De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 3 Hoe onderzoek je de samenleving?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 3 Hoe onderzoek je de samenleving?"— Transcript van de presentatie:

1 Les 3 Hoe onderzoek je de samenleving?
Thema 1: Wat is Maatschappijleer?

2 Maatschappelijk probleem
Kenmerken: Veel mensen Verschillende meningen Veel aandacht media Politiek bemoeit zich ermee.

3 Huiswerkopdracht Poster
De opdracht: Maak een poster over een maatschappelijk probleem. Bedenk een goede slogan die daarbij past! Laat op de poster minstens 3 groepen zien die ermee te maken hebben (via tekst, tekening etc.) Noteer 1 oplossing die de politiek al bedacht heeft (noem evt ook de partij of minister). Noteer ook 1 oplossing die jullie zelf bedacht hebben. Gebruik illustraties die bij het onderwerp passen. Maak nu je poster A3 formaat. Gebruik duidelijke letters en kleuren. Cijfers over het probleem.

4 Alcohol in het verkeer Uitgaansgeweld Vluchtelingen opvang Problemen in de ZORG (Mantelzorg) Diefstal Zwerfafval A-sociaal gedrag Jonge daklozen Alcoholmisbruik bij minderjarigen Gokverslaving Armoede in ons land Drugsgebruik door jongeren. Kindermishandeling Jeugdwerkloosheid Geweld op scholen Orgaandonaties Winkelcriminaliteit Voetbalvandalisme Pesten Dierenmishandeling Hangjongeren Internetverslaving Alleen over Nederland!!!! Vergrijzing Huiselijk geweld

5

6 Onderdelen 0 punten 1 punt 2 punten Lay out Er is heel veel tekst gebruikt en weinig illustraties. De letters zijn te klein of niet duidelijk. De poster is niet netjes afgewerkt. Er is tekst gebruikt en wel wat illustraties. De letters zijn niet altijd even duidelijk. De indeling is niet altijd logisch en netjes afgewerkt. Er is een goede balans tussen tekst EN illustraties. De teksten en letters zijn duidelijk. De indeling is speels en logisch. De afwerking is van hoge kwaliteit. slogan De slogan is niet zelf bedacht en sluit niet aan bij het maatschappelijk probleem wat gekozen is. De slogan is zelf bedacht, maar sluit niet echt aan bij het maatschappelijk probleem wat gekozen is. De slogan is zelf bedacht EN sluit aan bij het maatschappelijk probleem wat gekozen is. Betrokken groepen Er zijn geen of maar 1 betrokken groep genoemd OF de groepen komen niet duidelijk naar voren. Er zijn 2 betrokken groepen genoemd die direct of indirect te maken hebben met het probleem. Er zijn 3 betrokken groepen genoemd die direct te maken hebben met het probleem. Deze komen op een goede manier terug op de poster. Oplossingen Er zijn geen oplossingen genoemd die te maken hebben met het probleem. Alleen de politieke oplossing OF de zelf bedachte oplossing is genoemd. Deze is niet geheel duidelijk. De politieke oplossing EN de zelf bedachte oplossing zijn genoemd en komen op een duidelijke manier naar voren. Cijfers Er zijn geen cijfers genoemd die te maken hebben met het probleem. Er zijn wel cijfers genoemd, maar die sluiten niet aan bij het probleem OF ze komen niet duidelijk genoeg naar voren op de poster. Er zijn cijfers genoemd die goed aansluiten bij het probleem. Ze komen ook duidelijk genoeg naar voren op de poster.

7 Huiswerk LB: 12 en 13 WB: blz. 10 t/m 12 Opdracht 2, 3, 4 en 8 hoef je niet te maken. Eventueel poster maken (nog twee lessen om hieraan te werken de rest doe je thuis)

8 Beoordeling poster 10 punten te verdienen Lay out 2punt Slogan 1 punt Drie betrokken groepen genoemd 2 punten Cijfers genoemd 1 punt Een oplossing politiek 1 punt Een oplossing zelf bedacht 1 punt


Download ppt "Les 3 Hoe onderzoek je de samenleving?"

Verwante presentaties


Ads door Google