De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Deel1 script (ongev. 30 pagina’s ) wie, wat , waar, waarom, wanneer, wie zijn de karakters? Wie is mijn hoofdrolspeler? Wat wil hij? Wat houdt hem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Deel1 script (ongev. 30 pagina’s ) wie, wat , waar, waarom, wanneer, wie zijn de karakters? Wie is mijn hoofdrolspeler? Wat wil hij? Wat houdt hem."— Transcript van de presentatie:

1 Deel1 script (ongev. 30 pagina’s ) wie, wat , waar, waarom, wanneer, wie zijn de karakters? Wie is mijn hoofdrolspeler? Wat wil hij? Wat houdt hem tegen? Wat is de situatie normaal .Waarom doen de karakters wat ze doen? Waar gebeurt het? Wanneer gebeurt het? Informatie die nodig is om de kijker te informeren. Sympathie voor hoofdrolspeler opwekken. De toon van het verhaal duidelijk maken. **Aktie , comedy etc..

2 DEEL 2 Belangrijkste deel. 60 pagina’s
Intrede probleem. Strijd. Kan van alles zijn. Het moet in het begin lijken dat het probleem het allerslechtste is dat de hoofdpersoon kan overkomen. ** Hoe groter het contrast tussen de hoofdpersoon en zijn probleem, des te meer spanning. -De opgefokte baas in The Devil Wears Prada. Of de haai in Jaws, buitenaardse wezens in Alien, of schizofrenie in Beautiful mind.

3 Deel 3 ( 30 pagina’s) Inzicht, verandering, verrassing, finale. De grote vraag: Lukt het de hoofdpersoon om zijn probleem op te lossen? Lukt het George Clooney om in Ocean’s Eleven drie casino’s tegelijk te beroven. Lukt het Jim Carrey om in The Truman Show te ontsnappen uit de tv-wereld? Het probleem wordt erger. Vraag is: hoe gaan de karakters om met dat probleem? -Hoofdpersonages moeten alle kracht en intellect gebruiken om te slagen. Het maken van verkeerde keuzes brengt uiteindelijk inzicht. -Oplossing en/of verrassing.

4 De Hollywoodbasisformule
Godfather, Titanic, Die Hard, Ocean’s Eleven, Pulp Fiction, Pretty Woman, Nothing Hill, Shrek, Toy Story, Finding Nemo, Mr&MRS Smith, Jacky Brown, Bridget Jones etc…

5 hoofdpersoon plus probleem = plan 5
James Bond film. 1-Wie is de hoofdpersoon? James Bond. 2-Wat is zijn probleem? Gestoorde boef. Hoe lost Hoofdpersoon zijn probleem op? Door hem te verslaan met een plan. 3- Welk plan? Zijn eerste plan? Nee, natuurlijk niet. Ik heb betaald voor minstens anderhalf uur film en een kilo popcorn . 4-Zijn tweede plan? Nee, dat mislukt ook. Net zoals derde en vierde plan. 5- Gaat James Bond dood? Nee Hij beseft dat hij met een groter plan moet komen. PLAN 5! Grootste en meest riskante plan. Daarmee verslaat James Bond zijn probleem. ** De hoofdpersoon moet steeds met een nieuw plan komen anders verliest hij zijn familie, vrienden, liefde, leven… Als Tom Hanks in Cast Away niet doorzet met overleven op eiland, verliest hij zijn leven De hoofdpersoon komt ook in een sterk dilemma terecht. Door dat dilemma identificeren wij ons met hem. In The Godfather komt Al Pacino voor dilemma: Ik wil geen gangster worden, maar als ik dat niet word, wordt familie vermoord. In basic instinct: Michael Douglas wil graag met Sharon Stone naar bed. Maarr..ze wordt verdacht van moord in bed. ** In de keuze van de hoofdpersoon en de omgang met probleem schuilt de mening en visie van de maker. Bijv. In Titanic: Liefde gaat boven rijkdom.

6 Stap 1 (1-15 minuten) -Introductie hoofdpersoon in zijn 2e keus leven. ** Vaak zitten de karakters opgesloten in een 2e keus leven. Ze missen iets. Titanic: Kate Winslet in het begin veilig en angstig leven met rijke man zonder liefde. ( 2e keuze) Liar Liar. Jim Carry heeft in het begin een leven waarin leugen belangrijker is dan waarheid ( Behalve uiteraard grote helden als James Bond.) -introductie tegenstander of competitie. -een openingsmysterie dat de toon zet en het probleem introduceert. -Sympathie opwekken. ( onvolledig)

7 LE BIG MAC

8 -probleem wordt groter, gevaarlijker, dwingerder.
Stap 2 ( minuten) -Start dilemma Hoofdpersoon. Hij weegt voors en tegens af -probleem wordt groter, gevaarlijker, dwingerder. -De hoofdpersoon loopt vast in het probleem -Hij kiest er vrijwillig voor om het probleem op te lossen. ( Op zijn manier) Voorbeeld: In Match Point is de hoofdpersoon intiem geweest met de vrouw van zijn leven ( Scarlett Johansson), terwijl hij een relatie heeft met een schatrijke vrouw. Zijn verlangen om haar weer te zien groeit, maar hij wil zijn rijke vrouw niet opgeven. Kan hij de droomvrouw weerstaan? Nee. Toevallig komt hij haar tegen en gaat weer met haar mee. Dilemma: droomvrouw of schatrijke vrouw. De hoofdpersoon is an het probleem vast komen te zitten.

9 Stap3 ( minuten) PLAN 1 Hoofdpersoon verzint plan 1. Meest voor de hand liggende plan dat je zou kiezen om het probleem op te lossen. -Hoofdpersoon houdt vast aan zijn veilige keuze 2 leven. -Plan 1 mislukt Voorbeeld: Brokeback Mountain. 2 cowboys vrijen met elkaar. Gevaarlijk in dit gedeelte van Amerika in de jaren zestig. Hoe lossen ze dit op? Ze ontkennen , zeggen elkaar dat het iets eenmaligs is. maar de gevoelens zijn groot en het plan mislukt.

10 -Hoofdpersoon verzint een 2e plan. ( Extreem plan)
Stap 4 ( 45 – 60 minuten) PLAN 2 -Hoofdpersoon verzint een 2e plan. ( Extreem plan) Een extreem plan om zijn probleem op te lossen Houdt nog altijd vast aan 2e keus leven. Plan 2 mislukt. Het probleem blijkt groter dan gedacht. Alles blijkt anders. Hoofdpersoon krijgt grote klap. (Midden film.) Voorbeeld: Titanic. Meisje verzint 2e plan om bij geliefde te kunnen zijn. Ze pakt het extreem aan en daalt af naar het verboden benedendek, de wereld van Leonardo . Daar ziet niemand haar. Plan lijkt te lukken. Ze vindt echte liefde en vrijt met Leonardo. Ze heeft het zich moeilijker gemaakt. Hoe kan ze met haar (rijke) verloofde verdergaan nu ze echt verliefd is. Daarbij vindt de verloofde een naaktportret van haar in de kluis dat Leonardo heeft gemaakt. En…de Titanic ramt de ijsberg. Weg plan 2

11 -Krijgt een ingeving hoe en verzint plan 3
Stap 5 ( minuten) Spiegelmoment en plan 3. -De hoofdpersoon evalueert alleen of met omgeving zijn fouten tot nu toe. Vaak niet binnen beschermde terrein. (leraar) -Krijgt er de ingeving dat hij zijn angstige keuze twee leven moet opgeven om ooit het probleem te kunnen oplossen. -Krijgt een ingeving hoe en verzint plan 3 In Die Hard verzorgt Bruce hier zijn wonden. Tegelijkertijd denkt hij na over het leven. Hij weet niet of het wel een goede keuze is geweest om zijn familie te verlaten. Hij praat erover met een vriend. Ondertussen zien we de boeven een volgend, veel gevaarlijker plan onthullen. De tijd begint harder te tikken.

12 Hoe Rocky weer hoop krijgt

13 Stap 6 (75-90 minuten) De Hel Hoofdpersoon vastbesloten om keuze 1 leven te kiezen. Wordt halverwege bang, kiest toch niet voor 1 en gaat er niet vol in. -Hij raakt daardoor alles en iedereen kwijt en belandt op de bodem van de hel. Dan pas realiseert hij zich zijn angst en de noodzaak tot verandering. Hij komt tot inzicht hoe hij dat moet doen.

14 Stap 7 ( minuten) Plan 4 Elk plan wordt steeds groter, moeilijker en gewaagder dan het vorige. En na elke mislukking verliest de hoofdpersoon steeds meer. Om emotionele ervaring maximaal te maken, moet spanning steeds hoger oplopen. Hier maakt de hoofdpersoon de uiteindelijke keuze. Plan 4 slaagt….bijna. Levert wel inzicht op voor slagen van plan 5.

15 Stap 8 ( minuten) Grote Finale ( Letterlijk in films als Rocky Plan 5 slaagt. Probleem opgelost. De hoofdpersoon krijgt wat hij nodig had.

16 1-INTRODUCTIE Bijv. 1 Intro werk 2 Intro prive 3 openingsmysterie 4 Probleem 5- 5-Evaluatie 1- Vijand versterkt. Tijd tikt 2- 3- 4- 2- AFWEGING 1- 6- PLAN 3 (leidt tot hel ) 4 5-Maakt keuze 1 3 PLAN 1 7-PLAN 4 5- Plan misluk. Wel inzicht. 4-PLAN 2 8- PLAN 5 4-probleem opgelost 5-Heeft wat hij nodig heeft.

17 Mijn naam is Bond. James Bond.
- Start met schrijven van scènes. Iedere scène dient het verhaal iets vooruit te duwen. -Schrijven van dialogen. Elke karakter eigen stem.


Download ppt "Deel1 script (ongev. 30 pagina’s ) wie, wat , waar, waarom, wanneer, wie zijn de karakters? Wie is mijn hoofdrolspeler? Wat wil hij? Wat houdt hem."

Verwante presentaties


Ads door Google