn matras behaaglijk aan 3. Als ik me omdraai Moet mijn partner meedraaien, of rolt naar me toe Blijft mijn partner rustig liggen 4. Als ik op mijn zij lig Voelt mijn matras hard aan of zakt het door ondersteunt de matras mijn hele lichaam 5. Als ik op mijn rug lig Voel ik dat mijn onderrug (lumbale zone) nagenoeg geen ondersteuning krijgt 6. De plek mijn heup op de matras ligt Is zo zacht dat ik het gevoel heb dat ik de matras helemaal kan indrukken Voelt bijna net zo stevig aan als de andere gedeelten 7. Als ik opsta Heb ik enigszins stijve benen en/of een stram gevoel in mijn rug Zijn mijn benen en rug ontspannen 8. Gedurende de nacht Word ik regelmatig wakker of lig ik te woelen en te draaien Slaap ik diep en vast 9. Als ik het bed opmaak Ziet mijn matras er vlekkerig en onhygiënisch uit Ziet mijn matras er fris en keurig uit 10. Als ik 's morgens wakker word Voel ik mij gebroken, heb ik last van slapende armen, lichte hoofdpijn of een gevoelige nek Voel ik mij volkomen uitgerust Indien U geen 7/10 scoort, dan kan een vervanging van matras of matrasdrager aangewezen zijn..

5 Boxsprings - ook wel hotelbed genoemd
Wat is een boxspring, en hoe werkt dat? Een boxspring is een zeer comfortabel verend en ventilerend slaapsysteem met een hoogwaardige thermisch geharde verenkern, afgedekt met kwaliteits-schuim. Het is een bedbodem welke uw gewicht in combinatie met de matras zeer gelijkmatig verdeelt over de volle lengte en de volle breedte. Hierdoor ondervindt uw gehele lichaam een perfecte en comfortabele gelijkmatige ondersteuning. Dankzij de optimale vochtregulatie en ventilatie slaapt u niet alleen lekkerder, de duurzaamheid van uw boxspring en de matras word er ook nog eens door vergroot. Een bijkomend voordeel is, dat als u twee boxsprings tegen elkaar plaatst, u geen harde rand in het midden voelt. De boxspring is compleet aan te kleden met verschillende hoofd- en voetborden in velerlei design in diverse stoffen en kleuren Een boxspring geeft een ongekend comfort, wat te danken is aan het verende interieur over het totale oppervlak. Evenals de matrassen is een vlakke of een verstelbare boxspring voorzien van schoudercomfortzones en verstevigde middenzones. Ten opzichte van andere matrasdragers biedt een boxspring een uitstekende vochtregulatie en ventilatie. Een boxspring is in vrijwel elke gewenste maat verkrijgbaar. Om de inrichting van uw slaapkamer af te stemmen op uw persoonlijke voorkeur kunt u een keuze maken tussen klassiek, tijdloos ofwel een design uitstraling. U heeft een ruime keuze uit een scala aan actuele bekledingsstoffen of eventueel met uw eigen stof.

6 Een elektrische boxspring : het ULTIEME COMFORT !!
Een boxspring heb je niet voor 5 jaar .. maar voor minimum 15 jaar.. Men wordt ouder en het uitstappen gaat niet meer zo goed, geen probleem een druk op de knop en je wordt “geholpen”. Ook voor de zakenman die graag nog met de laptop werkt of televisie kijkt heeft dit concept zijn meerwaarde !!! Voor slechts een 1200 euro meer dan een vlakke boxspring staat deze morgen bij U thuis. U bent nu nog goed te been … hoe zal het zijn binnen 10 of 15 jaar …dus vooruit denken is hier de boodschap !!! Al onze elektrische boxsprings zijn volledig verstelbaar d.w.z. Rugdeel verstelbaar, voetendeel apart verstelbaar met knieknik.

7 Latex matrassen Latex informatie Traditionele latex
Latex matrassen kenmerken zich door een uitzonderlijk goed aanpassingsvermogen en blijvende veerkracht door de juiste combinatie van synthetische latex en natuurlatex. Latex matrassen staan bekend om hun warme ligcomfort. Ook de schoudercomfort-zone en de ventilatiekanalen dragen bij aan een subliem slaapgenot. De aanpassing van latex aan de vormen van het lichaam is onovertroffen. Een geringe belasting veroorzaakt een geringe aanpassing in het materiaal. Omgekeerd leidt een grote belasting tot een grote aanpassing. Alle lichaamsdelen worden zo op de juiste wijze ondersteund. Hierdoor wordt een minimale tegendruk op het lichaam ervaren. Door de open celstructuur van latex, de ventilatiekanalen en de oppervlakteprofilering is een constante luchtcirculatie gewaarborgd. Door de beweging van de beslaper ontstaat gelijktijdig een pomp- en zuigeffect, dat voor een constante luchtwisseling zorgt. Latex matrassen hebben dus een groot ademend en een vochtregulerend vermogen. Latex informatie De grondstof voor latex komt van de "Hevea Brasiliensis". Dit is de rubberboom die op grote plantages in Zuid-Amerika en Azië groeit. In de lichtgrijze tot bruine schors van de gladde stam, bevinden zich melkbuisjes waardoor rubbermelk stroomt. Door inkepingen in de boom te maken, komt het langzaam vloeiende sap - het rubber of rubbermelk - vrij en dit sap wordt in een reservoir verzameld. Traditionele latex Dit principe berust op het mechanisch inslaan van lucht dat de latex "opklopt". Er ontstaan miljoenen luchtbelletjes, die voor de latere veerkracht en luchtcirculatie zorgen. Deze fase lijkt op het kloppen van slagroom. De schuimige latexmelk wordt in een nauwkeurig gedoseerde hoeveelheid naar de uiteindelijke vorm getransporteerd, daar gevuld, gelijkmatig verdeeld en iets glad gestreken. De vorm lijkt nu op een grote ijswafel. Aan het deksel en aan de kuipwand bevinden zich stiften die onder andere de functie hebben de hoge temperatuur in de matras te brengen. Na het sluiten van het deksel wordt het geheel ongeveer 20 minuten verhit tot 115 ºC. Na deze stap wordt de vorm weer geopend en de hete en natte ruwe kernen worden weggehaald en vervolgens gewassen. De natte ruwe matrassen worden naar een drooginstallatie gebracht, waarin ze in een doorlooptijd van ca. 2 à 3 uur worden gedroogd. Daarmee is het productieproces van de ruwe matras beëindigd. In het drogingsproces vindt de uiteindelijke vorming van de latexeigenschappen plaats. Door te variëren met de afmeting en de diepte van de stiften zitten in de kern verschillende zones. Een voorbeeld hiervan is de heupzone in de matras. Verder zorgt een extra gevormde schoudercomfort-zone voor een optimale lichaamshouding bij zijligging. voor extra duurzaamheid van de matras. Door de in de vorm aangebrachte stiften heeft de latex kern (op basis van een matras van 90 x 200 cm) maar liefst kleine ventilatiekanalen. Deze maximale open structuur heeft een uitstekende luchtcirculatie tot gevolg.

8 Eigenschappen matrassen Polyurethaan matrassen Binnenvering matrassen
Polyurethaan matrassen Latex matrassen Binnenvering matrassen Traagschuim Koudschuim  Latex Bonellvering Pocketvering Veerkracht Zeer goed Goed Conformiteit Redelijk Duurzaamheid Vochtregulatie Ventilatie zeer goed Zeer Goed Verstelbaarheid redelijk Hanteerbaarheid Zeer goed, licht in gewicht Goed, licht in gewicht Redelijk, is tamelijk zwaar en flexibel Goed, is zwaarder dan polyether, maar lichter dan latex Goed, is zwaarder dan binnenvering Conformiteit: de maximale ondersteuining om de contouren van het lichaam te volgen

9 Wat is een Pocketverenmatras ?
Matrasopbouw Pocketveermatrassen hebben een kern van losstaande, gedraaide veren in katoenen zakjes. Deze pocketveren worden bedekt met een drukverdeler en een comfortlaag van polyether, latex, traagschuim of koudschuim. Dit geheel wordt bedekt door een matrasomhulsel, ofwel tijk. Zones De veren in het pocketveermatras zijn zogenaamde onafhankelijke veren en zijn horizontaal in het midden met elkaar verbonden met de katoenen hoesjes, de 'pockets'. De meeste pocketveermatrassen kennen comfortzones, door middel van verschillende draaddiktes, die de verschillende vormen van uw lichaam anders ondersteunen, waarmee 'de rechte ruggengraat' wordt bereikt. Het aantal zones varieërt van 5 tot 7 zones. Het 5-zone pocketveermatras heeft een hoofd, schouder, heup, knie en voetzone, waarbij de knie en voetzone dezelfde veren hebben als de schouder en hoofdzone, waarmee het matras in alle manieren omkeerbaar is zonder dat uw comfort verandert. Het 7-zone pocketveermatras heeft nog een extra taille zone voor een optimale ondersteuning van het complete lichaam. Ook een 7-zone pocketveermatras is volledig draaibaar zonder comfortverlies. Biosleepworld werkt enkel met 7 zone matrassen. Drukverdeler  een drukverdeler is in het matras geplaatst om meerdere veren te laten werken wanneer u op het matras gaat liggen. De drukverdeler is gemaakt van jute, kokos, of vilt. Comfortlaag  De comfortlaag in combinatie met de veren bepaalt de comfortbeleving. Er zijn 4 soorten basis comfortlagen met ieder hun eigenschappen. Een comfortlaag van hetzelfde soort kan toch grote verschillen hebben gezien hun dichtheid, kwaliteit en hardheid.  Latex, natuurrubber: is van zichzelf erg zacht en levert daardoor geen tegendruk. Traagschuim: ontwikkeld door de ruimtevaart, neemt de vorm van uw lichaam aan waardoor u volledige ondersteuning geniet, geen enkel drukpunt . Reageert op warmte. Polyether: de standaardcomfortlaag, verkrijgbaar in vele vormen kwaliteiten en hardheden. Weerkaatst gemakkelijker de warmte Koudschuim: Een ongeperste vorm van polyether, waardoor het gemakkelijk de warmte afvoert. Bestaat ook uit verschillende hardheden en kwaliteiten. Tijk Het matrasomhulsel is tegenwoordig meestal afritsbaar, waardoor u uw matras regelmatig kan voorzien van een schone hoes. Ze bestaan in enkelvoudig, dubbeldoek en in verschillende diktes.

10 de heupen zakt door en het resultaat is lage rugpijn
Bij een té harde matras heeft men enkel steun op de schouders en de bekken, de heupen zakt door en het resultaat is lage rugpijn De zachtere schouder – en bekkenzone zorgt voor een perfecte lichaamshoudng Bij een té zacht ligcomfort of bij een versleten matras, gaat het lichaam volledig doorzakken in de “put”, waardoor men klachten krijgt van pijn tussen de schouderbladen of gevoelloze armen, door de slechte bloedsomloop AL ONZE MATRASSEN HEBBEN 7 COMFORTZONES DIE ZORGEN VOOR EEN OPTIMAAL LIGCOMFORT ZODAT U UITGERUST WAKKER WORDT …

11 Wat is traagschuim precies
Wat is traagschuim precies? Traagschuim is een bijzonder soort visco-elastisch schuim. Andere benamingen voor traagschuim zijn ook wel Memory Foam, Lazy foam, warmtegevoelig schuim ,medisch schuim of Nasa-schuim. De oorsprong van dit materiaal ligt in de ruimtevaart-industrie. In de jaren 70 werd er door de Nasa veel onderzoek gedaan naar ruimtepakken die optimaal drukverdelend werkten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat traagschuim de optimale drukverdeler is. Optimale drukverdeling door uw lichaamswarmte Het grote voordeel van dit materiaal is de enorme drukverdeling bij belasting, ongeacht het lichaamsgewicht of -grootte. Het materiaal reageert op (lichaams)warmte, waardoor het op de plekken van de meeste belasting meer doorveert dan bij de plekken van mindere belasting. Hierdoor wordt de drukbelasting optimaal verdeeld en is de kans op doorligplekken geminimaliseerd. Niet voor niets worden traagschuim matrassen tegenwoordig op iedere operatietafel in België gebruikt tegen het doorlig-gevaar. Kwaliteit De kwaliteit van traagschuim is meetbaar aan de hand van de dichtheid van de structuur. Hoe hoger deze dichtheid, hoe beter de kwaliteit en duurzaamheid van het matras. Echter, een tè hoge dichtheid kan weer averechts werken. Bij de goedkope varianten van de traagschuim matrassen is de dichtheid niet hoger dan 40 kg/m3. Hierdoor is het matras vaak te zacht en is de levensduur zeer beperkt. Na een periode van een jaar zal het matras gaan doorzakken en de veerkracht aanzienlijk afnemen. De dure merken hebben weer een ander nadeel, namelijk dat de dichtheid tè hoog is. De dichtheid van deze matrassen ligt rond de 85 kg/m3, waardoor het zeer temperatuursgevoelig wordt. Gevolg is dat het matras in de zomer erg zweterig aanvoelt en in de winter keihard wordt door de lagere kamertemperatuur. Na een aantal minuten "smelt" het matras wel iets, maar bij het omdraaien tijdens de slaap is steeds ditzelfde probleem aanwezig. Het is ook nog eens zo dat deze matrassen dermate schrikbarend duur zijn dat ze niet voor iedereen bereikbaar zijn. Onze matrassen zijn van topkwaliteit traagschuim en hebben een dichtheid van 55 a 65 kg/m3. Voordelen van deze dichtheid zijn dat het niet zweterig aanvoelt omdat er nog voldoende lucht door het matras circuleert en dat het een stuk minder temperatuursgevoelig is, waardoor het in de winter ook direct comfortabel aanvoelt. Ons traagschuim heeft een open celstructuur en is het van geschuimde kwaliteit. Op deze topkwaliteit geven wij een garantie van 5 jaar. De eigenschappen van door ons gebruikt traagschuim - Zeer goed comfort door drukverlagende eigenschappen - Optimale lucht-en vochtregulatie - Lange levensduur met comfort behoud - Gebruik op een (meervoudig) verstelbare beddenbodem is geen probleem - Geschuimde kwaliteit met een open celstructuur

12 Korte historie van TRAAGSCHUIM
Traagschuim werd al ontwikkeld in de zeventiger jaren maar heeft pas de consumentenmarkt bereikt aan het einde van de negentiger jaren. Het materiaal is van oorsprong ontwikkeld voor de Space Shuttle door het ruimtevaartinstituut NASA. In de gezondheidssector veroverde het in hoog tempo de markt. Al snel hoorde men van patiënten die op dit traagschuim lagen dat ze beter sliepen, minder rugklachten hadden en zich uitgeruster voelden. Hierdoor startte Tempur-Pedic met het rechtstreeks leveren aan de consument. Komende vanuit een medische achtergrond was Tempur ® foam behoorlijk prijzig en dat is het vandaag de dag nog …. In 1995 kwam het patent op het T-Foam vrij, waardoor een aantal fabrikanten begon met het produceren van hun eigen versies van het traagschuim. Nu maken vrijwel alle schuimfabrikanten over de hele wereld traagschuim. Wat u echter moet weten, is dat niet alle traagschuimen hetzelfde zijn. Ze verschillen behoorlijk in kwaliteit, veerkracht, hardheid, reactie op temperatuur maar ook in levensduur. Zo verwerkt Tempur® de weekmakers rechtstreeks in het schuim terwijl er nu ook een aantal fabrikanten is die de weekmakers later als een soort coating aan de cellen aanbrengen. Traagschuim is echt uniek en heeft unieke voordelen Er bestaat geen materiaal wat ook maar in de buurt komt van traagschuim. Vooral als het gaat om perfecte gewichtsverdeling, het aanpassingsvermogen en het hierdoor verkregen comfort. Er zijn veel redenen waarom traagschuim zo uniek is. De belangrijkste reden is de manier hoe traagschuim vervormt en reageert op druk. Bij “normale”schuimsoorten zal het schuim direct terugveranderen naar zijn oorspronkelijke vorm, terwijl traagschuim (mits met een open celstructuur) zich geheel laat leegblazen dus volledig druk laat verdwijnen. Dit is de manier om drukpunten werkelijk te kunnen verlagen. Een ander uniek gegeven is dat traagschuim ook op temperatuur reageert. Door uw uitwendige lichaamstemperatuur (28/29 graden) zal het materiaal zachter worden, vooral op de delen die uitsteken, dus waar meer wrijving is. Hierdoor maakt het een perfecte (unieke-)mal van uw lichaamsvorm. De mate waarin deze temperatuurreactie plaatsvindt, heeft alles met de densiteit (dichtheid) van het schuim te maken. Dit houdt in dat als het koud is, het schuim harder is (viscose) en bij warmte wordt het zacht en meer veerkrachtig (meer elastisch). Het is deze temperatuurgevoeligheid wat traagschuim zo’n speciaal gevoel van”versmelten” met het materiaal geeft. Sommige traagschuimen zoals Tempur-Pedic® zijn behoorlijk temperatuurgevoelig en worden al hard bij een kleine temperatuursdaling van 4 à 8 graden. Dit heeft met de hoge densiteit te maken en zijn niet echt geschikt voor gewoon gebruik. De densiteit (dichtheid) Densiteit betekent dichtheid. Hoe hoger de densiteit hoe hoger de "dichtheid". Met andere woorden, de cellen verkleinen en het ademend vermogen neemt af. Densiteit alleen vertelt niet veel over het comfort of hoe het voelt(hardheid/zachtheid). Bij traagschuim is het niet zo als bij polyether, namelijk hoe meer SG's (soortelijk gewicht in kilo's) hoe beter. In principe geeft de densiteit je alleen maar aan hoeveel het weegt. Bijvoorbeeld 40 Kg M³ betekent dat een kubieke meter (m³) schuim 40 Kg weegt. Verder reageert een hoge densiteit anders dan een lage densiteit. De hoge-densiteitschuimen zijn zeker goed maar voelen ook harder en reageren langzamer (wat het zwaarder maakt om te draaien). Daarbij is het zo dat een hoge densiteit sterker op temperatuurswisselingen reageert. Doordat de dichtheid hoger is in een hoog densiteitschuim en dus compacter, is het ook warmer en neemt het minder goed vocht op.

13 Traagschuim vormt eigenlijk een “mal” die je lichaam omsluit
Het is veerkrachtig en werkt enorm drukverlagend en het lichaamsgewicht wordt volledig verdeeld Met een traditionele matras heeft men steeds drukpunten.

14 Hoofdpijn, Nekpijn en Rugpijn door een verkeerde slaaphouding
Veel mensen weten uit ervaring, dat ze soms opstaan met een gevoelige, beetje stijve nek en soms zelfs met nekpijn en/of hoofdpijn. Dat is geen toeval. Spieren worden niet zomaar hard en gewrichten niet zomaar stijf. Als u wakker wordt met een stijve nek of met pijn, dan is er wel wat aan de hand, want het lichaam liegt niet. Een verkeerde slaaphouding kan er toe leiden, dat de nek niet goed ondersteund wordt. Een extreem voorbeeld is het slapen op de buik. Het hoofd ligt naar een kant gedraaid en de nekwervels staan langdurig, vaak uren in een uiterste stand. Probeert u als u wakker bent, maar eens een paar uur helemaal naar één kant te draaien: u zult snel ervaren dat er klachten ontstaan.    Whiplash patienten Bij Whiplash slachtoffers is bijna altijd sprake van bandletsels, waardoor zij kwetsbaarder zijn geworden en elke niet optimale slaaphouding geeft dan problemen. Van deze patiënten weten we uit ervaring, dat een zachte, doch volledige ondersteuning van de nek en een goede slaaphouding verdere problemen voorkomt met als gevolg een betere nachtrust. Hoofdpijn Een verkeerde slaaphouding leidt vaak niet alleen tot nekklachten, maar kan ook tot hoofdpijn leiden. Hoofdpijn ontstaat vaak door problemen in de bovenste nekwervels. Amerikaanse schattingen lopen zelfs op tot 70%, d.w.z. dat in 7 van de 10 gevallen van hoofdpijn, deze veroorzaakt wordt door problemen in de nek. Deze klachten kunnen door een goed neksteun kussen en het gebruik van een COMFORT-U-SENIOR voorkomen worden. De meest voorkomende oorzaak is een verkeerde slaaphouding De meeste mensen die ’s ochtends gebroken wakker worden, hebben geen infectie of een andere lichamelijke aandoening. Omdat de spieren tijdens de diepe slaap maximaal ontspannen zijn en niet corrigerend optreden, rolt het hoofd en het lichaam tijdens de diepe slaap vanzelf naar een stabiele positie. Dit noemen wij ook wel de stabiele zijligging of de 3/4 houding. Helaas is deze postie vaak ongunstig voor uw nek en rug en de veroorzaker van Hoofdpijnen en Nekklachten. U ziet op deze foto, dat bij een verkeerde slaaphouding (buikligging) het steunweefsel van de nek (kapsels en banden) gedurende langere tijd op spanning staan. Kijk daarom voordat u gaat slapen, maar eens naar uw eigen kussen en let vooral op, in welke houding u ’s ochtends wakker wordt.

15 KEN JE SLAAPGEWOONTES Het beïnvloedt je ganse dag, je gemoed, je productiviteit op het werk.
En toch wat weet je over slapen? Er zijn meer dan 10 miljoen matrassen in België, in gebruik. En toch weten heel wat Belgen heel weinig over slapen, hun slaapomgeving en de stappen die ze kunnen nemen om hun nachtrust te verbeteren. “Een goede nachtrust is onmisbaar” zal iedere dokter beamen! En toch proberen mensen in te slapen, in veel te warme of te koude slaapkamers en/of op een matras die helemaal niet voldoet aan hun persoonlijke behoeften. Een paar kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor een heilzame slaap: Bepaal je slaapbehoefte. Het bepalen van het aantal uren slaap die je nodig hebt om fris en monter voor de dag te komen, is al een grote stap voorwaarts. De meeste volwassenen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Beperk geluiden. Hou het geluidsniveau in je slaapkamer op het absolute minimum om zo een ideale relaxe slaapomgevingen te creëren. Overweeg radio en/of tv uit de slaapkamer te bannen. Maak je bed op ’s morgens nadat het verlucht is. Niets is zo aangenaam als ’s avonds in een opgemaakt fris bed te stappen. Tracht te relaxen voor je gaat slapen. Lees in je favoriete boek of magazine, luister naar relaxe muziek en tracht stresserende activiteiten te vermijden voor je gaat slapen! Probeer een slaapritueel te ontwikkelen. Indien je bepaalde dingen zoals bv. je tanden poetsen, je nachtkledij aandoen steeds in dezelfde volgorde uitvoert, krijgt je lichaam een signaal van het is bedtijd, en stelt het zich in op de komende nachtrust. MATRASSEN EN RUGPIJN Als je ’s morgens wakker wordt met rugpijn, of je voelt je stijf. Dan is het heel goed mogelijk dat je matras niet meer voldoet aan de minimale comforteisen! Een nieuwe matras kan rugpijn verminderen en zelfs helpen verdwijnen! Het is nog steeds een fabeltje dat een harde matras op een harde ondergrond de beste manier is om lage rugpijn te voorkomen en/of te bestrijden. Een recente studie op 300 personen met chronische lage rugpijn heeft aan het licht gebracht dat door het vervangen van hun harde matrassen door mediumharde, hun chronische lage rugpijn aanzienlijk kan verlicht worden alsook hun levenskwaliteit! Aan proefpersonen met chronische lage rugpijn die al enkele jaren op harde en mediumharde matrassen sliepen van plusminus 10 jaar oud, werd gevraagd om 90 nachten lang op NIEUWE soortgelijke matrassen te slapen.

16 Beide testgroepen rapporteerden een verbetering van hun slaapcomfort en vermindering van de rugpijn. Zelfs hun partners, in hetzelfde bed slapende, rapporteerden een beter slaapcomfort op de nieuwe matrassen. Buiten rugpijn zijn er nog twee tekenen die er op wijzen dat je een nieuwe of andere matras nodig hebt: Het laatste jaar kampen met slaapmoeilijkheden Beter slapen in bijvoorbeeld de sofa dan in je bed. De beste manier om een matras te proberen: Een matras kiezen is een zeer persoonlijke beslissing, iedereen is op zoek naar een matras en een bed die moeten voldoen aan hun persoonlijke eisen betreffende ondersteuning en comfort. Daarom: Kies een matras, iets degelijks, niet té goedkoop want het moet tenslotte jarenlang meegaan Ga er op liggen in slaappositie Evalueer het comfortgevoel en de steun Doe hetzelfde bij verschillende matrassen Wees niet verlegen, de enige manier om te weten te komen of een matras goed is voor jou, is door er op te gaan liggen! Als je een nieuwe auto koopt,waar je statistisch gezien minder lang mee doet als met een matras, doe je toch ook een testrit? Dus geen twee maal nadenken, leg je verschillende minuten op de matras en tracht te ervaren dewelke je het beste past!

17 De slaaphouding De slaapfase dient ondermeer om lichaam en geest de kans te geven om te herstellen van de dag. Tijdens het liggen is de druk op de tussenwervelschijven het kleinst, de schijven kunnen dan vocht en voeding opnemen, zodat ze hun elasticiteit kunnen bewaren. De ideale slaaphouding is uiteraard sterk afhankelijk van persoonlijke lichaamsfactoren. Op de rug slapen Ruglig is een ideale slaaphouding. Slapen op de rug heeft als voordeel dat het lichaamsgewicht over een zo groot mogelijk oppervlakte verdeeld wordt. Op de zijde slapen Op de zijde slapen met enigszins opgetrokken knieën en de onderste arm voor de borst is een ideale slaaphouding. Let er wel op dat de matras en het hoofdkussen het lichaam op een goede manier ondersteunen. Op de zijde slapen met de onderste arm achter de rug gedraaid is niet gezond. Op de buik slapen Slapen op de buik wordt afgeraden. Wanneer u op uw buik slaapt ligt de nek in een sterke draai. De kromming in de lenden vergroot, u ligt met een holle rug. Vroeg of laat zal deze houding rug- en/of nekklachten geven. Net als bij zitten is variatie goed voor de rug. Rug- en zijliggers kunnen gerust zijn: ze bewegen ongemerkt tot 60 keer per nacht. Buikslapers hebben de neiging om in die houding te blijven liggen. Het slapen met de armen achter het hoofd, of het hoofd rustend op de armen kan aanleiding geven tot pijnlijke schouders of armen.

18 Aandachtspunten bij kiezen kussen.
Bij het kiezen van een goed kussen moet u rekening houden met: - de schouderbreedte van de persoon - de lighouding - het onderliggende slaapsysteem Bijvoorbeeld: - bij ruglig mag het kussen relatief dun zijn - in zijlig moet het kussen dikker zijn - hoe harder het systeem, hoe minder diep de schouder kan inzakken in de matras en hoe dikker het kussen moet zijn.

19 Slaaphouding verraadt persoonlijkheid Wetenschappers denken dat de houding waarin iemand gaat slapen een belangrijke aanwijzing geeft de persoonlijkheid van de slaper. Het "Sleep Assessment and Advisory Service" analyseerde 6 gebruikelijke slaaphoudingen en ontdekte dat bij elk van deze houdingen een bepaalde persoonlijkheid paste. De 6 gebruikelijke slaaphoudingen en hun karaktereigenschappen zijn: Foetus.(41% van de mensen slaapt in deze houding) Opgerold in zijlig. In deze houding ligt twee keer zoveel vrouwen als mannen. De persoon is hard van buiten , zacht van binnen. In eerste instantie verlegen, maar daarna ontspannen. Boomstam.(15 %) Slaapt in zijlig met beide armen langs het lichaam. Sociaal en makkelijk in de omgang. Hoort graag ergens bij en is niet bang voor vreemden. Smacht. (13 %) Zijlig met beide armen voor het lichaam. Deze slaper heeft een open karakter, maar is ook achterdochtig. Heeft tijd nodig om tot een standpunt te bepalen, maar wijzigt dit dan zelden. Soldaat. (8%) Ruglig met beide armen langs het lichaam gepind. Rustige en gereserveerd persoon. Houdt niet van drukte, stelt hoge eisen aan zichzelf en anderen. Vrije val. (7%) Buiklig met beide handen rond het kussen. Kuddedier. Is snel nerveus en kan slecht tegen kritiek en extreme situaties. Zeester. (5%) Ruglig met beide handen omhoog op het kussen. Deze slaper maakt makkelijk vrienden. Is behulpzaam en een goede luisteraar. Staat niet graag in het centrum van de belangstelling. Effect slaaphouding op de gezondheid De slaaphouding type vrije val is goed voor de spijsvertering, terwijl het type zeester en soldaat mogelijk sneller leidt tot snurken en een slechte nachtrust.

20 Advies bij het kopen van een dekbedovertrek
Bij het kopen van een dekbedovertrek is het belangrijk op een paar punten te letten: Sfeer en kleur Slaapkamers lopen langzamerhand steeds meer met de kledingmode mee, bedtextiel wordt daardoor seizoensgebonden bedmode. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de stijl en het gevoel in een slaapkamer goed is. Belangrijk daarbij is de sfeer en de kleur. Er zijn natuurlijk verschillende collecties in verschillende stijlen. De collecties omvangen een groot aantal stijlen als bijvoorbeeld landelijk, tijdloos klassiek, eigentijds modern en de designer's look. Kwaliteit Dekbedhoezen zijn in verschillende kwaliteiten te verkrijgen. Nog steeds is het erg prettig te slapen onder een katoenen dekbedovertrek, omdat dit vochtopnemend is. Naast de platkatoenen dekbedovertrekken wordt er ook veel gebruik gemaakt van satijn. Satijn is een fijne katoen, geweven op een manier waardoor een glanseffect ontstaat. De kwaliteit is dus erg belangrijk om aandacht aan te besteden. De kwaliteit is bijvoorbeeld ook vaak de reden waar mensen voor kiezen in het aanschaffen van een kledingstuk. Voor een dekbedovertrek waar u elke nacht onderligt geldt dat natuurlijk ook! Lengte De lengte van een dekbedhoes is erg belangrijk. Met een extra flap over de gehele lengte van 40 cm. of 60 cm., waardoor de totale lengte op 240 cm of op 260 cm komt, is het mogelijk de dekbedhoezen comfortabel lang in te stoppen. Koude voeten voorkomen dus! Zachtheid De zachtheid van een dekbedovertrek is erg belangrijk, vooral omdat dit de gehele nacht op de huid ligt. De mate van zachtheid van een dekbedhoes is dus net zo belangrijk als de mate van zachtheid in een kledingstuk. Leuke tip: geef eens een dekbedovertrek cadeau! Voor bijvoorbeeld een geliefde of familielid is het leuk een dekbedhoes met een Roos of een romantisch gedicht hierop cadeau te geven.

21

22


Download ppt "Uw slaapadviseur heeft een medische achtergrond."

Verwante presentaties


Ads door Google