De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Koolhydraten H11§3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Koolhydraten H11§3."— Transcript van de presentatie:

1 Koolhydraten H11§3

2 Enzymen Sacharides Vertering Opname

3 Enzymen Wat zijn enzymen? Eiwitten met een katalyserende functie

4 Chemische verbindingen verbreken, kost energie: de activeringsenergie
Een enzym verlaagd de benodigde activeringsenergie

5 Enzymen Substraat Enzym-substraatcomplex
Specifiek! Enzym-substraatcomplex Het enzym wordt dus zelf niet verbruikt!

6 Optimum-grafiek Enzymactiviteit
pH temperatuur Te hoge temperatuur, te lage pH en te hoge pH  denaturatie (vormverandering)  functieverlies

7 Sacharose (het substraat) bestaat uit fructose en glucose
Sacharose bindt aan het enzym sacharase en vormt een substraat-enzymcomplex De zuurstofbrug tussen fructose en glucose, op de actieve plaats. M.b.v. H2O splitst sacharose in glucose en fructose Glucose en fructose ontkoppelen van sacharase

8 Hydrolyse vs. condensatie
Hydrolyse: Splitsen van chemische verbinding met behulp van water Bijv. vorming glucose/fructose uit sacharose Condensatie: Vormen van chemische verbinding, waarbij water vrijkomt Vorming van glycogeen uit glucose

9 Monosarcharide (monomeer)
Disarcharide (dimeer) Polysacharide (polymeer)

10 Vertering = grote moleculen afbreken tot ze door de membranen van de darmwandcellen (en dus) opgenomen kunnen worden in het inwendig milieu We zetten dus polysachariden om in disachariden en uiteindelijk in monosarchariden Waar? Mondholte, slokdarm, dunne darm

11 Amylase Speekselklieren Alvleesklier Waarom? pH maag eiwitafbraak

12 Opname Gekoppeld transport Glucose + Na+-ion
Met concentratiegradiënt mee: dus passief Terugpompen Na +-ion = actief Weefselvloeistof  bloedvaten darmvilli  poortader  lever

13 Eiwitten H11§4

14 12-vingerige darm/dunne darm
Aminozuur Eiwitten Maag 12-vingerige darm/dunne darm Peptidasen

15 Aminozuur Amino-groep Carbonzuur-groep Rest-groep
Fundamentele aminozuren Komen in onze eiwitten voor en hebben we nodig Essentiële aminozuren Kunnen we niet zelf maken (8) Let op: Het gaat dus om essentiële aminozuren, niet om essentiële eiwitten

16 Eiwitten Eiwitten = polymeren van aminozuren – honderden
Polypeptide = kleinere keten van aminozuren – tientallen Dipeptiden = 2 aan elkaar gekoppelde aminozuren

17 Maag Slijm Zoutzuur (HCl) Pepsinogeen Maagportier
Bescherming tegen zuur en verteringsenzymen Zoutzuur (HCl) 1,5-3,5 pH! Activatie pepsinogeen Pepsinogeen Wordt omgezet in peptase Peptase  hydrolyse eiwitpolymeren in kleinere polypeptideketens Activeert ook pepsinogeen Maagportier NaHCO3

18 12-vingerige darm / dunne darm
Trypsinogeen (afkomstig alvleesklier) Chymo-trypsinogeen (afkomstig alvleesklier) Worden geactiveerd in 12-vingerige darm Hydrolyse eiwitten tot polypeptiden  maar tussen specifieke aminozuren Trypsinogeen  Tryptase  splitst lysine en arginine Chymo-trypsinogeen  Chymo-tryptase  leucine en serine

19 Peptidasen Exopeptidasen  knippen aan het uiteinde van een polypeptideketen (afkomstig van alvleesklier + darmsap) Aminopeptidase Carboxypeptidasen Endopeptidasen (afkomstig van alvleesklier + darmsap)  knippen midden in een polypeptideketen Dipeptidasen (darmsap) hydrolyse dipeptiden

20 Exo- en endopeptidasen

21 Dipeptidase

22 Opname Via transporteiwitten

23 Wat hebben we gedaan?

24 24


Download ppt "Koolhydraten H11§3."

Verwante presentaties


Ads door Google