Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdHerman de clercq Laatst gewijzigd meer dan 5 jaar geleden
1
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Vergelijkende degustatie
3
STAP 1 : het persen - Persen van druiven
STAP 1 : het persen - Persen van druiven. - Sap van eerste persing = vin de cuvée : xxxxxxxx = beste kwaliteit - Sap van tweede persing = vin de taille : xxxxxxxx xxxxxxxx = mindere kwaliteit - Afkoeling en débourbage
6
STAP 2 = 1ste gisting 1ste gisting: basiswijn met hoge aciditeit
7
STAP 3 = Assemblage Uitstekende jaren :
Assemblage van: - verschillende druiven - verschillende herkomsten (crus) - jaargangen 80% van de champagnes is non-vintage (zonder jaartal) Uitstekende jaren : 2000 – 2002 – 2004 – 2005 – 2008 – 2010
8
STAP 4 = 2de Gisting Prise de mousse (2de gisting) = principe van méthode champenoise (méthode traditionelle) Liqueur de tirage = mengsel van stille wijn, suiker en gistcellen In horizontale positie verloopt 2de gisting over 8 weken
9
STAP 5 = opvoeding op de ‘lies’ (gistcellen)
10
- Wijn veroudert op de dode gistcellen - Non-vintage : minimum 15 maanden - Vintage: minimum 3 jaar
11
STAP 6 = Remuage / gyropalette
Manueel: flessen in pupiter over 45°, draaien en schudden tot bezinksel volledig in de hals van de fles zit. Op het eind staat de fles verticaal in de pupiter. Remueur (manueel) : flessen per dag – enkele maanden Gyro-pallette (mechanisch) : één week 80% remuage gebeurt vandaag met gyro-palletten
13
STAP 7 = Dégorgement - Moderne methode : dégorgement à la glace, xxxxxxxx= fles verticaal met de nek in koelbad - Oudere methode: dégorgement à la volée, zelfde principe maar zonder invriezen van sediment
14
STAP 8 = Dosage Toevoeging van ‘liqueur d’expédition’ = suikermengsel.
Bepaalt de zoetheid van de champagne
15
STAP 9 = kurk, muselet, capsule
Na dosage, aanbrengen van kurk en muselet. Enkele keren draaien van de fles om liqueur d’expédition te verdelen. Wijn rust enkele weken tot jaren vooraleer hij op de markt komt.
16
Champagne-types Blanc de blancs = uitsluitend met witte druiven
Blanc de noirs= uitsluitend met blauwe druiven Champagne of champagne tradition Millésimé Rosé Spécial Cuvée
17
Champagne – statuut producenten
RM : récoltant manipulant (2000 vignerons) NM : négociant manipulant CM : coopérative de manipulation RC : récoltant coopérateur SR : société de récoltants ND : négociant distributeur MA : marque d’acheteur
18
Champagne in cijfers 0.4 % van de wijngaarden wereldwijd
10 % van de wereldconsumptie van schuimwijnen 36 % van de waarde wereldwijd van schuimwijnen 307 miljoen flessen verstuurd waarvan 50% in export 4.3 miljard euro omzetcijfer 1 miljard flessen in reserve of in rijping 34300 ha oppervlakte wijngaard 3 regio’s – 5 departementen – 319 gemeenten 15800 wijnbouwers – 140 coöperaties – 320 ch. huizen 4700 verzenders waarvan 1800 ook exporteren
19
Champagne – cijfers 2017 flessen geproduceerd en verzonden naar: Frankrijk 50% = 154 mln fl. = 2.1 miljard euro Europese Unie 25% = 76,6 mln fl. = 1.3 miljard euro Overige landen 25% = 76.9 mln fl. = 1.5 miljard euro Verdeeld in 190 landen Uitvoer buiten Europa is verdubbeld de laatste 20 jaar
20
Champagne – uitvoer 2017
21
Champagne – uitvoer naar type
22
Champagne – sectoriële belangrijkheid
Beslaat 4% van de Franse wijnaanplant Vertegenwoordigt 20 % van de Franse wijnomzet (AOP) Is nummer 1 in Frankrijk qua omzet / volumes (AOP) is goed voor 22% van de Franse uitvoer wijnen / dranken Verantwoordelijk voor 39% van de Franse landbouwuitvoer 30000 directe jobs 15000 gesalarieerde jobs plukkers
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.