De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H4, Deutsch 17. Mai 2016.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H4, Deutsch 17. Mai 2016."— Transcript van de presentatie:

1 H4, Deutsch 17. Mai 2016

2 Die Imperativ: de gebiedende wijs
Je gebruikt de Imperativ bij een bevel of opdracht. Dit is hetzelfde als in het Nederlands: Pak je boek! Nimm dein Buch! Kom eens hier! Komm mal her!

3 Imperativ: zwak werkwoord
De Imperativ bestaat uit drie vormen: Enkelvoud (als je tegen één persoon praat) Je gebruikt de ich-vorm (stam+e) Meervoud (als je tegen meerdere personen praat) Je gebriuikt de ihr-vorm (stam+(e)t) Beleefdheidsvorm (als je de persoon met ‘u’ aanspreekt) Je gebruikt de Sie-vorm (stam+en)

4 Imperativ: sterke werkwoorden
De Imperativ vervoeg je bij sterke werkwoorden op dezelfde manier als bij de zwakke werkwoorden, maar er zijn een aantal uitzonderingen: 1) Bij de werkwoorden kommen en lassen valt de ‘–e ‘bij de ich- vorm weg (Lass das!) 2) De ‘-e’ valt ook weg als het werkwoord een e/i(e)-Wechsel krijgt. Bovendien wordt deze e/i(e)-Wechsel toegepast in de gebiedende wijs, maar alleen bij de ich-vorm!

5 e/i(e)-Wechsel bij de Imperativ
De ‘-e’ valt ook weg als het werkwoord een e/i(e)-Wechsel krijgt. Bovendien wordt deze e/i(e)-Wechsel toegepast in de gebiedende wijs, maar alleen bij de ich-vorm! zum Beispiel: Het werkwoord ‘geben’: Enkelvoud → Gib (ich-vorm, maar de ‘-e’ valt weg. Ook krijg het werkwoord een e/i-Wechsel, die je dus bij de gebiendende wijs enkelvoud toepast!) Meervoud → Gebt (hetzelfde als zwak werkwoord) Beleefdheidsvorm → Geben Sie (hetzelfde als zwak werkwoord)


Download ppt "H4, Deutsch 17. Mai 2016."

Verwante presentaties


Ads door Google