De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Heeft God een plan met Israël?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Heeft God een plan met Israël?"— Transcript van de presentatie:

1 Heeft God een plan met Israël?

2 Wat weten jullie van Israël?
Het beloofde land Kanaän. Israël

3 Hoelang heeft het volk van Israël in ballingschap geleefd?
Zij hebben 2000 jaar ballingschap overleefd en daarna, uit bijna niets, een natie opgebouwd. Geen enkel volk heeft na 19 eeuwen zo goed haar eigen gebruiken en cultuur behouden als het volk van Israël. De Hebreeuwse taal van de Joden is, voor zover bekend, de enige ‘dode’ taal die sinds 1914 in het dagelijks leven weer in gebruik is genomen. In de ruim 65 jaren dat Israël bestaat ging er nauwelijks een week voorbij dat Israël niet in het nieuws kwam. Waarom is er zoveel aandacht voor dit kleine landje? Toeval of niet…

4 Wat is er zo bijzonder aan de profetie uit Jesaja 66 vers 8?
Jesaja 66 vers 8: Wie heeft ooit zulks gehoord, wie heeft iets dergelijks gezien? Zou een land kunnen geboren worden op een enigen dag…? 6 miljoen Joden zijn vermoord. In de Tweede Wereldoorlog hadden de Joden het zwaar in Europa. De Verenigde Naties besluiten daarom dat ze een eigen land moeten krijgen. Op 14 mei 1948 wordt De Staat Israël opgericht. De Britten waren toen nog de baas in Israël.

5 Voordat Israël bestond, hoe heette die landen toen en waaruit bestond het toen?
Palestina (huidige Israël en de Palestijnse gebieden) Transjordanië (het huidige Jordanië)

6 Wat gebeurde er nadat Israël in 1948 was ‘geboren’?
1948 – 1949 onafhankelijkheidsoorlog. Israël was nog geen dag oud of het werd al aangevallen. De Arabische wereld vindt het maar niks dat de Joden een eigen staat krijgen. Egypte, Transjordanië, Syrië, Saudi Arabië, Irak en Libanon vallen meteen met 12 legers aan. Deze onafhankelijkheidsoorlog duurt tot 1949, maar Israël weet zich staande te houden.

7 Wat gebeurde er in 1967? De Zesdaagse oorlog.
Israël neemt het initiatief door zelf vliegvelden te bombarderen in Egypte, Syrië, Irak en Jordanië. Het leger van Jordanië neemt Jeruzalem in, maar Israël weet de stad in z’n geheel te heroveren. Naast Jeruzalem bezit Israël de Sinaï, de Gazastrook en de Golan-hoogvlakte, op de grens met Syrië. Na het staakt-het-vuren worden alle bezette gebieden teruggegeven, behalve Oost-Jeruzalem, waar de Tempelberg ligt. Voor het eerst in bijna 1900 jaar is de Tempelberg weer in Joodse handen.

8 Wat gebeurde er in 1973? De Yom Kippoer-oorlog. Op Grote Verzoendag, een nationale vastendag (dag van vergevingen, belangrijkste en heiligste dag van het jaar, de hoge priester mag alleen op die dag de allerheiligste plaats in de tempel te Jeruzalem betreden om te pleiten voor Gods volk). Op deze dag, vielen Egypte en Syrië opnieuw Israël aan. Israël stopt de invasie en verdedigt haar grenzen. Dit lukt dankzij de hulp van de Amerikaanse president Nixon.

9 Wat gebeurde er in 1973? Golda Meir, een Joodse vrouw en 4e minister-president van Israël met durf, heeft al eerder contact gehad met de staatssecretaris van de Verenigde Staten, Henri Kissinger, met het verzoek te helpen. Hij gaf aan dat de Joden maar wat meer moesten bloeden. Later heeft Golda Meir rechtstreeks gebeld met president Nixon…

10 Wat gebeurde er in 1973? … Als je ons niet helpt dan zullen de Joden niet overleven! Nixon zei dat het net was alsof hij zijn moeder weer hoorde praten. Zij las hem als kind verhalen voor uit het Oude Testament over de helden uit de bijbel. Zijn moeder vertelde van ‘Richard, ooit zul je op een positie zijn waar je de Joodse mensen, het volk van God, kan helpen/redden. En als die dag komt moet je alles doen wat in je macht ligt om hen te helpen.’ Nixon gaf later aan dat dit misschien de enige reden is waarom hij president was. Nixon deed alles wat Golda Meir vroeg. Hij leverde wapens en voertuigen.

11 Wat gebeurde er in 1973? Wat volgt is een besluit van de Arabische landen om de olietoevoer naar het Westen – dat Israël steunt – te verkleinen. Gevolgen voor Nederland: Oktober 1973: vier autoloze zondagen. enige-echte-autoloze-zondag~b849591a/

12 Andere bijzondere gebeurtenissen tijdens de Yom Kippoer-oorlog:
Tijdens de Yom Kippoer-oorlog kwam een groepje Israëlische soldaten, dat op de vlucht was voor het Syrische leger, in een mijnenveld terecht op de Golan-hoogte. Plotseling stak er uit het niets een sterke wind op, die de begraven mijnen blootlegde, zodat men veilig over kon steken. Tijdens deze oorlog gaf een complete Egyptische colonne zich over aan slechts één Israëliër. De Egyptenaren beweerden dat ze tegenover duizenden soldaten stonden. Er waren op een gegeven moment 7 tanks actief van het Israëlische leger en zij wilden proberen om het Syrische leger tegen te houden tot er meer versterking kwam, maar vanuit het niets sloegen de Syriërs op de vlucht…

13 Beschermt de hand van God Israël nog steeds?

14 Israël Sinds de staat Israël in 1948 ontstond zijn al miljoenen Joden van over de hele wereld teruggekeerd naar het ‘Beloofde Land’. 

15 Wist je dat de terugkeer van Israël in tientallen Bijbelteksten al is voorspeld? 
JEREMIA 23:7,8 Daarom zie, er komen dagen, spreekt de Heere, dat men niet meer zal zeggen: Zo waar de Heere leeft, Die de Israëlieten geleid heeft uit het land Egypte, maar: Zo waar de Heere leeft, Die het nageslacht van het ​huis​ van Israël geleid heeft en Die het gebracht heeft uit het land in het noorden en uit al de landen waarheen Ik hen verdreven had: zij zullen wonen in hun eigen land. DEUTERONOMIUM 30:3 Dan zal de Heere, uw God, een omkeer brengen in uw gevangenschap en Zich over u ontfermen. Hij zal u weer bijeenbrengen uit al de volken waarheen de Heere, uw God, u verspreid had. JESAJA 11:12 Hij zal een ​banier​ omhoog heffen onder de heidenvolken en Hij zal de verdrevenen van Israël verzamelen en hen die vanuit Juda overal verspreid zijn, bijeenbrengen van de vier hoeken van de aarde. ZACHARIA 8:7,8 Zo zegt de Heere van de legermachten: Zie, Ik ga Mijn volk verlossen uit het land waar de zon opkomt en uit het land waar de zon ondergaat. Ik zal hen hierheen brengen, zij zullen midden in Jeruzalem wonen. Zij zullen Mij tot een volk zijn, en Ík zal hun tot een God zijn, in waarheid en in ​gerechtigheid. AMOS 9: 14,15 Ik zal een omkeer brengen in de gevangenschap van Mijn volk Israël. Zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen, zij zullen wijngaarden planten en de ​wijn​ ervan drinken, zij zullen tuinen aanleggen en de vrucht ervan eten. Ik zal hen in hun land planten, en zij zullen nooit meer weggerukt worden uit hun land, dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de Heere, uw God. EZECHIËL 37:11-14 Toen zei Hij tegen mij: Mensenkind, deze beenderen zijn heel het ​huis​ van Israël. Zie, ze zeggen: Onze beenderen zijn verdord en onze hoop is vergaan, wij zijn afgesneden! Profeteer daarom, en zeg tegen hen: Zo zegt de Heere Heere: Zie, Ik zal uw graven openen en Ik zal u uit uw graven doen oprijzen, Mijn volk, en Ik zal u brengen in het land van Israël. Dan zult u weten dat Ik de Heere ben, als Ik uw graven open en als Ik u uit uw graven doe oprijzen, Mijn volk. Ik zal Mijn Geest in u geven, u zult tot leven komen en Ik zal u in uw land zetten. Dan zult u weten dat Ík, de Heere, dit gesproken en gedaan heb, spreekt de Heere.

16 Tot vandaag de dag… Vanuit de Palestijnse gebieden worden bijna wekelijks raketten afgevuurd op Israëlische steden. Toch komt het merendeel van die raketten terecht op leegstaande gebouwen, straten of net buiten de stad. Zelfs wanneer huizen worden geraakt, lopen de bewoners vaak alleen lichte verwondingen op. Tussen al het geweld door groeit de bevolking van Israël gestaag. Van in 1948 naar 8 mln. in Nog steeds trekken Joden weer terug naar Israël en helaas neemt het Antisemitisme toe… De laatste jaren is Israël vooral in het nieuws om de (mislukte) vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

17 Waar staat Israël nog meer bekend om?
Ondanks alle tegenstand is Israël een bloeiende staat geworden. Het dorre, droge gebied werd een vruchtbaar land. Van een land met 80% woestijn groeit Israël uit tot één van de grootste exporteurs van groenten… en bloemen wereldwijd! Ook op het gebied van kennis en technologie doet Israël het goed. Israëlische universiteiten staan altijd in de top van ‘beste universiteiten ter wereld’. Vergeleken met andere landen heeft Israël, procentueel gezien, het grootste aandeel in de ontwikkeling van medicijnen. en in nieuwe technologie. Microsoft en startups. Daarnaast heeft Israël het meest geavanceerde leger.

18 Wat denk jij, heeft God een plan met Israël?


Download ppt "Heeft God een plan met Israël?"

Verwante presentaties


Ads door Google