De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pop Art Stroming in de beeldende kunst na 1950

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pop Art Stroming in de beeldende kunst na 1950"— Transcript van de presentatie:

1 Pop Art Stroming in de beeldende kunst na 1950
Pop-art ontleent haar motieven aan de consumptiemaatschappij en de massamedia Europese pop art, vooral Engeland (o.a. Richard Hamilton) 2 Amerikaanse pop art (o.a. Warhall)

2 Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing
Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing? , collage

3 1e pop art collage interieur met veel aantrekkelijke luxe
stofzuiger met extra lange slang; schemerlamp met Ford-embleem; blikvlees; bijzettafel; bandrecorder; portret van Lincoln; uitvergrote strip ‘Young Romance’; ‘fotomodel’-bewoners Geen plafond maar uitzicht op het heelal materialisme en ‘way of life’ bespot Deze collage diende als affiche voor de tentoonstelling:‘This is tomorrow’ en wordt beschouwd als het begin van de Pop Art. Een voorzet voor een nieuwe kunststroming

4 American way of life Hamiltons collage bevat veel materiaal uit tijdschriften uit Amerika In Hamiltons collage veel Amerikaanse moderne producten: koelkasten; jeans; petticoats; blikjes bier; kauwgum; sigaretten; tv; wasmachine; stofzuiger; auto; strips; Donald Duck; instant soep van California; blikvlees Kortom: ‘The American way of life’

5 Bekijk de collage en vraag je af wat het meest opvallende is: de hoofden van veel mensen zijn vervangen door producten. Er zijn wel 7 figuren te vinden waarvan het hoofd vervangen is. Wat wil dat zeggen? De consumptie neemt het over van het verstand. De hoofden van de mensen lopen over van de ‘dingen’. Ze zijn alleen nog maar bezig met meer en luxer. Producten nemen het hoofd in beslag.

6 Hier wordt de American Dream uitgebeeld: veel successen: sterk leger, overwinnaars, succesvolle popcultuur, juichend publiek, superpresident Kennedy, de eerste mens op de maan! Hulde aan Amerika! Maar toch … ook de keerzijde wordt afgebeeld: rassenhaat, geweld, bloed vergieten en de dood van Marten Luther King. Dat is een kritische noot bij het succes van de VS

7 Hoe is de collage opgebouwd (zie ook de andere collages. ): 1
Hoe is de collage opgebouwd (zie ook de andere collages!): 1. achtergrond / décor Waar speelt het zich af? 2. Toevoeging extra elementen om een standpunt of mening duidelijk te maken. Bijv: reclames om de consumptiemaatsch te benadrukken. 3. Voorgrond met de beelden die de meeste aandacht trekken. Hier is gekozen voor een afbeelding van Piccadilly Circus, een belangrijk plein. Hoe weet je dat het Londen is? Rode dubbeldekkers – titel. Daar staat oorspronkelijk een monument en dat is in deze afbeelding vervangen door een groep lippenstiften. Door de grote hoeveelheid reclames zie je dat de nadruk ligt op consumptie. Wat wil de kunstenaar zeggen? Lippenstiften zijn belangrijker geworden dat de ‘oude helden’. Er wordt een monument voor opgericht op een wereldberoemd plein! Hoe gek kan het worden?

8 Let op: Achtergrond – hoe is die gemaakt
Let op: Achtergrond – hoe is die gemaakt? Tekenen / schilderen + plakken van een rotskust. Combinatie van technieken mag in een collage. Verder let op groot/klein: voorgrond twee mannen met hoed zijn veel groter, geeft dieptewerking. Betekenis: val van de techniek en overname door de natuur (zie vallende auto, haai in de lucht, vraatzuchtige kikker, hond die z’n baas de baas is)

9 Let op opbouw: décor, keuze groot / klein, voorgrond, keuze kleur of zw-w. Alles heeft betekenis: Door de besneeuwde bossen weet je dat het tafereel zich afspeelt in een koud land. Maar de bossen zijn ook heel gesloten, dus geeft de lokatie een afgelegen indruk, misschien wel wat ‘achterlijk’. De fles wodka is even groot als de vrouw. De kleur vd fles is hetzelfde als de vrouw. De vrouw is veel groter dan de man. Ze heeft ‘m zelfs in haar hand. Zij is dus de baas en de fles wodka ook. De vrouw heeft controle over de man en brengt hem naar de fles. Zelfs het kleine dochtertje is het al gewend om sterke drank te serveren. Wat wil deze collage nou eigenlijk zeggen? Drank en vrouwen heersen over Rusland = geen goede politieke partner, of onbetrouwbaar, of met russische mannen kun je niets aanvangen.

10 Let op décor en verdere opbouw. De aandacht ligt niet op de achtergrond. Verder: personages met hoofden vervangen door prominente politieke figuren. Uitgebreid banket: er wordt geschranst en veel alcohol genuttigd. Veel hedendaagse producten (friet, blikjes, champagne en wijn). Op de achtergrond zit een geestelijke. Niet vooraan, maar hij ziet wat er gebeurd en grijpt niet in. Kleur vd geestelijke komt overeen met de kaars en ook de lichtglans is hetzelfde. Geestelijkheid weet dus waar de politieke mannen zich mee bezig houden en doen zelf mee = kritisch!

11 Politiek leider met bloed aan de handen. Achtergrond vliegtuig
Politiek leider met bloed aan de handen. Achtergrond vliegtuig. Vraag: is hij op eigen bodem of op vijandelijke bodem? Hij wordt onder vuur genomen door een militair maar ook door een doorsnee plattelandsvrouw en ook ‘geschoten’ met een fototoestel. Iedereen is dus tegen hem. Russische vlag zichtbaar. Schedel om dood te benadrukken. Andere vlag Frankrijk?

12 Let op: keuze zw-w of kleur. Kleur krijgt meer aandacht
Let op: keuze zw-w of kleur. Kleur krijgt meer aandacht. Dus: de pin-up girl en de blote borst. Boodschap: tv vraagt alle aandacht in het huis, of zelfs in het leven. In de huiskamer loopt het uit de hand: alcohol, sigaretten, geld, revolver, kogels die worden afgevuurd. Onschuldigen (pop, vrouw en kitten) lijden onder de chaos. Ook de achtergrond benadrukt de afbraak van de samenleving onder invloed van de televisie: er zijn scheuren in de muur zichtbaar.


Download ppt "Pop Art Stroming in de beeldende kunst na 1950"

Verwante presentaties


Ads door Google