De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Smart TV Aansluitingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Smart TV Aansluitingen"— Transcript van de presentatie:

1 Smart TV Aansluitingen

2 Aansluitingen moderne TV’s
Antenne / kabel Satellietingang Scart Componentingang (Y,Pb,Pr) Composietingang (AV) VGA (om tv op oude pc’s aan te sluiten, niet echt nuttig voor HD) DVI + audio ingang (meestal mini jack) HDMI (gewoon en met ARC en met MHL) USB (meestal opgedeeld in normaal en met 1A voeding) Kaartlezer (SD en andere) Hoofdtelefoonuitgang Digitale audio uitgang (meestal optisch) Netwerk (RJ-45) en/of draadloos (WiFi) WiDi netwerk Bluetooth Infrarood kanaal (IrDA) Kaarthouder (CI kaart) voor bv telenet of satelliet abonnement. + ingang voor geluid

3 Antenne / kabel Dit is de klassieke aansluiting om de antenne of distributie kabel aan te sluiten. Deze aansluiting is tegenwoordig een groot deel van zijn belang verloren, aangezien het merendeel van de gebruikers tegenwoordig kijken via een settopbox van Telenet , Belgacom of stateliet TV Vlaanderen. Deze settopboxen maken van de tv eigenlijk een gewone monitor. Het omzetten van TV signaal naar beeldsignaal gebeurd in de box. De TV doet nog enkel het visualiseren.

4 Satellietingang Aangezien de meeste mensen die kijken via sateliet ook een settopbox gebruiken, zal ook deze ingang niet veel gebruikt worden. Indien wel, dan zal meestal ook de ingang om de abonnement kaart te plaatsen worden gebruikt.

5 Scart Dit is (was) de universele verbinding waar in beeld en geluid in verschillende vormen is voorzien. Inmiddels is deze verbinding door de tijd ingehaald en voldoet niet meer voor HD kwaliteit. Aangezien de specificaties van scart stoppen bij normale tv beelden, is dit nog enkel nuttig om oudere toestellen aan de tv te koppelen, zoals bv een video recorder Het aantal scart aansluitingen op moderne tv’s wordt dan ook vervangen door meer HDMI poorten. De meeste merken hebben nu nog 1 mini scart met een verloopkabel. Nog even en ook dit zal tot het Verleden behoren

6 Componentingang (Y,Pb,Pr)
Methode om analoge video naar de tv te brengen in afzonderlijke signalen Y is de helderheid (luminatie) Pb en Pr bevatten de kleur informatie Aangezien er geen copierbeveiliging kan worden meegestuurd verliest deze methode voor de film industrie aan belang. We zien dat we hier maar 2 kleur draden hebben Pb bevat het verschil tussen blauw – Y Pr bevat het verschil tussen rood – Y groen kan nu worden gemaakt door blauw rood en Y samen In deze methode is geen geluid opgenomen: het geluid moet apart worden overgedragen er zijn dan ook aparte tulpingangen voozien voor L en R

7 Composietingang (AV) Composietvideo of CVBS is de benaming van het analoge signaal dat wordt gebruikt om een televisiebeeld te coderen. Men spreekt ook wel van samengesteld video. De vier letters zijn een afkorting van Colour, Vision, Blanking en Synchronisation, of van Kleur, Beeld, Onderdrukking en Synchronisatie. In CVBS is geen geluid opgenomen: het geluid moet apart worden overgedragen er zijn dan ook aparte tulpingangen voozien voor L en R Kwalitatief is component en scart een betere keuze.

8 DVI + aparte audio ingang (meestal mini jack)
DVI is een digitale verbinding van zeer hoge kwaliteit. Bevat geen audio overdracht. Bij tv toestellen die een DVI ingang hebben, zal er ook een aparte audio ingang voorzien zijn die samen met de DVI werkt Het geluid wordt dan door een aparte kabel aangesloten, meestal met mini jack aansluiting

9 HDMI (High-Definition Multimedia Interface)
Voor video is HDMI compatibel met DVI, maar audio wordt ook overgedragen in dezelfde kabel (max 8 kanalen). Dit is dus de moderne vervanger van scart. Vanaf versie 1.4 kan zelfs internet verbinding met deze kabel worden doorgestuurd en is de overdracht 3D compatibel (grotere bandbreedte). Elke moderne TV moet voorzien zijn van meerder HDMI ingangen net zoals oudere modellen meerdere scarts hadden. HDMI met ARC (Audio Return Channel) om een geluidsinstallatie aan te sluiten die ook ARC ondersteunt. HDMI met MHL (Mobile High Definition link) maakt het mogelijk het scherm van een mobiel apparaat weer te geven.

10 USB De moderne tv is voorzien van meerdere USB poorten
De moderne tv is voorzien van meerdere USB poorten Via deze poort kan men een USB stick of harde schijf aansluiten Meestal is een van de USB poorten voorzien om een hogere stroom (1A) te leveren om een mini harde schijf aan te sluiten Soms zit er ook een kaartlezer voor SD en andere type kaartjes, dit is een variant om foto’s en video’s van externe datadragers te bekijken. Dit is wel minder universeel dan een gewone USB poort.

11 Hoofdtelefoonuitgang
Is uitgevoerd in mini jack. Geeft enkel gewoon stereo uit. Kan ook worden gebruikt om een eenvoudig luidspreker setje aan te sluiten. Een eenvoudig stereo setje met subwoofer 2.1 (+/- 60Euro) geeft al een enorme kwaliteitswinst t.o.v. de tv luidsprekers.

12 Digitale audio uitgang (meestal optisch)
Geeft de best mogelijke audio overdracht naar een aparte geluidsinstallatie. Ondersteund de hoogste audio normen die de tv aan kan (vb 5.1), maar meestal enkel van de interne tuner…… Opgelet…. Het 5.1 geluid van een met HDMI aangeloten toestel (zoals bluerayspeler, settopbox…) wordt soms (bijna altijd) enkel in stereo doorgegeven naar de optische verbinding. In dat geval is het beter om de audio rechtstreeks van blueray… settopbox naar de versterker te sturen, of om de geluidsinstallatie aan te sluiten via HDMI met ARC. Zie hiervoor de handleiding van de TV.

13 Netwerk (RJ-45) en/of draadloos (WiFi)
Dit is de verbinding met ons thuisnetwerk. Als het de bedoeling is om film in HD te streamen van onze PC of NAS , dan geniet een draadverbinding de voorkeur, maar als uw thuisnetwerk bij de tv niet aanwezig is, dan voldoet draadloos ook. Volledig boekje (36 blz) van Knack in PDF formaat over alles wat met thuisnetwerken te maken heeft….. Aanrader.

14 WiDi netwerk (Wireless Display)
Zoals de naam al doet vermoeden is WiDi gebaseerd op de Wifi techniek. Toch is het net wat anders want WiDi heeft geen bestaand Wifi thuisnetwerk nodig om de functioneren. De twee met WiDi uitgerust apparaten zetten namelijk een eigen (klein) Wifi netwerk op om gegevens uit te wisselen. Je hoeft de apparaten dus niet perse te verbinden met een router. Eigenlijk kun je WiDi qua manier van communicatie vergelijken met Bluetooth alleen is het een stuk sneller, kun je nagenoeg alles oversturen en is de bandbreedte groter.

15 BlueTooth IrDA Valt een beetje in de lijn van WiDi
Kan dienen om de TV te verbinden met muis, klavier ….. IrDA Is de klasieke verbinding voor de afstandsbediening van de TV.

16 TV aansluiten aan de PC Als de pc niet ver van de TV staat kunnen we een verbinding maken via een HDMI kabel. De TV wordt nu dus een 2e PC scherm. Dit is zinvol als we bv DVD’s of CD’s willen afspelen via de PC dvd speler. Het is belangrijk om een goede kwaliteit HDMI kabel te gebruiken, anders kunnen er stoorlijnen op de TV onstaan. Dit is bruikbaar om alles wat we op de PC kunnen tonen (film foto enz…) ook op de TV te laten zien. Opgelet voor het geluid…. (standaard zal er geen geluid op de tv zijn) Dit is een van de items waar veel mensen uren op zoeken (volgens internet) Het geluid van de PC moet nu nog naar de TV worden gezet. Kies configuratiescherm “Geluid of Audio”. We zien hier onder de tab “Afspelen” de mogelijke keuzes. Luidsprekers. Geluid komt door de boxen van de PC HDMI Output. Geluid wordt via HDMI naar de TV gestuurd.

17 Film streamen van PC naar TV via netwerk
van Samsung van Philips Samsung biedt software aan voor op de PC om de PC en de TV (en andere AllShare toestellen) samen te laten werken. Andere merken zullen ook wel zo iets hebben, maar dat is verder na te kijken. Dit werkt volgens het DLNA protocol (Digital Living Network Alliance) Zie DLNA is niet merk gebonden, en verbind alle toestellen van alle merken die volgens het DLNA protocol kunnen werken Kortgezegd maakt deze standaard het mogelijk om muziek en films tussen diverse apparaten te streamen. Hierbij is het niet nodig om ingewikkelde instellingen te wijzigen, want de apparaten zien elkaar vanzelf. Een voorwaarde is wel dat alles op hetzelfde (draadloze) thuisnetwerk is aangesloten. Momenteel zijn er meer dan 230 merken, waaronder Sony, Dell, LG, HTC, Philips, Samsung, Synology en Nokia die DLNA ondersteunen.

18 Met wat kunnen we via het DLNA protocol werken op onze PC
Windows media player Cyberlink PowerDVD (zeker 13) Samsung AllShare (programma uit vorige dia) eenvoudig maar doet wat het moet doen. Philips Media Manager… trekt op dat van Samsung. En nog vele andere………

19 Wie het helemaal te zot wil maken….. XBMC
XBMC is een gratis media center die ook DLNA ondersteunt. Bouw een (oudere) PC om naar media center en biedt via het (draadloze) thuis netwerk al je media (muziek, foto’s, film) aan aan je TV, smartphone….enz Of verbind een (oudere) PC maar met een goede videokaart (HDMI) aan je TV. Dit is de manier waar XBMC voor is ontworpen om media op je TV af te spelen om programma te downloaden om DLNA in te stellen Opm: XBMC kan ook gewoon op een pc draaien onder WIN.. Android enz. enz…. Er zijn APP’s te vinden om op smartphone of tablet om XBMC via WiFi op afstand te bedienen.

20 Kunnen we dan ook onze TV via tablet of smartphone bedienen…
Natuurlijk…. Ga naar de App store En zoek naar bv… afstandbediening Samsung enz..enz.. Er zijn universele en merkgebonden Het is een kwestie van proberen wat er werkt. Is dit nuttig… De meegeleverde afstandbediening doet nog altijd zijn werk, want hij is er voor ontworpen. Het is tegenwoordig mogelijk, dus wil ik het hier niet weglaten.. De Oudere generatie (wij dus) zal naar de afstandbediening grijpen De jongeren zitten met hun vingers vastgeplakt aan de smartphone….. Dus….

21 Aangezien de huidige TV’s meestal ook op internet kunnen gaan
Kunnen we ook draadloze muizen keybord’s en webcam’s aansluiten Sommige modellen via WiFi en andere via een USB zender Bluetooth of WiDi. Sommige TV merken bieden eigen toetsenborden met muispad aan zoals Samsung (voordeel.. bevat ook de speciale toetsen) Ook andere klavieren zoals van Logitech werken Wireless Touch Keyboard K400 is een mooie Nu is de TV eigenlijk een PC met groot Scherm geworden Meestal onder Linux, alleen zal de gebruiker daar niets van merken.

22 Hebben we nu alles behandeld…
Ik denk het niet, De mogelijkheden varieren van merk en type en van wat we met onze installatie willen doen. Het enige wat we met deze uitleg proberen duidelijk te maken is Maak vooraf een inventaris van toestellen die je reeds hebt en die moeten worden aangesloten, en met wat voor een verbinding dat moet of kan gebeuren. Bekijk bij een nieuwe TV niet alleen het beeld, maar even belangrijk… kijk eens naar de achterkant naar alle aansluitingen. Bedenk vooraf wat je wil aangaande TV en PC/Netwerk/Nas enz.. Als je meer wil dan standaard TV kijken, zoek eens op of er PC/Tablet/Smartphone programma’s / Apps zijn te vinden die samen met die TV werken. Dit staat meestal niet vermeld in de meegeleverde boekskes. Het ene merk gaat hier verder dan het andere. De ontwikkeling gaat snel… Wat vandaag supermodern is is morgen al achterhaald.


Download ppt "Smart TV Aansluitingen"

Verwante presentaties


Ads door Google