De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorlichting MaatschappijWetenschappen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorlichting MaatschappijWetenschappen"— Transcript van de presentatie:

1 Voorlichting MaatschappijWetenschappen
januari 2014

2 Even voorstellen: Cornelisse, getrouwd, 3 kinderen
Lesgegeven op de Buskesschool, het Comenius College en nu 10 jaar op het Emmauscollege Docent GS, MA en MAW

3 MaatschappijWetenschappen
Wat is dat voor een vak?! Waarom kies je dat?! Inhoud van het vak. Wat krijg je precies aan cijfers en PO’s. Oud-leerlingen aan het woord. Vragen en opmerkingen.

4 MaatschappijWetenschappen
Examenvak; dus in 4 èn 5 havo of 4, 5 èn 6vwo Sociale Wetenschappen => alles met en over de mens en de samenleving Inleiding voor Antropologie, Psychologie, Recht, journalistiek, Criminologie, Sociologie, Ontwikkelingsstudies, Europese studies, etc. Kijken naar samenhang en processen tussen actualiteit en theorie …

5 Waarom kies je dat? Omdat je …
Het nieuws volgt en soms journaal kijkt. Kritisch bent en wil weten. Geïnteresseerd in de maatschappij. Verder kijkt dan je neus lang is. Je afvraagt waarom dingen gebeuren. Af en toe een krant leest. Iets met mensen hebt.

6 Enkele (oud-)leerlingen;
Het is een vak waar je veel tijd in moet steken, maar ik raad het zeker aan om te kiezen. S.de J. Maw is een super leuk vak alleen je moet er wel wat voor doen. A.P.

7 Ik ben heel blij dat ik Maatschappijwetenschappen gekozen heb, het is een vak waar je (Als je je best doet) altijd wel een voldoende kunt staan, veel van de toetsen is gewoon een kwestie van leren en begrijpen, ook kun je altijd aan het eind van de periode je cijfer ophalen door veel tijd te steken in je PO. Ik denk dat de lessen MAW het meest boeiend zijn van alle lessen, je kijkt bijvoorbeeld vaak leerzame dvd's. Als je thuis regelmatig het Journaal kijkt of de krant leest, en dat je boeit, zou ik dit vak zeker aanraden!!‘ R.v.P.

8 Ik vind maw een heel erg leuk vak, het lijkt altijd veel het leren maar eigenlijk valt het altijd super mee omdat het interessante onderwerpen zijn. Het is leuk dat je niet alleen bezig bent met leren maar ook veel andere opdrachten doet, echt heel leuk. groetjes T.

9 De onderwerpen; Mens en Werk klas 4havo/vwo
Verzorgingsstaat Arbeidsverhoudingen Arbeid en informatisering Arbeidsverdeling Werk en waardering Werk en wetten Sociale of Maatschappelijke ladder

10 Culturele Antropologie klas 4 havo/vwo
Materiële, sociale en geestelijke aspecten van verschillende culturen met elkaar vergelijken en bekijken! The Nuba - YouTube

11 De Europese Unie, en internationale betrekkingen klas 4 havo/vwo

12 OntwikkelingsSamenwerking 4h/v
Motieven ontwikkelingssamenwerking Nationale en internationale organisaties Economische belangen en de Derde Wereld Ontwikkelingssamenwerking en cultuur Oeganda - Schooltv Beeldbank

13 SOCIOLOGIE en stamboomonderzoek klas 5 vwo

14 Migratie, Mensenrechten en de Multiculturele Samenleving 5vwo

15 Recht 5vwo Recht voor jou

16 Massamedia examenjaar havo/vwo
Communicatie Technologische ontwikkelingen Overheid Commercie Cultuur Radio en tv Vrouwen en reclame - Schooltv Beeldbank

17 Criminaliteit en Rechtsstaat examenjaar havo/vwo
Criminaliteit en samenleving De rechtsstaat Repressief en preventief beleid tov jongeren Functies van straffen Oorzaken van criminaliteit Gevangenis en bureau HALT

18 Politieke Besluitvorming examenjaar havo/vwo
Nederlandse politieke stelsel Politieke stromingen Beleid Actoren Lokaal, provinciaal, landelijk en Europees niveau Politieke partijen

19 Overzicht MaatschappijWetenschappen
Klas Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 4havo en 4vwo Mens en Werk Culturele Antropologie Europese Unie Ontwikkelings Samenwerking 5 vwo Sociologie Migratie, Mensenrechten en de Multiculturele Samenleving Recht 5havo en 6vwo Massamedia Criminaliteit en Rechtsstaat Politieke Besluitvorming C.S.E.

20 Elke periode: Eén S.O. (ongeveer halverwege) 1x
Eén PO (= Praktische Opdracht) ½ x De toets in de ToetsWeek x In het examenjaar geen PO’s Verzamelen van 3 krantenartikelen over het onderwerp (=Handelingsdeel)

21 Nog wat (oud)leerlingen …
Ik vind MAW een heel leuk vak, omdat ik het interessant vind om te weten te komen hoe mensen zich onder bepaalde omstandigheden gedragen. Ook is MAW leuk als je geïnteresseerd bent in de sociale kanten van de mens; je leert hoe mensen d.m.v. cultuur, omgeving, vrienden etc. zo zijn geworden. MAW is geen moeilijk vak; als je oplet in de les en vooral heel goed leert voor een toets. Voor MAW kan je makkelijk een voldoende halen en de PO's maken het vak ook een stuk leuker! groetjes S.

22 Het is een leuk vak, waar je (denk ik) veel aan hebt
Het is een leuk vak, waar je (denk ik) veel aan hebt. Ik merk echt dat ik er veel van leer. Het is interessant en heel afwisselend. Gr. M. Hallo, meneer Cornelisse Er is 1 ding wat U zeker moet vertellen,vertel al die 3e klassers over Jos (ex-gedetineerde). Zeker de moeite waard!! L.

23 Maatschappijwetenschappen is een heel leuk vak, maar je moet je er wel écht voor inzetten. Mijn tip is om het niet te kiezen als je rooster al helemaal volgepropt en super druk is, maar het wel te kiezen als je niet lui bent en je geïnteresseerd bent in de mens en maatschappij. Er zijn verschillende onderwerpen, dus grote kans dat er iets is wat ook echt bij jou past. Zo niet, dan blijft het een leuk vak. J. S.

24 MAW is echt een heel leuk vak
MAW is echt een heel leuk vak ! Het is soms wel veel werk, maar dat is het zeker waard. Omdat het zo breed is zit er altijd wel een onderwerp bij wat je leuk vind. Toen ik bij de tweede fase middag zat dacht ik .. hmmm ik denk niet dat ik het ga kiezen, maar gelukkig heb ik dat wel gedaan. Je kijkt een hoop dvd en je moet vaak dingen achter de computer doen, niet 3x per week een saaie boekenles zoals wiskunde dus. Als je gewoon goed oplet in de les hoef je voor je toetsen bijna niks meer te leren. Allemaal kiezen dus, je krijgt er zeker geen spijt van !!! groetjes E. O.

25 Wat mij opvalt bij MAW: Bij MAW kijk je veel films en 1 hoofdstuk wordt in 1 les behandelt. Je wordt niet onder druk gezet, maar het is wel beter als je de studievragen bijhoudt. Het is niet slim als je een dag voor de toets begint met leren, want het is veel tekst. L.M.

26 Ik heb wel een voorlichting. Kies het niet. Haha grapje
Ik heb wel een voorlichting. Kies het niet! Haha grapje. MAW is een heel interessant vak. Je leert er veel dingen en sommige dingen zijn nog leuk ook om te weten ook. Het is alleen wel veel leerwerk, maar omdat het interessant is maakt dat het wat makkelijker. Succes met jullie keuze! E.G.

27 Maw is een moeilijk vak, het kost je veel tijd, je moet goede basiskennis hebben anders is het af te raden. Het is wel een van de leukste vakken van de bovenbouw en het staat goed op je cv! Je gaat anders tegen de wereld aankijken door maw! R. de K.

28 Het is een heel erg interessant vak je leert over wat menselijke gebruiken en culturen zijn en waarom ze zo zijn, en je hoeft er vind ik niet zo heel erg veel voor te leren als je goed oplet in de les. je moet alleen wel veel praktische opdrachten maken maar dit is eigenlijk alleen maar makkelijk want zo leer je het nog beter. G.B. Ik vind Maatschappijwetenschappen heel interessant. Bijvoorbeeld nu met Culturele Antropologie heb je het over gebruiken en culturen van mensen en dat vind ik gewoon heel erg leuk. J.S.

29 Wat ik deed toen ik de voorlichting over maatschappijwetenschappen kreeg in de derde klas was gelijk denken dat het net als maatschappijleer veel over politiek en dat soort saaie dingen gaat. Ik heb het vak ervaren als een goede uitbreiding van mijn kennis over hoe mensen over elkaar denken, wat de reacties zijn op het gedrag van mensen en hoe we elkaar onderling beïnvloeden. Door maatschappijwetenschappen zal je de samenleving anders gaan bekijken en vooral begrijpen. Door dit vak is mijn interesse voor het doen en denken van mensen ontstaan, waardoor ik weet welke richting ik ongeveer op wil als ik van het Emmauscollege af ben. Wat ik misschien wel het meest opvallende vond aan het vak is dat je in gaat zien hoe erg wij allemaal beïnvloed worden door bijvoorbeeld reclame en media. Ik heb er veel aan gehad. Eigenlijk kan ik zeggen dat het een leuk vak is. Alleen jammer dat er geen andere leraar is die het vak geeft … Succes, N.

30 dus … MaatschappijWetenschappen; Een echt ‘mensen’vak
Inleidend voor politicologie, sociologie, criminologie, arbeidskunde, antropologie, Europese studies, ontwikkelingsstudies, milieukunde, rechten, journalistiek, PABO, enz. … Maar ook gewoon interessant!

31 MaatschappijWetenschappen =
Werk/sociale ladder Politiek EU Antropologie Sociologie Recht OntwSamenw Criminaliteit Massamedia

32 Politieke Besluitvorming
Massamedia CSE Antropologie Cultuur Ontwikkelings- samenwerking Media Criminaliteit & Rechtsstaat Recht Sociologie Multiculturele Samenleving/ Migratie Vaardigheden PO’s; Interview Analyses Literatuur Bronnen Politieke Besluitvorming Politiek Staatsvorming EU Werk DE MENS

33 MaatschappijWetenschappen Einde van de voorlichting Heeft er iemand vragen? En voor straks, succes met de juiste keuze! G.Cornelisse docent MAW MA en GS


Download ppt "Voorlichting MaatschappijWetenschappen"

Verwante presentaties


Ads door Google