De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 11 voor 15 juni 2019 GELOVIGE GEZINNEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 11 voor 15 juni 2019 GELOVIGE GEZINNEN."— Transcript van de presentatie:

1 Les 11 voor 15 juni 2019 GELOVIGE GEZINNEN

2 Elke familie heeft zijn eigen culturele achtergrond
Elke familie heeft zijn eigen culturele achtergrond. De cultuur waarin we leven, geeft vorm aan de manier waarop we het Evangelie begrijpen en accepteren. Welke van onze overtuigingen en gebruiken zijn op cultuur gebaseerd? Welke aspecten van onze cultuur moeten we accepteren en welke verwerpen? Hoe zit het met culturele tegenstellingen tussen verschillende Christengemeenschappen? Hoe kunnen we het Evangelie brengen aan een cultuur die anders is dan die van ons? EVANGELIE EN CULTUUR Accepteren wat goed is Afwijzen wat slecht is Culturele onderdompeling DE CULTUUR VAN HET EVANGELIE Het Evangelie delen Het Evangelie verspreiden

3 "Beproef alle dingen, behoud het goede." (1Thessalonicenzen 5:21)
ACCEPTEREN WAT GOED IS "Beproef alle dingen, behoud het goede." (1Thessalonicenzen 5:21) Joden uit de eerste eeuw konden geen heidenhuis binnengaan of een maaltijd delen met heidenen. Deze regel was niet Bijbels, maar cultureel. God kwam op een wonderbaarlijke manier tussenbeide om het uit hun gedachten te verwijderen. Toen het Evangelie tot verschillende culturen werd gepredikt en aanvaard, besloot de kerk om de joodse cultuur niet op te leggen aan nieuwe Christenen (Handelingen 15). Moeten we bij het prediken van het Evangelie elke culturele invloed verwijderen? Wij zijn leden van een gemeenschap en we zijn ondergedompeld in haar cultuur. Sommige aspecten van de cultuur zijn in overeenstemming met de Bijbelse principes. We moeten deze aspecten respecteren en bevorderen.

4 "Wanneer de gebruiken van het volk niet in strijd zijn met de wet van God, mag u zich aan hen conformeren. Als de arbeiders dit niet doen, verhinderen ze niet alleen hun eigen werk, maar ze zullen ook struikelblokken zijn voor degenen voor wie ze werken en hen beletten de waarheid te accepteren.” Ellen G. White (Mind, Character and Personality, deel. 2, hoofdstuk 60, pag. 560)

5 [Bij ons = Letterlijk: “op onze plaats.”]
AFWIJZEN WAT SLECHT IS "Laban antwoordde: ‘Zo doet men niet bij ons dat men de jongste vóór de eerstgeborene ten huwelijk geeft’” Genesis. 29:26 [Bij ons = Letterlijk: “op onze plaats.”] De Code van Hammurabi bepaalde dat een onvruchtbare vrouw een van haar slaven aan haar man kon geven, en de kinderen werden nog steeds als de hare beschouwd. Sara gebruikte deze traditie om een gedrag te rechtvaardigen dat tegengesteld was aan Gods wil. God tolereerde enkele culturele tradities voor enige tijd (bijvoorbeeld polygamie), maar Hij verwierp andere (bijvoorbeeld aanbidding van afgoden). Cultuur kan ons beïnvloeden, maar we moeten categorisch alles afwijzen dat ons geloof in gevaar kan brengen. Als een culturele traditie mensen ertoe beweegt anderen te minachten vanwege hun geslacht, etnische groep, sociale klasse, handicap, leeftijd of andere verschillen, moet deze worden afgewezen.

6 CULTURELE ONDERDOMPELING
"De HEERE nu zei tegen Abram: ‘Gaat u uit uw land, uit uw familiekring en uit het huis van uw vader, naar het land dat Ik u wijzen zal.’" (Genesis 12:1) Er zijn verhalen over mensen die uit hun cultuur zijn gerukt en naar een compleet andere zijn gebracht, zoals Abraham, Ruth, Esther en Daniël. Heden ten dage is dit soort verandering gebruikelijk. Het beïnvloedt ons gezin en geestelijk leven en veroorzaakt angst. Gods beloften, Hem vertrouwen en de steun van onze familie en vrienden, kunnen ons in die omstandigheden kracht geven. We moeten leren hoe we ons moeten aanpassen aan een nieuwe cultuur, terwijl we de goede dingen accepteren en de slechte afwijzen. Gebed en de leiding van de Heilige Geest zijn essentieel.

7 HET EVANGELIE DELEN "Maar allen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven; die niet uit bloed, niet uit de wil van vlees en ook niet uit de wil van een man, maar uit God geboren zijn." (Johannes 1:12-13) De oprichters van een beweging zijn meestal volledig toegewijd aan hun overtuigingen. Na een of twee generaties verliezen veel mensen de principes die hun waarden ondersteunen, uit het oog. Gewoontes worden al snel tradities. Uiteindelijk zijn traditie en principes niet van elkaar te onderscheiden. Het is onze plicht om onze overtuigingen aan onze kinderen uit te leggen. Maar God heeft geen kleinkinderen, alleen kinderen. Geloof is geen genetische eigenschap die kan worden overgedragen aan de volgende generatie. Iedere mens moet een persoonlijke relatie met Jezus ervaren om een kind van God te worden.

8 HET EVANGELIE VERSPREIDEN
"Want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd.." (1 Korinthiërs 2: 2) Christelijke gezinnen worden aangemoedigd om samen de kracht van het Evangelie te ervaren, en ongeacht de cultuur waarin ze leven het Evangelie te delen. We moeten gepassioneerde woordvoerders zijn die het Evangelie van redding aankondigen en werken aan eenheid en harmonie (Johannes 17:20- 23). We moeten bereid zijn om zelfs ons eigen leven te riskeren voor onze geloofsovertuigingen (Openbaring 12:11). We kunnen struikelen wanneer we ons geloof proberen uit te leggen aan een specifieke cultuur. God kan echter zijn Koninkrijk in elke culturele samenstelling introduceren. Als we met Hem samenwerken, zal Hij ons met Zijn Woord en Zijn Geest leiden.

9 "Er is geen persoon, geen natie, die volmaakt is in elke gewoonte en gedachte. De een moet van de ander leren. Daarom wil God dat de verschillende nationaliteiten zich samenmengen, om één te zijn in oordeel, één in doelstelling ... Als de Nederlandse broeders, de Antilliaanse en de Surinaamse broeders* op Hem proberen te lijken, zullen zij hun voeten op dezelfde fundering van waarheid planten; dezelfde Geest die in de ene woont, zal in de andere wonen — Christus in hen, de hoop op glorie. Ik waarschuw u, broeders en zusters, om geen muur van scheiding tussen verschillende nationaliteiten op te trekken. Integendeel, probeer het neer te halen waar het ook bestaat. We moeten ons inspannen om alles wat in Jezus is in harmonie te brengen, werkend voor het ene doel — de redding van onze medemens.“ E.G. White (The Upward Look, September 24) *De oorspronkelijke tekst luidt: [Als de Italiaanse broeders, de Franse en de Duitse broeders …..] Ellen G. White (The Upward Look, 24 september)


Download ppt "Les 11 voor 15 juni 2019 GELOVIGE GEZINNEN."

Verwante presentaties


Ads door Google