Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Koolhydraten H11§3
2
Enzymen Sacharides Vertering Opname
3
Enzymen Wat zijn enzymen? Eiwitten met een katalyserende functie
4
Chemische verbindingen verbreken, kost energie: de activeringsenergie
Een enzym verlaagd de benodigde activeringsenergie
5
Enzymen Substraat Enzym-substraatcomplex
Specifiek! Enzym-substraatcomplex Het enzym wordt dus zelf niet verbruikt!
6
Optimum-grafiek Enzymactiviteit
pH temperatuur Te hoge temperatuur, te lage pH en te hoge pH denaturatie (vormverandering) functieverlies
7
Sacharose (het substraat) bestaat uit fructose en glucose
Sacharose bindt aan het enzym sacharase en vormt een substraat-enzymcomplex De zuurstofbrug tussen fructose en glucose, op de actieve plaats. M.b.v. H2O splitst sacharose in glucose en fructose Glucose en fructose ontkoppelen van sacharase
8
Hydrolyse vs. condensatie
Hydrolyse: Splitsen van chemische verbinding met behulp van water Bijv. vorming glucose/fructose uit sacharose Condensatie: Vormen van chemische verbinding, waarbij water vrijkomt Vorming van glycogeen uit glucose
9
Monosarcharide (monomeer)
Disarcharide (dimeer) Polysacharide (polymeer)
10
Vertering = grote moleculen afbreken tot ze door de membranen van de darmwandcellen (en dus) opgenomen kunnen worden in het inwendig milieu We zetten dus polysachariden om in disachariden en uiteindelijk in monosarchariden Waar? Mondholte, slokdarm, dunne darm
11
Amylase Speekselklieren Alvleesklier Waarom? pH maag eiwitafbraak
12
Opname Gekoppeld transport Glucose + Na+-ion
Met concentratiegradiënt mee: dus passief Terugpompen Na +-ion = actief Weefselvloeistof bloedvaten darmvilli poortader lever
13
Eiwitten H11§4
14
12-vingerige darm/dunne darm
Aminozuur Eiwitten Maag 12-vingerige darm/dunne darm Peptidasen
15
Aminozuur Amino-groep Carbonzuur-groep Rest-groep
Fundamentele aminozuren Komen in onze eiwitten voor en hebben we nodig Essentiële aminozuren Kunnen we niet zelf maken (8) Let op: Het gaat dus om essentiële aminozuren, niet om essentiële eiwitten
16
Eiwitten Eiwitten = polymeren van aminozuren – honderden
Polypeptide = kleinere keten van aminozuren – tientallen Dipeptiden = 2 aan elkaar gekoppelde aminozuren
17
Maag Slijm Zoutzuur (HCl) Pepsinogeen Maagportier
Bescherming tegen zuur en verteringsenzymen Zoutzuur (HCl) 1,5-3,5 pH! Activatie pepsinogeen Pepsinogeen Wordt omgezet in peptase Peptase hydrolyse eiwitpolymeren in kleinere polypeptideketens Activeert ook pepsinogeen Maagportier NaHCO3
18
12-vingerige darm / dunne darm
Trypsinogeen (afkomstig alvleesklier) Chymo-trypsinogeen (afkomstig alvleesklier) Worden geactiveerd in 12-vingerige darm Hydrolyse eiwitten tot polypeptiden maar tussen specifieke aminozuren Trypsinogeen Tryptase splitst lysine en arginine Chymo-trypsinogeen Chymo-tryptase leucine en serine
19
Peptidasen Exopeptidasen knippen aan het uiteinde van een polypeptideketen (afkomstig van alvleesklier + darmsap) Aminopeptidase Carboxypeptidasen Endopeptidasen (afkomstig van alvleesklier + darmsap) knippen midden in een polypeptideketen Dipeptidasen (darmsap) hydrolyse dipeptiden
20
Exo- en endopeptidasen
21
Dipeptidase
22
Opname Via transporteiwitten
23
Wat hebben we gedaan?
24
24
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.