De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Evolutie vs. Technologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Evolutie vs. Technologie"— Transcript van de presentatie:

1 Evolutie vs. Technologie
De mens De dieren

2 Probleemstelling Dieren jagen al hun hele leven, wij als mens ook, maar hebben het ons makkelijk gemaakt door technologie te gebruiken, wij als mensen kijken daarom nu te weinig af van de natuur.

3 Hypotheses Een mogelijk oplossing is, dat dieren verder ontwikkeld zijn als mensen, dat betekent dat we dus al achter liggen in de oorlogsstrategie. Ten tweede kan het zo zijn, dat we weinig afkijken, omdat we allemaal ooit hetzelfde zijn geweest, dat betekent dat we dus dezelfde strategie hebben en dus niet kunnen afkijken. Als laatste kan het zo zijn dat we voor liggen en dat we ook  voor blijven liggen in de strategie van het jagen, omdat we meer technologie hebben.

4 Groep Bram Kersten Menno Nijssen Job Julicher Sjoerd Hendriks Thema Leven (evolutie) Hoofdvraag In hoeverre verschillen mensen in het sociaal gedrag met andere organismen Deelvraag 1 Hoe groot is het verschil tussen de technologische vordering van dier en mens Deelvraag 2 Wat is het verschil tussen de evoluerende vormingen tussen mens en dier.

5 Zeggen het tegenovergestelde
Dieren vs. Technologie Pgo 1 Gebruiken andere dieren ook menselijke strategieën? Pgo 4 Voorbeelden Pgo 12 Pgo 7 Gebruiken andere organismen ook menselijke strategieën? Hoe groot is het verschil tussen mensen en apen? Vervolg Overige organismen: Pgo 9 Pgo 2 Planten Waarom zijn wij anders dan chimpansees? Vervolg Pgo 8 Robots Pgo 10 Zijn er dan geen beesten die echt intelligent nadenken? - Wat is het verschil tussen de sociale evolutie van mensen en dieren Voorbeelden Overige: Pgo 13 Pgo 11 Pgo 5 Pgo 3 Pgo 12 Pgo 6 Pgo 15 Zeggen het tegenovergestelde Pgo 14

6 SMART-vraag: In hoeverre kan de evolutie van dieren de technologische groei van de mensheid bijhouden? Onze SMART-vraag is onze uiteindelijke onderzoeksvraag, die is voortgekomen uit onze Rode-Draad en uit onze hoofdvraag+2 deelvragen

7 PGO 1 Vechtende mieren1 Mieren gebruiken veel menselijke strategieën om te vechten tegen andere mieren. Ze werken samen en kunnen goed met elkaar communiceren.

8 PGO 2 Planten oorlog2 Planten hebben verschillende tactieken om van hun belagers af te komen, terwijl veel mensen dat helemaal niet weten. Planten lijken op het eerste oog heel suf, saai en hulpeloos, maar kunnen zichzelf goed verdedigen tegen plantenetende insecten.

9 PGO 3 Cheeta's 3 Cheeta’s lijken in eerste instantie zelfstandig en alleen levende dieren, maar eigenlijk hebben ze een heel sociale kant die toch wat meer op mensen lijkt dan dat we op het eerste gezicht dachten.

10 Chemische zijdespinnen4
PGO 4 Chemische zijdespinnen4 Tegenwoordig kunnen spinnen zich dus ook al verweren door chemical warfare. Ze doen dit door Alkaloïde chemicaliën aan te maken. Mieren, rupsen en motten kunnen zich dus beter eerst bedenken als ze het web aanvallen, want er het is giftig. De vijanden komen niet in de buurt, omdat Alkaloïde een afschrikmiddel is, de vijanden durven niet in de buurt te komen. Hoe spinnen deze stof aanmaken of waarom het afschrikkend werkt weten onderzoekers niet, wat ze wel weten is dat alleen de grote zijdespinnen dit doen.

11 Jagende luipaarden5 PGO 5
Het luipaard Legadema wordt geboren, de moeder is al vijf welpjes kwijt geraakt en let dus heel erg op. Legadema is totaal niet bang en gaat het woud verkennen. Haar moeder leert haar te overleven, ze leert haar te doden en te jagen, dit lukt alleen door de intelligentie van het dier, Legadema jaagt eerst op eekhoorns, hierdoor leert ze te sluipen en uiteindelijk wordt ze een solitaire jager. Legadema wordt ouder en gaat weg bij haar moeder en krijgt haar eigen gebied.

12 PGO 6 Red de neushoorn6 In Afrika en Azië worden neushoorns bedreigd door stropers en afkalvend leefgebied. Aan hoorn is goud geld te verdienen. In 2011 zijn twee van de vijf ondersoort uitgestorven. De strijd tussen stropers en natuurbeschermers wordt dan ook steeds feller.

13 Oorlog bij chimpansees7
PGO 7 Oorlog bij chimpansees7 Chimpansees lijken net als de mens oorlog te voeren, ze gebruiken bruut geweld om hun territorium te vergroten en om voedsel te stelen van een andere groep, zodat ze hun volk kunnen uitbreiden. Dit is normaal in de natuur.

14 PGO 8 Vechtrobots8 De mens ligt niet stil met nieuwe oorlogs tactieken, en bedenkt steeds nieuwe technieken om veiliger, en beter oorlog te kunnen voeren, en zichzelf beter kan verdedigen. De vraag is dus of dieren werkelijk beter zijn in oorlog voeren, of wij, omdat wij iets bedenken waardoor we zelf niet eens meer risico lopen.

15 Chimpansees vs mensen9 PGO 9
De mens ligt niet stil met nieuwe oorlog tactieken, en bedenkt steeds nieuwe technieken om veiliger, en beter oorlog te kunnen voeren, en zichzelf beter kan verdedigen. De vraag is dus of dieren werkelijk beter zijn in oorlog voeren, of wij, omdat wij iets bedenken waardoor we zelf niet eens meer risico lopen.

16 PGO 10 Gedrag10 Er is een computerprogramma ontwikkeld waarmee men schijnbaar goed doordachte gedragen van dieren simpel mee kan verklaren. Dit verklaart het in scholen zwemmen en de dominantie van vrouwtjesapen bij bonobo’s

17 PGO 11 Wolven11 Wolven hebben door hun strakke rangorde een hele goeie jachttechniek gekregen, en werken meestal samen om zo functioneel mogelijk samen te werken, meestal onder leiding van een of twee alfa wolven.

18 PGO 12 Roofvogels12 Er zijn verschillende soorten roofvogels en hebben allemaal eigen jachttechnieken. Ze hebben allemaal erg goede ogen, scherpe klauwen en haaksnavels. Roofvogels zijn erg groot en hebben enorm gespierde vleugels. Als jachttechniek gebruiken ze bijvoorbeeld hun scherpe visie om vanuit de lucht een prooi te zoeken en er dan met hoge snelheid op af vliegen. Sommige roofvogels, zoals de torenvalk, kunnen 'bidden'. Ze vliegen dan tegen de wind in en bewegen hun vleugels op een bepaalde manier, zodat ze als een helikopter op één plek blijven hangen. Zo kunnen ze zoeken naar prooidieren op de grond, zonder dat hun beeld steeds verandert. Het is dus een moment vlak voor het starten van de maaltijd. Daarom hebben mensen het vroeger de term bidden gegeven, zoals mensen wel bidden voor het eten.

19 De mens een sociaal dier13
PGO 13 De mens een sociaal dier13 De vraag die in di artikel wordt gesteld is de vraag of de mens een sociaal dier is. De mens is geen dier, want hij kan zichzelf ontkennen door bijvoorbeeld zelfmoord te plegen. Dit kan geen enkel dier. Ook ontkent de mens alles wat dieren hebben. De mens ik ook niet sociaal, maar een einzelgänger. De mens is een intelligent verschijnsel, want hij heeft geen ‘voorgeprogrammeerd’ programma zoals dieren. Er bestaan eigenlijk helemaal geen sociaal levende diersoorten. Mierencolonies zijn namelijk een groot organisme in plaats van een sociale gemeenschap. Het samenzijn van mensen komt door de volwassen wil om samen te zijn. De mensen moeten niet samenzijn maar willen samenzijn.

20 PGO 14 De evolutie14 Een oog, een vleugel, ons lichaam: overal in de natuur komen we structuren van een adembenemende complexiteit tegen, tegenwoordig krijgen Biologen meer vat op hoe de evolutie werkt. Zoals bioloog Howard Berg zegt: Je knutselt aan je lichaam, verbeterd dit je overlevingskans, dan houd je je aanpassing, verbeterd dit het niet, dan sterft het weer af. Onderzoekers hebben verschillende soorten genen gecombineerd van verschillende soorten en zijn erachter gekomen dat ze van een gemeenschappelijke oorsprong zijn, dat wil zeggen dat door evolutie nieuwe soorten zijn ontstaan.

21 PGO 15 Sociale evolutie15 Mensen kunnen nog zo geniaal zijn, ze hebben de samenleving nodig. Zonder de samenleving bestaan mensen niet. Deze samenleving is gemaakt door de mens doormiddel van taal en cultuur. Wij evolueren echter verder en er zijn steeds meer communicatiestoornissen.

22 Charles Darwin Evolutie:
-Natuurwetenschappelijke verklaring van leven op aarde. Verandering van generatie op generatie Vaak muteren, dat een nieuwe soort ontstaat Natuurlijke selectie: -beter in de omgeving passen meer kans op overleven -nieuwe functies creeëren via mutatie, om beter te kunnen overleven in de natuur Geboren op 12 Februari 1809, overleden op 19 April 1882.  Een autoditact op het gebied van Natuurkunde, biologie en geologie. Hij is bekend geworden door de evolutie theorie en verklaringen voor natuurlijke selectie.

23 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Auteur Datum Artikel Mark Moffett
2012 Krijgkunst bij mieren (pag 26 t/m 31),  Scientific American (tijdschrift) 2 Raymon Heemskerk Oorlog in je achtertuin (pag 44 t/m 47), Kijk magazine (tijdschrift) 3 ? 2005 De Cheeta, National Geographic (tijdschrift) 4 K. L. Zijdespinnen gebruiken chemisch wapen (pag. 10), Kijk magazine (tijdschrift) 5 Dereck Joubert Leven voor de Jacht (pag. 146 t/m 159), National Geographic (tijdschrift) 6  Peter Gwin Strijd om de neushoorn, National Geographic (tijdschrift) 7 Frank Heinen 2010 Ook chimpansees voeren oorlog,   8 Etsel 2010 (laatst bijgewerkt 2011)  Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voeren,  9 Lars van den Hoek Ostende  Verschil tussen mens en chimpansee slechts twee procent,  10 Arno van ‘t Hoog 13 februari 2004 intelligent gedrag hoeft niet doordacht te zijn,  11 Raf Vanisterbecq 11 maart 2013 Hoe wolven jagen,   12 School TV Geen datum beschikbaar Roofvogels, 13 11 februari 2002 De mens een sociaal dier, 14 Carl Zimmer November 2006 Wonderen der evolutie, 15 Toon Kasdorp 20 october 2011 Sociale evolutie,


Download ppt "Evolutie vs. Technologie"

Verwante presentaties


Ads door Google