De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dynamic Architecture What about you?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dynamic Architecture What about you?"— Transcript van de presentatie:

1 Dynamic Architecture What about you?
Martin van den Berg Stockholm April 27th and 28th 2005

2 Architecture Test 12 statements to fill in with Yes or No
Gives the position of enterprise architecture in your organisation

3 Statement 1 The concept of (enterprise) architecture is a subject of discussion in our boardroom

4 Statement 2 Last year a new version of the (enterprise) architecture has been published

5 Architects and business representatives are in regular contact
Statement 3 Architects and business representatives are in regular contact

6 Statement 4 I believe that at least half of the architectural initiatives in our organization has a sponsor from the business side

7 I know which board member is responsible for (enterprise) architecture
Statement 5 I know which board member is responsible for (enterprise) architecture

8 Our architectural process is evaluated on a regular basis
Statement 6 Our architectural process is evaluated on a regular basis

9 Statement 7 I believe that at least 25% of our employees knows where to find the most recent version of the (enterprise) architecture

10 Statement 8 In our organization architecture is an important element in decision making regarding projects

11 Statement 9 An architect is involved in at least half of the projects in our organization

12 Our architects display a serviceable attitude
Statement 10 Our architects display a serviceable attitude

13 Statement 11 A project is not formally closed unless an architectural review has taken place

14 Statement 12 Deviation from the architectural principles is not accepted without a serious discussion

15 Architecture Test Vertical score: Horizontal score:
Number of Yes-answers to statements 1 – 6 Horizontal score: Number of Yes-answers to statements 7 – 12 6 5 4 3 2 1 Isolation Enabling Example: Vertical score: Horizontal score: Losing Barrier

16 Architecture positioned
Architectural awareness Low High Isolation Enabling Losing Barrier De 2 assen, die samen het kwadrant vormen, hebben de volgende betekenis: Verticaal staat het niveau van architectuurdenken van een organisatie. Dit geeft aan in hoeverre een organisatie een visie heeft op architectuur, het belang van architectuur en hoe om te gaan met architectuur. Het hebben van een visie is echter niet genoeg, het lijkt wel een weerkerend thema, je moet er ook naar gaan handelen. En dat is in feite de horizontale dimensie: de organisatorische inbedding van architectuur. Dit geeft aan in hoeverre de organisatie daadwerkelijk middelen heeft gealloceerd aan het werken onder architectuur: zijn er architecten aangewezen en krijgen die de tijd om hun werk te doen. Delen we deze dimensies in hoog en laag, dan krijgen we vier kwadranten. Het doel is het slagkracht kwadrant: een hoog niveau van architectuurdenken gecombineerd met een hoge organisatorische inbedding. U weet wat u moet, en u doet het. Integration in the organisation High Low Sogeti Nederland B.V.

17 Isolation Architectural awareness Integration in the organisation High
Low High Integrate architecture in project management method Make services catalogue Introduce Project start architecture De 2 assen, die samen het kwadrant vormen, hebben de volgende betekenis: Verticaal staat het niveau van architectuurdenken van een organisatie. Dit geeft aan in hoeverre een organisatie een visie heeft op architectuur, het belang van architectuur en hoe om te gaan met architectuur. Het hebben van een visie is echter niet genoeg, het lijkt wel een weerkerend thema, je moet er ook naar gaan handelen. En dat is in feite de horizontale dimensie: de organisatorische inbedding van architectuur. Dit geeft aan in hoeverre de organisatie daadwerkelijk middelen heeft gealloceerd aan het werken onder architectuur: zijn er architecten aangewezen en krijgen die de tijd om hun werk te doen. Delen we deze dimensies in hoog en laag, dan krijgen we vier kwadranten. Het doel is het slagkracht kwadrant: een hoog niveau van architectuurdenken gecombineerd met een hoge organisatorische inbedding. U weet wat u moet, en u doet het. Integration in the organisation High Low Sogeti Nederland B.V.

18 Barrier Architectural awareness Integration in the organisation High
Identify business value Introduce architecture framework Start dialogue business - IT Architectural awareness Low High De 2 assen, die samen het kwadrant vormen, hebben de volgende betekenis: Verticaal staat het niveau van architectuurdenken van een organisatie. Dit geeft aan in hoeverre een organisatie een visie heeft op architectuur, het belang van architectuur en hoe om te gaan met architectuur. Het hebben van een visie is echter niet genoeg, het lijkt wel een weerkerend thema, je moet er ook naar gaan handelen. En dat is in feite de horizontale dimensie: de organisatorische inbedding van architectuur. Dit geeft aan in hoeverre de organisatie daadwerkelijk middelen heeft gealloceerd aan het werken onder architectuur: zijn er architecten aangewezen en krijgen die de tijd om hun werk te doen. Delen we deze dimensies in hoog en laag, dan krijgen we vier kwadranten. Het doel is het slagkracht kwadrant: een hoog niveau van architectuurdenken gecombineerd met een hoge organisatorische inbedding. U weet wat u moet, en u doet het. Integration in the organisation High Low Sogeti Nederland B.V.

19 Losing Architectural awareness Integration in the organisation High
Make the architecture case Create awareness Align with new developments Architectural awareness Low High De 2 assen, die samen het kwadrant vormen, hebben de volgende betekenis: Verticaal staat het niveau van architectuurdenken van een organisatie. Dit geeft aan in hoeverre een organisatie een visie heeft op architectuur, het belang van architectuur en hoe om te gaan met architectuur. Het hebben van een visie is echter niet genoeg, het lijkt wel een weerkerend thema, je moet er ook naar gaan handelen. En dat is in feite de horizontale dimensie: de organisatorische inbedding van architectuur. Dit geeft aan in hoeverre de organisatie daadwerkelijk middelen heeft gealloceerd aan het werken onder architectuur: zijn er architecten aangewezen en krijgen die de tijd om hun werk te doen. Delen we deze dimensies in hoog en laag, dan krijgen we vier kwadranten. Het doel is het slagkracht kwadrant: een hoog niveau van architectuurdenken gecombineerd met een hoge organisatorische inbedding. U weet wat u moet, en u doet het. Integration in the organisation High Low Sogeti Nederland B.V.

20 Enabling Architectural awareness Integration in the organisation High
Low High Determine level of ambition Monitor, evaluate, act De 2 assen, die samen het kwadrant vormen, hebben de volgende betekenis: Verticaal staat het niveau van architectuurdenken van een organisatie. Dit geeft aan in hoeverre een organisatie een visie heeft op architectuur, het belang van architectuur en hoe om te gaan met architectuur. Het hebben van een visie is echter niet genoeg, het lijkt wel een weerkerend thema, je moet er ook naar gaan handelen. En dat is in feite de horizontale dimensie: de organisatorische inbedding van architectuur. Dit geeft aan in hoeverre de organisatie daadwerkelijk middelen heeft gealloceerd aan het werken onder architectuur: zijn er architecten aangewezen en krijgen die de tijd om hun werk te doen. Delen we deze dimensies in hoog en laag, dan krijgen we vier kwadranten. Het doel is het slagkracht kwadrant: een hoog niveau van architectuurdenken gecombineerd met een hoge organisatorische inbedding. U weet wat u moet, en u doet het. Integration in the organisation High Low Sogeti Nederland B.V.

21 Domande Questions Fragen Vragen Questions Preguntas Fråga
Sogeti Nederland B.V.


Download ppt "Dynamic Architecture What about you?"

Verwante presentaties


Ads door Google